Στα δύο αρχίζει να χωρίζεται η Ινδία, έβδομη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Όπως αναφέρει η νέα μελέτη, μερικές σημαντικές αλλαγές κάτω από την επιφάνεια της Γης γίνονται στην Ινδία. Συγκεκριμένα, η Ινδική Ηπειρωτική Πλάκα χωρίζεται σε στρώματα οριζόντια, το ένα πάνω στο άλλο.

Με τα χρόνια, υπήρξε πολλή επιστημονική συζήτηση για το πώς σχηματίστηκε το Θιβετιανό Οροπέδιο. Στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης τον Δεκέμβριο, προέκυψε μια νέα ιδέα: η ινδική πλάκα «ξεκολλάει».

Αυτό σημαίνει ότι το πάνω μέρος της πλάκας προκαλεί το εξαιρετικά μεγάλο υψόμετρο του Θιβέτ, ενώ το κάτω μέρος βυθίζεται στον μανδύα της Γης.

*Διαβάστε ακόμα: Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: Έλληνες και Ούγγροι οι πιο δύσπιστοι απέναντι στις ειδήσεις - 4 στους 10 αποφεύγουν να ενημερωθούν για να μη στενοχωρηθούν


Ινδία: Τι αναφέρει η μελέτη

Ο Simon Klemperer από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και η ομάδα του το ανακάλυψαν εξετάζοντας τα επίπεδα ηλίου στις Θιβετιανές πηγές. Σύμφωνα με την έρευνά τους, ανακαλύφθηκε ένα μοτίβο που υποδηλώνει ότι ο μανδύας ήταν αρκετά κοντά στην επιφάνεια της Γης ώστε το σπάνιο ήλιο-3 να απελευθερωθεί μέσω των πηγών στο βόρειο Θιβέτ.

Η μελέτη εξήγησε: «Οι ειδικοί μας αντικειμενικά χαρτογραφούν τα βάθη σε διακριτά όρια λιθόσφαιρας-ασθενόσφαιρας Ινδίας και Θιβέτ σε μια σημαντική περιοχή του νοτιοανατολικού Θιβέτ. Το όριο μεταξύ των δύο λιθόσφαιρων επιβεβαιώνεται από πιο υποκειμενική χαρτογράφηση των μεταβαλλόμενων παραμέτρων και από ανεξάρτητες ερμηνείες της ραφής του μανδύα από τα μοτίβα απαέρωσης του μανδύα και το βόρειο όριο των σεισμών. Το νότιο όριο της θιβετιανής λιθόσφαιρας και της παρακείμενης ασθενόσφαιρας βρίσκεται στις 31°Β δυτικά των 90°Α αλλά βήματα νότια κατά >300 χλμ. έως ~28°Β ανατολικά των 92°Α είναι πιθανότατα να αντιπροσωπεύουν ένα σκίσιμο πλάκας».