Ένα σαφέστατο μήνυμα στα Σκόπια και τη νέα πολιτική ηγεσία της χώρας έστειλε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, αναφέροντας ότι είναι προαπαιτούμενη η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών για την ευρωπαϊκή πορεία τους.

Η παρέμβαση Μπορέλ έγινε μετά την ενημέρωση που έκανε στο Συμβούλιο υπουργών εξωτερικών της ΕΕ ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης για τις τελευταίες προκλήσεις της ηγεσίας του VMRO.

«H αρχή pacta sunt servanda (τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται) είναι προαπαιτούμενο για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων» ξεκαθάρισε ο Ζοζέπ Μπορέλ στις δηλώσεις του.


Διπλωματικές πηγές για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ στο Συμβούλιο των Υπουργών στις οποίες σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Γεραπετρίτης ανέδειξε την παραβατική συμπεριφορά των Σκοπίων από τις εκλογές και εντεύθεν και επεσήμανε την ξεκάθαρη ερμηνεία της Συμφωνίας Πρεσπών, η οποία ισχύει έναντι όλων (erga omnes).

Η επιλεκτική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, υπογράμμισε, είναι ανεπίτρεπτη και κατέληξε λέγοντας ότι το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην Ευρώπη, ωστόσο, θεμελιώδης προϋπόθεση είναι η πίστη τήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου.

Στο γεύμα εργασίας των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ με τους ομολόγους τους των Δυτικών Βαλκανίων, ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ότι η ευρωπαϊκή προοπτική είναι μονόδρομος, πλην όμως θα πρέπει να στηρίζεται στην αιρεσιμότητα και στις ίδιες επιδόσεις των κρατών στα εξής τρία επίπεδα: α) Ευρωπαικό κεκτημένο, β) Τήρηση θεμελιωδών κανόνων, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της προστασίας των μειονοτήτων και γ) Πίστη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου

Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επίσης την αμέριστη αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Κύπρο λόγω των πρόσφατων απειλών εναντίον της.

Ως προς την κρίση στη Γάζα, ο κ. Γεραπετρίτης ανέδειξε τρεις προτάσεις-πρωτοβουλίες της Ελλάδας:

  1. Την πρόταση σύστασης ευρωαραβικής Task force Υπουργών Εξωτερικών, η οποία θα λειτουργήσει, τόνισε, πολλαπλασιαστικά και θα ασκήσει πίεση προς όλα τα μέρη και η οποία είναι αναγκαία διότι δεν υπάρχει εισέτι συναίνεση επί του σχεδίου Biden.

    Όλα τα κρατη-μέλη διάκεινται θετικά στην ιδέα και διερευνάται ο τρόπος υλοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η επικείμενη επίσκεψη στην Αθήνα του Ιορδάνου Υπουργού Εξωτερικών την ερχόμενη Τετάρτη.
  1. Ελλάδα-Δανία-Πορτογαλία πρότειναν από κοινού την παροχή τεχνικής βοήθειας στην Παλαιστινιακή Αρχή για την οικοδόμηση των θεσμών της. Συγκεκριμένα ο Υπουργός Εξωτερικών μίλησε για το ευρωπαϊκό κεκτημένο, την καλή νομοθέτηση, τους κανόνες διαφάνειας και τη λογοδοσία.
  2. Ο Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε και πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση να υποδεχθεί από τη Γάζα παιδιά τραυματισμένα ή σε κατάσταση ασιτίας.

Για την Ουκρανία ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν πρόκειται περί απλού πολέμου, αλλά για θέμα αρχής. Διακυβεύεται η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών.

Ως προς την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στις συναλλαγές προμήθειας οπλικών συστημάτων μέσω τρίτων κρατών.