Ο ιδρυτής του ιστότοπου Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ επέστρεψε σήμερα στην πατρίδα του, ως ελεύθερος πολίτης, αφότου αφέθηκε ελεύθερος από δικαστήριο των ΗΠΑ. Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να πέσει στην αγκαλιά της συζύγου του.

Κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο, ο Ασάνζ συνοδευόταν από τους Αυστραλούς πρεσβευτές σε ΗΠΑ και Βρετανία.

Οι κάμερες απαθανάτισαν την άφιξη του 52χρονου Αυστραλού, ο οποίος ήταν εγκλωβισμένος σχεδόν επί 14 χρόνια στο Λονδίνο, πέντε από τα οποία στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς.

Εκτός από τη σύζυγο και μητέρα των δύο παιδιών του, Στέλλα, τον υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο ο πατέρας του, όπως και πλήθος υποστηρικτών του. Οι στιγμές ήταν ιδιαίτερα συγκινητικές, όπως αναφέρει το BBC.

Στο αεροδρόμιο βρίσκονταν και τα παιδιά του, 5 και 7 ετών, τα οποία δεν έχουν ζήσει ούτε μια ημέρα με τον πατέρα τους ελεύθερο.


 «Όπως μπορείτε εύκολα να φανταστείτε», είπε ο πατέρας του Ασάνζ, «η ψυχολογία του έχει αναπτερωθεί και θα μπορέσει να περάσει ποιοτικό χρόνο με τη σύζυγό του, Στέλλα, και τα δύο του παιδιά, να περπατήσει πάνω-κάτω στην παραλία και να νιώσει την άμμο ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών του τον χειμώνα, και θα μπορέσει να μάθει πώς να κάνει υπομονή και να παίξει με τα παιδιά του για μερικές ώρες. Όλη η μεγάλη ομορφιά της συνηθισμένης ζωής. Το τι έχει τραβήξει όλα αυτά τα χρόνια, μόνο η σύζυγός του ξέρει».

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η σύζυγος του Ασάνζ, Στέλλα, έγραψε στο Twitter: «Ο Τζούλιαν βγαίνει από το δικαστήριο της Σαϊπάν ως ελεύθερος άνθρωπος. Δεν μπορώ να σταματήσω να κλαίω».

Ο Ασάνζ αγωνίστηκε και κέρδισε την ελευθερία του, μετά τη συμφωνία που συνήψε με την αμερικανική δικαιοσύνη, όπως σχολιάζουν βρετανικά και αμερικανικά δίκτυα.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για το τέλος της μαραθώνιας νομικής διαδικασίας μεταξύ της αμερικανικής Δικαιοσύνης και του Τζούλιαν Ασάνζ.

 «Είμαι πολύ ικανοποιημένος που επιτεύχθηκε επιτυχής έκβαση σε αυτή την υπόθεση, η οποία πιστεύω ότι ήταν επιθυμητή από τη συντριπτική πλειονότητα των Αυστραλών», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο της Καμπέρας. «Ίσως έχετε διαφορετικές απόψεις σχετικά με την εμπλοκή και τις δραστηριότητες του κ. Ασάνζ, αλλά θα είστε ευχαριστημένοι που το έπος είχε ευτυχή έκβαση και που μπορεί να επανενωθεί με την οικογένειά του», τόνισε ο Αλμπανέζε.

Από την εκλογή του το 2022, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας ασκούσε πιέσεις στις ΗΠΑ για να τερματίσουν τη δίωξη του Ασάνζ. Πάντως, ο ιδρυτής του Wikileaks έσπευσε σήμερα να τον ευχαριστήσει για τις επίμονες προσπάθειές προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος, όπως αναφέρει το BBC.

Δικαστήριο στη νήσο Σαϊπάν επικύρωσε τη συμφωνία του ιδρυτή του WikiLeaks με την αμερικανική δικαιοσύνη κι έτσι ο Αυστραλός δημοσιογράφος αφέθηκε ελεύθερος και σήμερα το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) επέστρεψε στη χώρα του.


Ο Ασάνζ εμφανίστηκε σε μια αίθουσα δικαστηρίου των ΗΠΑ στις Βόρειες Μαριάνες Νήσους για να επισημοποιήσει τη συμφωνία, δηλώνοντας επίσημα ένοχος για συνωμοσία με στόχο την παράνομη απόκτηση και τη διάδοση διαβαθμισμένων πληροφοριών σχετικά με τον υποτιθέμενο ρόλο του σε μια από τις μεγαλύτερες παραβιάσεις απόρρητου υλικού στην αμερικανική στρατιωτική ιστορία. Η ακρόασή του διήρκεσε τρεις ώρες.

 «Είμαι, στην πραγματικότητα, ένοχος για την κατηγορία», είπε ο Ασάνζ στο δικαστήριο, στη νήσο Σαϊπάν του Ειρηνικού, που βρίσκεται περίπου 6.000 χιλιόμετρα δυτικά της Χαβάης.

Ερωτηθείς από τη δικαστή, Ραμόνα Μανγκλόνα, να περιγράψει τι είχε κάνει είπε: «Εργαζόμενος ως δημοσιογράφος, ενθάρρυνα την πηγή μου να παράσχει πληροφορίες που λέγεται ότι ήταν απόρρητες, προκειμένου να δημοσιευθούν. Πιστεύω ότι η Πρώτη Τροποποίηση προστάτευε αυτή τη δραστηριότητα… Πιστεύω ότι η Πρώτη Τροποποίηση και ο Νόμος περί Κατασκοπείας έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους, αλλά αποδέχομαι ότι θα ήταν δύσκολο να κερδίσουμε μια τέτοια υπόθεση δεδομένων όλων αυτών των συνθηκών».

Ο Ασάνζ καταδικάστηκε σε 62 μήνες φυλάκιση, περίπου ισοδύναμο με τον χρόνο που έχει ήδη εκτίσει σε φυλακή του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ αγωνιζόταν για την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Οι εισαγγελείς δεν ζήτησαν πρόσθετη φυλάκιση, κλείνοντας έτσι την υπόθεση με τις δημοσιεύσεις από τον ιστότοπο WikiLeaks χιλιάδων απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ.