Για να αντιμετωπίσεις έναν «αντίπαλο», πρέπει να τον ξέρεις. Στην πολιτική αυτός είναι ο χρυσός κανόνας. Προτού διεξαχθούν εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, οι Ελληνες αξιωματούχοι είχαν κάνει την «ακτινογραφία» των μελών του εθνικιστικού VMRO, που, όπως μαρτυρούσαν οι δημοσκοπήσεις, θα κέρδιζαν και, άρα, θα σχημάτιζαν κυβέρνηση. Οπερ και εγένετο.

Ποιος είναι, όμως, ο πρωθυπουργός Μίτσκοσκι, που προκαλεί διπλωματικές αναταράξεις κάθε φορά που αναφέρεται στη Συμφωνία των Πρεσπών; Ποιοί υπουργοί στελεχώνουν την κυβέρνησή του και τι εκπροσωπούν; Ποια είναι η πρόεδρος Σιλιάνοφσκα, που προκάλεσε πολιτικό σεισμό ανήμερα της ορκωμοσίας της; Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» απαντούν σε αυτές τις ερωτήσεις, ώστε να καταλάβει και ο Ελληνας πολίτης με ποιους έχουμε να κάνουμε. Ο 47χρονος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και πατέρας δύο παιδιών, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, είναι γνωστός για τον πύρινο, εθνικιστικό και εριστικό λόγο του. Προεκλογικά υποσχέθηκε ότι θα αλλάξει τα «λάθη» της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μετεκλογικά, επιμένει να χαρακτηρίζει «επαίσχυντη» τη Συμφωνία, αν και ορκίστηκε στο συνταγματικό όνομα της χώρας, ως όφειλε. Η πρόσφατη λεκτική επίθεσή του στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, είναι ενδεικτική της στάσης που έχει επιλέξει να κρατά ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός. Δείχνει να αδιαφορεί για το ότι οδηγεί τη χώρα του σε αχαρτογράφητα νερά και σε ευρωπαϊκό αδιέξοδο. Δεν ξεκίνησε, όμως, έτσι.

Ποιος είναι ο Κρίστιαν Μίτσκοσκι

Γεννήθηκε στα Σκόπια και επί σειράν ετών ήταν καθηγητής μηχανολόγος-μηχανικός του Πανεπιστημίου «Αγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» στα Σκόπια. Το 2019 έγινε τακτικός καθηγητής. Η πολιτική καριέρα φαίνεται πως ήταν για εκείνον μονόδρομος. Από το 2015 έως το 2017 ήταν σύμβουλος ενέργειας των πρωθυπουργών Νίκολα Γκρούεφσκι και Εμίλ Ντιμίτριεφ. Η παραίτηση του Ν. Γκρούεφσκι άνοιξε για τον Κρ. Μίτσκοσκι τον δρόμο για την ηγεσία του VMRO. Ανέλαβε τα ηνία στις 23 Δεκεμβρίου του 2017 και έκτοτε υπήρξε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χώρα. Βέβαια, αυτή η εξέλιξη δεν συνάδει με την πορεία του ως φοιτητή. Καθώς, σύμφωνα με ορισμένα μέλη του κόμματος, στη Νεολαία ο κ. Μίτσκοσκι ήταν υποψήφιος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία της Ενωσης Φοιτητών στο πανεπιστήμιο όπου μετέπειτα έγινε καθηγητής, ενώ υπήρξε και σκληρός αντίπαλος του τότε κυβερνώντος VMRO. Αλλα μέλη του VMRO τον εγκαλούσαν επειδή δεν ήταν μέλος του κόμματος μέχρι το 2010.

Ο κ. Μίτσκοσκι έχει δηλώσει ότι ο ίδιος και το κόμμα του ήταν και παραμένουν υπέρ της ένταξης της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ, αλλά όχι με «συνθηκολόγηση». Τάσσονται, δηλαδή, κατά των Πρεσπών, μολονότι αυτή η Συμφωνία εξασφάλισε στη Βόρεια Μακεδονία την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Σημειωτέον, ο Κρ. Μίτσκοσκι διατηρεί στενές επαφές με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπαν, και τον Σέρβο πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τους πλέον αυταρχικούς ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων.

Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα: Η σιδηρά κυρία

Γεννηθείσα το 1953 στην Οχρίδα, η σιδηρά κυρία της Βόρειας Μακεδονίας, η πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, βρέθηκε από την έδρα του πανεπιστημίου στη... Βουλή. Σήμερα είναι συνταξιούχος καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου και Πολιτικού Συστήματος στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου «Αγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» των Σκοπίων. Από το 2004 κι έπειτα εργάστηκε ως τακτική καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Πολιτικών Συστημάτων και Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, εργαζόταν για το Συμβούλιο της Ευρώπης ως ανεξάρτητη σύμβουλος, αλλά και για μεγάλους οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Εθνη. Το 2019 αποφάσισε να κατέβει στις εκλογές για την Προεδρία ως εκπρόσωπος του VMRO και έχασε. Τον Μάιο του 2024 προσπάθησε ξανά και τα κατάφερε. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που εξελέγη γυναίκα πρόεδρος στη Βόρεια Μακεδονία η οποία ευθυγραμμίζεται πλήρως με τον Μίτσκοσκι.

Τα σημαντικότερα υπουργεία που ελέγχονται από το VMRO

Το νέο κυβερνητικό σχήμα της γείτονος αποτελείται από 23 υπουργεία. Το VMRO διαθέτει συνολικά 15 υπουργούς, ο αλβανικός συνασπισμός «Αξίζει» έχει 6 υπουργούς, ενώ το κόμμα «Ξέρω» μόλις 2 υπουργούς. Σημειωτέον, από τους 23 υπουργούς της νέας κυβέρνησης μόνο 3 είναι γυναίκες.

Τα σημαντικότερα υπουργεία ελέγχονται από το εθνικιστικό (κι εν πολλοίς ανθελληνικό) VMRO. Νέος υπουργός Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου είναι ο 35χρονος Τίμτσο Μουτσούνσκι. Εκ διαμέτρου αντίθετη προσωπικότητα από τον προκάτοχό του, Μπουγιάρ Οσμάνι. Ο νυν υπουργός είναι ένας εκ των τεσσάρων αντιπροέδρων του VMRO και δήμαρχος του Αεροντρομ, του μεγαλύτερου από τους δέκα δήμους που αποτελούν την πόλη των Σκοπίων.

Τα ηνία του υπουργείου Αμυνας ανέλαβε ο Βλάντο Μισαΐλοφσκι, επίσης αντιπρόεδρος του VMRO. Μια άλλη αντιπρόεδρος, η Γκορντάνα Ντιμιτρίεφσκα-Κότσοσκα, ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών. Ενώ το υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο υπάγεται η Αστυνομία, ανέλαβε ο εκ του VMRO προερχόμενος, Πάντσε Τόσκοφσκι. Το νεοσύστατο υπουργείο Ενέργειας αναλαμβάνει η Σάνια Μποζίνοφσκα, προσωπική σύμβουλος του Κρ. Μίτσκοσκι για τα ενεργειακά θέματα.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»