Και πάλι στο επίκεντρο της διεθνούς τρομοκρατίας βρίσκεται η Ρωσία, που βίωσε έναν νέο εφιάλτη ως απόρροια των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Νταγκεστάν, στον ρωσικό Καύκασο, με τις εικόνες που κατέγραψε ο φακός να είναι πολύ σκληρές.

Συνολικά 19 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τέσσερις πολίτες, σκοτώθηκαν και πέντε δράστες εξουδετερώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική Ανακριτική Επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια για τις έρευνες.


Χάος στο Νταγκεστάν - Ακραίους ισλαμιστές πίσω από τις επιθέσεις βλέπουν οι Αρχές

Χάος επικράτησε αμέσως μετά τις επιθέσεις, με τους πολίτες να τρέχουν αναζητώντας ένα ασφαλές μέρος για να προφυλαχθούν. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη την ώρα που έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό για τους εμπνευστές αυτής της επίθεσης.


Οι τοπικές Αρχές «βλέπουν» ως δράστες ακραίους ισλαμιστές, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το τραγικό συμβάν.

Υπενθυμίζεται πως ένοπλοι με αυτόματα όπλα εισέβαλαν σε μια Ορθόδοξη Εκκλησία και μια συναγωγή στην αρχαία πόλη Ντέρμπεντ το βράδυ της Κυριακής, βάζοντας φωτιά στην εκκλησία και σκοτώνοντας τον 66χρονο ιερέα, Νικολάι Κοτέλνικοφ. Οι τρομοκράτες που εισέβαλαν στην εκκλησία έκοψαν τον λαιμό του άτυχου ιερωμένου, με τους αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ιδιαίτερα βάναυση δολοφονία.

Ταυτόχρονα, στην πόλη Μαχατσκάλα, πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, πυροβολισμοί ξέσπασαν γύρω από τον Καθεδρικό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Πλάνα έδειξαν κατοίκους να τρέχουν μέσα στην πόλη για να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο, καθώς πυκνός καπνός υψώνονταν πάνω από την περιοχή.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d286tinwl5a9)

«Είναι μια τραγική ημέρα για το Νταγκεστάν και ολόκληρη τη χώρα» - Τριήμερο πένθος κήρυξαν οι Αρχές

Πέραν του 66χρονου ιερέα, τουλάχιστον 15 αστυνομικοί βρήκαν τον θάνατο, όπως ανακοίνωσε ο Σεργκέι Μέλικοφ, ηγέτης της συγκεκριμένης ρωσικής δημοκρατίας στον Βόρειο Καύκασο.

«Αυτή είναι μια ημέρα τραγωδίας για το Νταγκεστάν και ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε ο Σεργκέι Μελίκοφ. Όπως είπε ξένες δυνάμεις συμμετείχαν στην προετοιμασία της επίθεσης, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

«Αυτή είναι μια προσπάθεια να διασπαστεί η ενότητά μας» υπογράμμισε.


Το Νταγκεστάν κήρυξε τριήμερο πένθος. Οι φωτογραφίες των νεκρών αστυνομικών ήταν παραταγμένες στο δρόμο με περαστικούς να αφήνουν κόκκινα γαρίφαλα στο Νταγκεστάν.


Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος εδώ και καιρό κατηγορεί τη Δύση ότι προσπαθεί να υποκινήσει τον αυτονομισμό στον Καύκασο, δεν έχει κάνει ακόμη κάποιο σχόλιο για το μακελειό.


Οι νέες επιθέσεις τρεις μήνες μετά το μακελειό στη Μόσχα και οι θρησκευτικές και εθνοτικές εντάσεις

Οι συντονισμένες επιθέσεις ενόπλων στην πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, τη Μαχατσκαλά, και στην πόλη Ντερμπέντ (νοτιότερα), σημειώθηκαν τρεις μήνες μετά το μακελειό με τους 145 νεκρούς σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, για το οποίο την ευθύνη ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Πάνω από 200 κοινότητες εθνοτικών μειονοτήτων ζουν στη Ρωσία, φιλοξενώντας περίπου 144 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ορισμένες από αυτές τις κοινότητες έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά από τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία. Διαδηλώσεις ξέσπασαν σε πολλές περιοχές εθνοτικών μειονοτήτων το 2022.

Ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς μετά τις βάναυσες επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου έχει επίσης εκτοξεύσει τις εντάσεις σε όλο τον κόσμο οι οποίες τροφοδοτούνται από τις καθημερινές εικόνες της καταστροφής στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του Καυκάσου.

Ο Πούτιν προσπάθησε να προβάλει τον εαυτό του ως πιθανό μεσολαβητή προκειμένου να επέλθει η ισορροπία στην περιοχή καλώντας για αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές – μια θέση που κέρδισε τον έπαινο από τη Χαμάς. Αλλά αυτή η εμπιστοσύνη κλονίστηκε αργότερα τον ίδιο μήνα, όταν αντισημιτικοί ταραχοποιοί εισέβαλαν στο αεροδρόμιο Makhachkala Uytash του Νταγκεστάν, όπου έφτασε μια πτήση από το Ισραήλ. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 60 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τις χαοτικές συγκρούσεις που ξέσπασαν, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Πολλά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν πλήθος ανθρώπων μέσα στο αεροδρόμιο και στον διάδρομο προσγείωσης, ορισμένοι να κυματίζουν την παλαιστινιακή σημαία, άλλοι να περνούν με το ζόρι μέσα από κλειστές πόρτες στον διεθνή τερματικό σταθμό.

Η θρησκευτική βία είναι κάτι για το οποίο ο Ρώσος ηγέτης Πούτιν ανησυχεί «πάρα πολύ», δήλωσε η πρώην επικεφαλής του γραφείου του CNN στη Μόσχα, Τζιλ Ντάουερτι.

Η Ρωσία έχει ένα περίπλοκο δίκτυο σχέσεων στη Μέση Ανατολή: Ο Πούτιν υποστηρίζει τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ (εχθρό του Ισραήλ). Βασίζεται στο Ιράν (άλλος εχθρός του Ισραήλ) προκειμένου να προμηθεύεται drones για να επιτεθεί στην Ουκρανία και είναι φίλος του διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ενός άλλου ισχυρού παράγοντα στην περιοχή.

Διατήρησε επίσης εγκάρδιες εργασιακές σχέσεις με τους Ισραηλινούς ομολόγους του, αν και η σχέση του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ψυχρανθεί.