Ευτυχισμένη είναι η οικογένεια ενός ηλικιωμένου Ινδονήσιου που θάφτηκε στην ιερή πόλη της Μέκκα, κατά τη διάρκεια του φετινού Χατζ, όπως αναφέρει η κόρη του. 

Το Χατζ είναι ένας από τους Πέντε Στύλους του Ισλάμ, που απαιτεί από κάθε μουσουλμάνο που είναι σωματικά και οικονομικά ικανός να κάνει το ταξίδι στην ιερή πόλη της Μέκκας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Σύμφωνα με την ισλαμική πίστη, το να πεθάνει και να ταφεί κανείς στη Μέκκα θεωρείται ευλογία, γι' αυτό και πολλοί μουσουλμάνοι ταξιδεύουν σε μεγάλη ηλικία, αφού έχουν κάνει αποταμιεύσεις για πολλά χρόνια, προκειμένου να κάνουν το προσκύνημα.



1.300 άνθρωποι πέθαναν στο φετινό Χατζ 

Ο 86χρονος Ngatijo Wongso Sentono είναι ένας από τους εκατοντάδες πολίτες που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του ετήσιου ισλαμικού προσκυνήματος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι πέθαναν στο φετινό Χατζ με «πολλά περιστατικά» να αποδίδονται στη ζέστη. Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια προσκυνητές αψήφησαν τις υψηλές θερμοκρασίες και συμμετείχαν στο ισλαμικό προσκύνημα. Οι αρχές στην Ινδονησία, τη χώρα με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον κόσμο, δήλωσαν ότι τουλάχιστον 215 Ινδονήσιοι είναι μεταξύ των νεκρών.

Η Heru Jumartiyah μιλώντας στο CNN την Κυριακή (23/06) είπε ότι ο πατέρας της πέθανε στις 17 Ιουνίου στη σκηνή του στη Mina, νοτιοανατολικά της Μέκκα, καθώς περίμενε για τις μεσημεριανές προσευχές. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Κοιμόταν και δεν είχε συμπτώματα ασθένειας πριν. Όλοι είπαν ότι ήταν υγιής κατά τη διάρκεια της πομπής Χατζ». Συνέχισε λέγοντας: «Είμαστε χαρούμενοι που θάφτηκε στη Μέκκα», και πρόσθεσε ότι ελπίζει να επισκεφτεί τον τάφο του πατέρα της, όταν κάνει και αυτή με τη σειρά της το προσκύνημα. Η μητέρα της, Pariyem Prawirodinomo, είναι υγιής και πρόκειται να επιστρέψει στην Ινδονησία στις 7 Ιουλίου.

Περίπου 241.000 Ινδονήσιοι προσκυνητές ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιήσουν το ταξίδι στη Μέκκα φέτος, σύμφωνα με Ινδονήσιους αξιωματούχους, ενώ με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Θρησκευμάτων της Ινδονησίας, οι περισσότεροι από τους Ινδονήσιους που πέθαναν στο προσκύνημα φέτος ήταν άνω των 50 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι ασυνήθιστο για την Ινδονησία να καταγράφει εκατοντάδες θανάτους κατά τη διάρκεια του Χατζ, αφού πέρυσι, 773 άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος.

«Είδα πολλούς προσκυνητές που πέθαναν»

Η υπερβολική ζέστη είναι ο κύριος παράγοντας πίσω από τους εκατοντάδες θανάτους και τραυματισμούς που αναφέρθηκαν φέτος κατά τη διάρκεια του Χατζ, αφού στην ιερή πόλη της Μέκκα οι θερμοκρασίες εκτινάχθηκαν στους 51 βαθμούς Κελσίου. Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας αποτελεί την πιο θανατηφόρα απειλή για τους προσκυνητές, καθώς στη Μέση Ανατολή σημειώνονται ρεκόρ θερμοκρασιών.

Επιπλέον, όπως τονίζουν διάφορες αρχές, τα προβλήματα έχουν επιδεινωθεί από τον αριθμό των ανεπίσημων προσκυνημάτων. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε την Κυριακή ότι περισσότεροι από 4 στους 5 θανάτους αφορούσαν σε «μη εξουσιοδοτημένα» ταξίδια. Όπως εξηγεί το CNN, η Σαουδική Αραβία απαιτεί από κάθε προσκυνητή να αποκτήσει μία από τις 1,8 εκατομμύρια διαθέσιμες άδειες για νόμιμη πρόσβαση στη Μέκκα, οι οποίες μπορεί να κοστίζουν αρκετές χιλιάδες δολάρια ΗΠΑ. Οι προσκυνητές χωρίς άδεια συνήθως δεν ταξιδεύουν με οργανωμένα τουριστικά λεωφορεία με κλιματισμό ή εύκολη πρόσβαση σε προμήθειες νερού και τροφίμων.

Οι πιστοί στο πλαίσιο του προσκυνήματος πραγματοποιούν μια σειρά από τελετουργίες μέσα και γύρω από την ιερή πόλη της Μέκκα, που συχνά περιλαμβάνει πολύωρο περπάτημα στον καύσωνα κάθε μέρα. Μάλιστα, κάποιοι μάρτυρες είπαν στο CNN πώς είδαν πιστούς να χάνουν τις αισθήσεις τους και ότι πέρασαν μπροστά από πτώματα, που είχαν καλυφθεί με λευκό ύφασμα. Ένας 44χρονος Ινδονήσιος με το όνομα Ahmad δήλωσε στο CNN: «Στο δρόμο για το σπίτι, είδα πολλούς προσκυνητές που πέθαναν. Σχεδόν κάθε μερικές εκατοντάδες μέτρα, υπήρχε μία σορός ξαπλωμένη και καλυμμένη με ένα ύφασμα ihrom (λευκό ύφασμα)». Και πρόσθεσε: «Κάθε φορά που γίνεται διανομή νερού από κατοίκους της περιοχής ή ορισμένες ομάδες, (το σημείο) κατακλύζεται αμέσως από τους προσκυνητές», λέγοντας ότι δεν είδε υγειονομικούς ή ούτε ένα ασθενοφόρο κατά μήκος του δρόμου.

Ανησυχία για τα επόμενα προσκυνήματα

Ο κλιματολόγος και ιστορικός καιρού Maximiliano Herrera, ο οποίος παρακολουθεί τις ακραίες θερμοκρασίες, είπε στο CNN ότι οι έρημοι στην περιοχή «θερμαίνονταν τη νύχτα πολύ πιο γρήγορα από ό,τι κατά τη διάρκεια της ημέρας», γεγονός, που υποτίθεται ότι παρείχε ένα διάλειμμα και ανακούφιση από τη ζέστη, ενώ όπως είπε: «Αυτό δεν υπήρχε μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες».

Ο Herrera πρόσθεσε ότι: «Όλοι επηρεάζονται από τη θανατηφόρα ζέστη και δυστυχώς δεν με εκπλήσσει ο αριθμός των νεκρών (στο Χατζ)» και κατέληξε λέγοντας ότι: «Το να περνάς χρόνο σε εξωτερικούς χώρους στην ακραία ζέστη της Μέκκας είναι σαν να ρισκάρεις με τον θάνατο… οπότε φοβάμαι ότι θα υπάρξουν περισσότερα θανατηφόρα προσκυνήματα Χατζ στο μέλλον».