Οι Δημοκρατικοί έχουν στη διάθεσή τους τρόπους να αντικαταστήσουν τον Τζο Μπάιντεν στην κορυφή του προεδρικού τους ψηφοδελτίου μετά από το οδυνηρό ντιμπέιτ με τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ, αλλά κάτι τέτοιο χωρίς τη συγκατάθεση του ίδιου του Μπάιντεν θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο.

Η οικειοθελής αποχώρηση: Η ευκολότερη λύση

Η Ελέιν Κάμαρκ, μέλος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, εξηγεί ότι η πιο απλή λύση θα ήταν η οικειοθελής αποχώρηση του Μπάιντεν. «Αν ο Μπάιντεν αποφασίσει να αποσυρθεί, το κόμμα θα τον αντικαταστήσει σύμφωνα με τους κανόνες και τις διαδικασίες του», δηλώνει.

Ωστόσο, η αποχώρηση του Μπάιντεν φαίνεται απίθανη λόγω της έλλειψης ενός προφανή υποψηφίου για την αντικατάστασή του. Το ντιμπέιτ κορύφωσε την αγωνία των Δημοκρατικών για τον Μπάιντεν, που στα 81 του είναι ήδη ο γηραιότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, και τις προοπτικές του να νικήσει τον Τραμπ, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο πρόεδρος παραδέχτηκε την απογοητευτική του εμφάνιση, αλλά απέρριψε τις εκκλήσεις να αποσυρθεί.

Οι δυσκολίες

Εάν ο Μπάιντεν δεν αποχωρήσει οικειοθελώς, η εκδίωξή του θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Για να τεθεί ένας άλλος υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο, θα πρέπει πρώτα να συγκεντρωθούν 600 υπογραφές αντιπροσώπων, περίπου το 13% των συνολικών αντιπροσώπων. Με τον Μπάιντεν να ελέγχει το 99% των δεσμευμένων αντιπροσώπων, οι διεκδικητές θα πρέπει να πείσουν τους πιστούς του να αλλάξουν στρατόπεδο.

Ενδεχόμενο ανοιχτού συνεδρίου

Σε περίπτωση αποτυχίας της εκδίωξης ή οικειοθελούς αποχώρησης του Μπάιντεν, θα ακολουθήσει ένα «ανοιχτό» συνέδριο, όπου κανένας υποψήφιος δεν έχει εξασφαλισμένη την υποψηφιότητα. Η διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετούς γύρους ψηφοφορίας μέχρι να επιλεγεί νέος υποψήφιος, ενώ οι λεγόμενοι «υπερ-εκλέκτορες», οι οποίοι αριθμούν περισσότερους από 700, θα μπορούσαν να παίξουν καθοριστικό ρόλο.

Πιθανοί υποψήφιοι διάδοχοι

Ο πιο προφανής υποψήφιος διάδοχος είναι η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, αλλά δεν είναι απαραίτητο να επιλεγεί αυτή. Άλλες εναλλακτικές περιλαμβάνουν τους κυβερνήτες Γκάβιν Νιούσομ της Καλιφόρνια, Τζ. Μπ. Πρίτσκερ του Ιλινόις και Γκρέτσεν Γουίτμερ του Μίσιγκαν, οι οποίοι δηλώνουν ότι υποστηρίζουν τον Μπάιντεν.

Η διαδικασία αντικατάστασης μετά το Συνέδριο

Αν ο Μπάιντεν αποχωρήσει μετά το συνέδριο, η απόφαση για την αντικατάστασή του θα επαφίεται σε μια μικρότερη ομάδα, τα 400 μέλη του DNC. Ο πρόεδρος του DNC θα συμβουλευτεί τους ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο και τους κυβερνήτες και θα κάνει μια σύσταση.

Μια καθυστερημένη αλλαγή θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα με τις προθεσμίες για τα ψηφοδέλτια. Ορισμένες πολιτείες επιτρέπουν την αποστολή ψηφοδελτίων ήδη δύο μήνες πριν από τις εκλογές, πράγμα που σημαίνει ότι το όνομα του Μπάιντεν θα εμφανίζεται στα ψηφοδέλτια ακόμη και αν δεν είναι υποψήφιος.

Οι Δημοκρατικοί βρίσκονται σε μια περίπλοκη κατάσταση, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν έναν υποψήφιο που θα μπορέσει να νικήσει τον Τραμπ, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ενότητας και της υποστήριξης εντός του κόμματος.