Νέα προκλήσεις Φιντάν: Με δηλώσεις του ενέπλεξε Ελλάδα και Κύπρο με την κρίση στη Μέση Ανατολή - Η απάντηση της Κύπρου στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών
Καταδικάζει τις δηλώσεις η Κύπρος
Σε καταδίκη των δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, προέβη με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών
Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει με ανακοίνωσή του τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, σχετικά με ενδεχόμενη εμπλοκή της Κύπρου στις επιχειρήσεις που διεξάγονται στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι αναφορές σε στρατικοποίηση της Κύπρου από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, η οποία διατηρεί δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες παράνομα στην Κύπρο εδώ και πέντε δεκαετίες, είναι ευνόητα προκλητικές».
«Η Κυπριακή Δημοκρατία προτάσσει την διατήρηση της ασφάλειας στην περιοχή και καταδικάζει την τουρκική στάση», συμπληρώνει το υπουργείο.
Οι προκλητικές «υποδείξεις» του Φιντάν
Υποδεικνύοντας στην Χεζμπολάχ και σε κάθε άλλον «ενδιαφερόμενο» ότι δεν είναι μονο η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα που εμπλέκονται στον Πόλεμο της Γάζας υπερ του Ισραήλ, κάτι που δεν τόλμησε να κάνει ούτε ο Νασράλα, ο Τούρκος Υπουργός εξωτερικών Χακάν Φιντάν εμφανίστηκε ουσιαστικά συνήγορος της Χεζμπολάχ κάνοντας μάλιστα και «φιλικές συστάσεις» προς την Αθήνα.
Σε τηλεοπτική συνέντευξη του στο Haberturk ο Χ.Φιντάν απαντώντας σε ερώτηση για τις απειλές που εκτόξευσε ο Νασράλα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας προειδοποιώντας να μην εμπλακεί σε ενδεχόμενη επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου , αντί να καταδικάσει τις απειλές, σπεύδει να υποδείξει στον Νασράλα ότι η Κύπρος είναι ήδη εμπλεκόμενο μέρος, και να συμπληρώσει μάλιστα ότι και η Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα καθώς στις επιχειρήσεις στην περιοχή εμπλέκονται και «ελληνικά νησιά».
Ο Χ.Φιντάν επισημαίνει ότι η Τουρκία έχει προειδοποιήσει και την Ευρώπη και αλλους περιφερειακούς παράγοντες και το «γεγονός ότι αυτό το μέρος (η Κύπρος) έχει μετατραπεί σε κέντρο επιχειρήσεων, μετά τις 7 Οκτωβρίου μετά τις πρώτες επιχειρήσεις που ξεκίνησε το Ισραήλ, το βλέπουμε σε εκθέσεις πληροφοριών ότι η “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου” έχει γίνει βάση που χρησιμοποιείται από ορισμένες χώρες, ειδικά σε επιχειρήσεις εναντίον της Γάζας. Δηλαδή, πτήσεις πληροφοριών και στρατιωτικές πτήσεις πραγματοποιούνται συνεχώς εκεί για τη Γάζα».
Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών μάλιστα υποστηρίζει ότι όταν η Τουρκία έφερε αυτό το θεμα στο προσκήνιο τότε «ανακήρυξαν αυτό το μέρος ως βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης για τη Γάζα» αλλά η Τουρκία δήλωσε ότι «αυτή η επιχείρηση βάσης διοικητικής μέριμνας έχει προφανώς μετατραπεί σε μια δραστηριότητα που αποκρύπτει το γεγονός ότι είναι στην πραγματικότητα μια στρατιωτική βάση» υποστηρίζοντας δηλαδή ότι ο διάδρομος «Αμάλθεια» για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας , έχει στρατιωτικό χαρακτήρα για την διευκόλυνση του πολέμου του Ισραήλ στην Γάζα...
Η Τουρκία από την πρώτη στιγμή ήταν αντίθετη με την προσπάθεια των ΗΠΑ και της Ε.Ε για άνοιγμα θαλάσσιου διαδρόμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα καθώς ήθελε να αποφύγει την στρατηγική αναβάθμιση της Κύπρου και συγχρόνως θεωρεί ότι κάθε προσπάθεια για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Γάζα, τελικά περιορίζει την πίεση στο Ισραήλ…
Σε μια πρωτοφανή για τα διπλωματικά δεδομένα προσπάθεια στοχοποίησης όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της Ελλάδας, ο Χ.Φινταν δηλώνει ακόμη ότι «το γεγονός ότι αυτό το μέρος (η Κυπριακή Δημοκρατία) και τα ελληνικά νησιά (σ.σ. εννοεί την Κρήτη) χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις προς τη Μέση Ανατολή δεν θα ωφελήσει ούτε την ελληνοκυπριακή διοίκηση ούτε την Ελλάδα».
Και αποκαλύπτει ότι έχει δώσει «συμβουλές στους Έλληνες» ότι πρέπει να «μείνετε μακριά από αυτά τα θέματα, γιατί όταν εμπλακείτε στους συνεχιζόμενους πολέμους στη Μέση Ανατολή με αυτόν τον τρόπο, όταν γίνετε συμβαλλόμενο μέρος, αυτή η φωτιά θα έρθει και θα σας βρει, και είμαστε στην ίδια γεωγραφία, οπότε θα έρθει και θα βρει και εμάς..».