Για την απώλεια της μητέρας του και το πως ο ίδιος τη βίωσε, μίλησε ο πρίγκιπας Χάρι, προτρέποντας τα παιδιά και τους νέους να ανοίγονται για τα συναισθήματά τους.

Ο δούκας του Σάσεξ μίλησε ως παγκόσμιος πρεσβευτής για το Scotty's Little Soldiers, το οποίο υποστηρίζει νέους που έχασαν τους γονείς τους στο στρατό και μοιράστηκε τη δική του ιστορία, όταν έχασε τη μητέρα του, πριγκίπισσα Νταϊάνα το 1997. Υπενθυμίζεται ότι ο Χάρι ήταν τότε μόλις 12 ετών.

«Είναι τόσο εύκολο ως παιδί να σκέφτεσαι ή να πείσεις τον εαυτό σου… πείθεις τον εαυτό σου ότι το άτομο που έχασες θέλει ή πρέπει να είσαι λυπημένος όσο το δυνατόν περισσότερο για να του αποδείξεις ότι σου λείπει. Αλλά μετά υπάρχει αυτή η συνειδητοποίηση ότι, όχι, πρέπει να θέλουν να είμαι ευτυχισμένος», είπε χαρακτηριστικά.

Το εν λόγω βίντεο γυρίστηκε τον Μάιο, όταν ο πρίγκιπας Χάρι πήγε για τελευταία φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αυτό τον βλέπουμε να μιλά με τη Nikki Scott, χήρα και ιδρύτρια των Scotty's Little Soldiers, καθώς εκείνη αφηγείται τη φρικτή στιγμή που έπρεπε να πει στον 5χρονο γιο της, Kai, ότι ο πατέρας του, Lee Scott, ο οποίος υπηρετούσε στο 2ο Βασιλικό Σύνταγμα Αρμάτων, είχε σκοτωθεί στο Αφγανιστάν το 2009. Είχε επίσης τότε μια κόρη επτά μηνών, την Brooke.

From Grief to Growth: Prince Harry and Nikki Scott talk about Children, Bereavement and the Military


Ο 39χρονος Χάρι τα τελευταία χρόνια έχει μιλήσει αρκετές φορές για αυτό που θεωρεί, ότι ήταν έλλειψη οικογενειακής υποστήριξης μετά τον τραγικό θάνατο της μητέρας του το 1997, κάτι που πιστεύει ότι τον οδήγησε να συγκρατήσει τα συναισθήματά του και, τελικά, να αναζητήσει θεραπεία.

Όπως πρόσθεσε: «Αυτό είναι το πιο δύσκολο πράγμα, ειδικά για τα παιδιά, νομίζω, το οποίο είναι: "Δεν θέλω να μιλήσω για αυτό γιατί θα με στεναχωρήσει, αλλά μόλις συνειδητοποιήσω ότι αν μιλήσω γι' αυτό, γιορτάζω τη ζωή τους, τότε στην πραγματικότητα, τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα"…σε αντίθεση με αυτό το "δεν πρόκειται να μιλήσω για αυτό, και αυτή είναι η καλύτερη μορφή αντιμετώπισης", ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Μπορεί να είναι για κάποιο χρονικό διάστημα…δεν μπορείς να το καταπιέσεις για πάντα. Δεν είναι βιώσιμο. Και θα σε κατατρώει». Στη συνέχεια τόνισε ότι: «Κανείς δεν θέλει να μπει στη θέση όπου αναγκάζεται να μιλήσει για το ίδιο πράγμα για το οποίο δεν θέλει να μιλήσει, ειδικά όταν κάθε αμυντικός μηχανισμός στο μυαλό, το νευρικό σου σύστημα και οτιδήποτε άλλο λέει "μην πας εκεί"».

Ο Χάρι δεν παρέλειψε να εκφράσει τον θαυμασμό του για το έργο της Nikki Scott αναφέροντας: «Αυτό που έχεις κάνει είναι απίστευτο. Είναι πραγματικά εμπνευσμένο. Είναι πραγματικά τιμή και προνόμιο που είμαι μέλος του Scotty's τώρα και πραγματικά ανυπομονώ να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε περισσότερους ανθρώπους, περισσότερο ενδιαφέρον, να συγκεντρώσουμε περισσότερα κεφάλαια και να μπορέσουμε να μεταφέρουμε το μήνυμα εκεί έξω για να δώσουμε σε περισσότερα παιδιά την υποστήριξη που έχουν τόσο απεγνωσμένα ανάγκη».

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Scotty's Little Soldiers υποστηρίζει επί του παρόντος πάνω από 680 μέλη και υπολογίζει ότι κάθε χρόνο 2.100 παιδιά στερούνται τους γονείς τους, που υπηρέτησαν στις Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Στο τέλος της κουβέντας, η Nikki Scott είπε στον Χάρι: «Νιώθω την ανάγκη να σε πάρω μια αγκαλιά», με τον Χάρι να απαντάει: «Ας το κάνουμε».