Νέο Πατριάρχη εξέλεξε η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία, ο οποίος έχει πάρει θέσεις υπέρ του Κρεμλίνου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι παραδοσιακά κοντά στη Ρωσία και ο νέος Πατριάρχης Βουλγαρίας, Δανιήλ, 52 ετών, εξελέγη από την Πατριαρχική Εκλογική Συνέλευση στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας στην οποία συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Βράτσης κ. Γρηγόριος και ο ίδιος.

O Μητροπολίτης Βιδινίου κ. Δανιήλ έλαβε 69 ψήφους, ο Μητροπολίτης Βράτσης Γρηγόριος έλαβε 66 ψήφους, ενώ υπήρχαν και τρία άκυρα ψηφοδέλτια.

Ποιον διαδέχθηκε

Ο Δανιήλ διαδέχεται τον πατριάρχη Νεόφυτο, ο οποίος πέθανε τον περασμένο Μάρτιο, αφού είχε λειτουργήσει για περισσότερα από δέκα χρόνια.

Ο πατριάρχης είχε ζητήσει να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, σε αντίθεση με τον νέο πατριάρχη, ο οποίος έχει υποστηρίξει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε ένα μεγάλης διάρκειας βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε το 2023.

Ο ίδιος επίσης επέκρινε έντονα την απέλαση που αποφάσισε η βουλγαρική κυβέρνηση, τον Σεπτέμβριο του 2023, του επικεφαλής του Μετοχίου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σόφια, Αρχιεπισκόπου Βασιανού, και δύο Λευκορώσων ιερέων, οι οποίοι κατηγορήθηκαν ότι εξυπηρετούσαν ρωσικά γεωπολιτικά συμφέροντα.

Στην τελετή ενθρόνισης του Πατριάρχη δεν ήταν παρών ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος που υποστηρίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ αντίθετα παρευρέθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2023, ο Βαρθολομαίος τέλεσε λειτουργία στην Κωνσταντινούπολη στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου στην Ουκρανία, παρουσία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.


Η ρήξη Ουκρανικής με Ρωσική Εκκλησία

Η Ουκρανική Εκκλησία ανακοίνωσε τον Μάιο του 2022 τη ρήξη με τη ρωσική Εκκλησία, ανακηρύσσοντας «την πλήρη ανεξαρτησία της» από τις ρωσικές θρησκευτικές αρχές.

Η Βουλγαρία, η οποία είναι σλαβική και ορθόδοξη χώρα-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, βρίσκεται ιστορικά και πολιτιστικά κοντά στη Μόσχα. Παρολ' αυτά, οι σχέσεις έχουν τεταθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.