Ολοκληρώθηκε το πρώτο ντιμπέιτ στη Γαλλία λίγες ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες, με συμμετέχοντες τους τρεις βασικούς υποψήφιους, τον πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ, τον ακροδεξιό Ζορντάν Μπαρντελά και τον επικεφαλής της αριστερής συμμαχίας Μανουέλ Μπομπάρ, οι οποίοι συζήτησαν για φλέγοντα ζητήματα όπως η οικονομία, οι συντάξεις και το μεταναστευτικό.

Με ανεβασμένους τους τόνους και διακόπτοντας συχνά ο ένας τον άλλον, οι τρεις υποψήφιοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους, προσπαθώντας να αναδείξουν τις διαφορές τους. Ο Ατάλ προσπάθησε να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, ο Μπαρντελά επικεντρώθηκε στη σκληρή στάση του κόμματός του για τη μετανάστευση, την εγκληματικότητα και την ασφάλεια, ενώ με τη σειρά του ο Μπομπάρ προώθησε το σχέδιο της Αριστεράς για τη μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης και την αύξηση της φορολογίας των πλουσίων.

Οι τόνοι ανέβηκαν ακόμα περισσότερο, όταν η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα της ηλικίας συνταξιοδότησης, την οποία ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν αύξησε στα 64 από τα 62 έτη. Ο Ατάλ υπεραμύνθηκε της απόφασης, ενώ ο Μπομπάρ υποσχέθηκε την ανατροπή της και ο Μπαρντελά δήλωσε ότι θα την τροποποιήσει.


CNN: Κανείς δεν κατάφερε κάποιο νοκ-άουτ χτύπημα

Το CNN παρακολούθησε το ντιμπέιτ εκτιμώντας ότι δεν υπήρξε νικητής, αφού κανένας από τους τρεις υποψήφιους δεν φάνηκε να καταφέρνει κάποιο νοκ-άουτ χτύπημα ή να προχωράει σε κάποια κίνηση, ικανή να επηρεάσει τη γνώμη των ψηφοφόρων. Όπως δήλωσε ο Ζαν Πετό, πολιτικός επιστήμονας και ειδικός επί της γαλλικής πολιτικής: «Δεν υπήρχε πραγματικά κάτι που να εντυπωσίασε ή να είχε απήχηση».

Το CNN σημειώνει ότι ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος αιφνιδίασε τους πάντες προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές μετά τη συντριβή στις ευρωεκλογές από το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν, τζογάρει ότι οι εθνικές εκλογές με το υψηλό διακύβευμα θα δείξουν ότι οι πολίτες απορρίπτουν την αντιμεταναστευτική, ευρωσκεπτικιστική ατζέντα του Εθνικού Συναγερμού υπέρ των πιο μετριοπαθών πολιτικών δυνάμεων. Εκτιμά, επίσης, πως οι Γάλλοι ψηφοφόροι θα χρησιμοποιήσουν τον δεύτερο γύρο, όπως έχουν κάνει ιστορικά, για να κρατήσουν την Ακροδεξιά μακριά από την εξουσία.

Παρολ' αυτά, όπως φαίνεται από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο Μακρόν θα χάσει το στοίχημά του, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τη δυναμική του κόμματος της Λεπέν, ενώ το δικό του κόμμα οδηγείται σε νέα συντριβή. Δημοσκόπηση της IFOP έδειξε ότι ο Εθνικός Συναγερμός προηγείται με την υποστήριξη του 35% των ψηφοφόρων. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, η αριστερή συμμαχία, ήρθε δεύτερο με 30% και το κεντρώο Ensemble του Μακρόν έπεσε στην τρίτη θέση με 20%.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, αν τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιωθούν, το γαλλικό νομοθετικό σώμα θα περιέλθει σε κατάσταση πολιτικής παράλυσης, καθώς κανένα κόμμα δε θα συγκεντρώσει αρκετές ψήφους για να καλύψει το όριο των 289 εδρών για την απόλυτη πλειοψηφία στο κατώτερο σώμα των 577 εδρών, την Εθνοσυνέλευση.

Φωτογραφία: ΑΡ