Η πρώτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί Αύριο Πέμπτη (27/6) και Παρασκευή (28/6), με μία ατζέντα γεμάτη, που περιλαμβάνει συζητήσεις για την κρίση σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, την ασφάλεια και την Αμυνα, τον ανταγωνισμό στην αγορά, το μεταναστευτικό, αλλά και την στρατηγική ατζέντα της ΕΕ με τη νέα της σύνθεση.

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Τα θέματα στην ατζέντα


Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η ΕΕ, η ατζέντα του διημέρου θα έχει τα εξής θέματα:

Ουκρανία

Θα συζητηθεί η περαιτέρω βοήθεια με στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία (πυρομαχικά και πύραυλοι), ενώ θα συζητηθεί η χρήση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων για την ανασυγκρότηση σε υποδομές στην Ουκρανία. Επίσης θα συζητηθεί το μονοπάτι για την διαδικασία ένταξης της χώρας στην ΕΕ

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί στο διήμερο της Συνόδου. Ειδικότερα, θα αναλυθούν θέματα όπως η ανθρωπιστική βοήθεια, οι ενέργειες της ΕΕ στη Δυτική Οχθη και τον Λίβανο, η έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων, καθώς και οι ενέργειες για να λήξει η κρίση στη Γάζα και να αποφευχθούν νέες εντάσεις, με την προσπάθεια εύρεσης λύσης δύο κρατών

Ασφάλεια και Αμυνα

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συνεχίσουν τις συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης της συνολικής αμυντικής ετοιμότητας και ικανότητας της ΕΕ. Θα συζητήσουν επίσης πώς να ενισχύσουν περαιτέρω την αμυντική, τεχνολογική και βιομηχανική της βάση. Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητήσουν επιλογές για την εύρεση κονδυλίων για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

Ανταγωνισμός

Βασιζόμενοι στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Απριλίου, οι ηγέτες της ΕΕ θα επιστρέψουν στην ένωση κεφαλαιαγορών και θα επανεξετάσουν την πρόοδο όσον αφορά τις ενέργειες για:

-ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ
-ασφαλής οικονομική ανθεκτικότητα
-πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού της ενιαίας αγοράς

Μεταναστευτικό

Οι 27 θα συζητήσουν σε γενικό πλαίσιο για την κατάσταση στο μεταναστευτικό.

Εξωτερική πολιτική

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την κατάσταση στη Γεωργία και τη θέση που θα τηρήσουν οι Βρυξέλλες,  ιδίως ενόψει του νόμου περί ξένων πρακτόρων που έχει προκαλέσει ταραχές στην Τιφλίδα.

Επίσης, θα συζητήσουν τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Μολδαβίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και την πορεία της Μολδαβίας προς την ένταξη της ΕΕ

Θα συζητήσουν επίσης πώς να οικοδομηθεί μια στρατηγική προσέγγιση στη Μαύρη Θάλασσα.

Υβριδικές απειλές

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει την απάντησή του στην αύξηση των υβριδικών απειλών (φωτογραφίζοντας τη Ρωσία) που στοχεύουν την ΕΕ, τα κράτη μέλη και τους εταίρους της. Αυτό περιλαμβάνει εκφοβισμό, δολιοφθορά, χειραγώγηση και παρέμβαση ξένων πληροφοριών, παραπληροφόρηση, κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο και την εργαλειοποίηση των μεταναστών από τρίτες χώρες.

Ο επόμενος θεσμικός κύκλος 2024-29

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να υιοθετήσουν τη στρατηγική ατζέντα 2024-2029, ένα σχέδιο πολιτικής που καθορίζει την κατεύθυνση και τους στόχους της ΕΕ. Κατά το παρελθόν έτος, ο Σαρλ Μισέλ ηγήθηκε των συζητήσεων με τους ηγέτες της ΕΕ σχετικά με τις προκλήσεις και τις μελλοντικές προτεραιότητες που θα συμπεριληφθούν στη στρατηγική ατζέντα με βάση τρεις πυλώνες:

-μια ελεύθερη και δημοκρατική Ευρώπη
-μια ισχυρή και ασφαλή Ευρώπη
-μια ευημερούσα και ανταγωνιστική Ευρώπη

Οι ηγέτες αναμένεται επίσης να υιοθετήσουν έναν οδικό χάρτη για τις μελλοντικές εργασίες σχετικά με τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις που θα αναλάβει η ΕΕ για την εκπλήρωση μακροπρόθεσμων φιλοδοξιών και την ενίσχυση της ικανότητάς της να αντιμετωπίζει όλο και πιο περίπλοκες προκλήσεις. Το έργο αυτό θα διεξαχθεί παράλληλα με τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ.

Μετά την άτυπη συνάντηση των ηγετών στις 17 Ιουνίου και τις συνομιλίες που συνεχίστηκαν για περίπου μία εβδομάδα, θα ανακοινωθούν οι διορισμοί για τα τρία κορυφαία αξιώματα την επόμενη 5ετια, στα οποία θα βρίσκονται η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (2η θητεία ως πρόεδρος της Κομισιόν), του Αντόνιο Κόστα (ως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και της Κάγια Κάλας (ως τον Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας).