Επικράτηση της ακροδεξιάς και της Μαρίν Λεπέν έφερε ο πρώτος γύρος των βουλευτικών γαλλικών εκλογών, όμως το ποιος θα κυβερνήσει τελικά την Γαλλία θα κριθεί μετά και τον δεύτερο γύρο.

Οι Γάλλοι, εν μέσω κλίματος πόλωσης, προσήλθαν -με μεγάλη συμμετοχή- στις κάλπες και συγκεντρώνοντας το 34,5% των ψήφων ο Εθνικός Συναγερμός, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών. Την δεύτερη θέση καταλαμβάνει το νέο Λαϊκό Μέτωπο των κομμάτων της αριστεράς με 29,1%, την τρίτη θέση η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη με 21,5 % και την τέταρτη το Ρεπουμπλικανικό κόμμα με 10%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας Ipsos ο αριθμός των βουλευτών που εκλέγονται από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, δηλαδή που συγκεντρώνουν πάνω από το 50% των ψηφισάντων θα είναι από 65 ως 85. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εταιρία οι εκλογικές περιφέρειες στις οποίες προκρίνονται τρεις υποψήφιοι θα είναι ανάμεσα στις 285 και τις 315 από την συνολικά 577 μονοεδρικές περιφέρειες. Από τον πρώτο γύρο εκλέγεται η Μαρίν Λεπέν, αφού συγκεντρώνει ποσοστό 57,5%. Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας στο δεύτερο γύρο προκρίνονται οι δύο πρώτοι του πρώτου γύρου, καθώς και οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Στις εκλογές του 2022 που η αποχή ήταν πάνω από το 50% μόνο σε πέντε εκλογικές περιφέρειες προκρίθηκαν τρεις υποψήφιοι. Στις σημερινές βουλευτικές εκλογές που η αποχή ήταν περί το 30% οι εκλογικές περιφέρειες που προκρίνονται τρεις υποψήφια είναι εξαιρετικά πολλές. Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν θα είναι παρών σε 390 έως 430 περιφέρειες, το Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς θα είναι παρόν σε 370 ως 410 περιφέρειες και η παράταξή Μακρον θα είναι παρούσα σε 290 ως 330 περιφέρειες, σύμφωνα με την Ipsos.

Σε δήλωσή του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως απέναντι στον Εθνικό Συναγερμό έφτασε η ώρα για έναν ευρύ συνασπισμό με ξεκάθαρη δημοκρατική κατεύθυνση στο δεύτερο γύρο. Από την πλευρά του Λαϊκού Mετώπου κατέστη σαφές πως στις εκλογικές περιφέρειες που οι υποψήφιοι του Λαϊκού Μετώπου προκρίθηκαν στο δεύτερο γύρο, αλλά είναι στην τρίτη θέση θα αποσυρθούν, δίδοντας ταυτόχρονα κατεύθυνση να υπερψηφιστεί ο όποιος αντίπαλος του κόμματος της Λεπέν. Αντιθέτως από το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων κατέστη σαφές πως δεν θα δοθεί κατεύθυνση ψήφου.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2dm9fiwqoox)

Σημειώνεται πως απαιτούνται 289 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, την κάτω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου
.

Την ερχόμενη Κυριακή 7 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος των εκλογών στη Γαλλία στον οποίο θα προκριθούν οι υποψήφιοι των δυο μεγαλύτερων σε εκλογική δύναμη κομμάτων της κάθε εκλογικής περιφέρειας, αλλά και οι υποψήφιοι που θα λάβουν πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ανά περιφέρεια ψηφοφόρων.


Δείτε τι έδειξαν τα exit poll
gallikes_ekloges



Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2dkpswwsgdt)

Λεπέν: «Χρειαζόμαστε απόλυτη πλειοψηφία»

Η Μαρίν Λεπέν στην πρώτη της δήλωση μετά τα πρώτα exit poll ζητά από τους πολίτες να προσέλθουν ξανά στην κάλπη την επόμενη Κυριακή και να στηρίξουν το κόμμα της.

«Εάν έχετε κάνει άλλη επιλογή, σας προσκαλώ να συμμετάσχετε στον συνασπισμό για την ασφάλεια, την ελευθερία και την ενότητα».

«Χρειαζόμαστε απόλυτη πλειοψηφία», είπε χαρακτηριστικά η Μαρίν Λεπέν.

«Η δημοκρατία μίλησε», είπε ακόμη δηλώνοντας ότι πιστεύει ότι «το μπλοκ των Μακρονιστών» έχει «πρακτικά εξαλειφθεί».

«Οι Γάλλοι έδειξαν την επιθυμία τους να γυρίσουν σελίδα με 7 χρόνια περιφρονητικής και διαβρωτικής εξουσίας», πρόσθεσε, μιλώντας για «ένα σήμα εμπιστοσύνης που μας τιμά και μας υποχρεώνει».

Μελανσόν: «Η μόνη λύση είναι η απόλυτη πλειοψηφία στο νέο Λαϊκό Μέτωπο»

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Ζαν-Λiκ Μελανσόν μετά την ανακοίνωση των exit poll στη Γαλλία τόνισε πως οι ψηφοφόροι θα πρέπει να δώσουν την απόλυτη πλειοψηφία στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο και άφησε να εννοηθεί ότι επιθυμεί να είναι ο ίδιος ο επόμενος πρωθυπουργός.

«Μία μαζική ψηφοφορία αντιμετώπισε αυτήν την παγίδα. Είχε ως αποτέλεσμα μία ηχηρή ήττα για τον πρόεδρο, την ομάδα του και τους υποψηφίους. Τουλάχιστον ένα πράγμα είναι βέβαιο, ο κ. Ατάλ δεν θα είναι πλέον πρωθυπουργός.Η επιστροφή των ψηφοφόρων στην κάλπες επετεύχθη χάρη στη νεολαία και τις λαϊκές γειτονιές. Θα ήθελα να να ευχαριστήσω όσους κατέστησαν εφικτό αυτό το αποτέλεσμα. Η χώρα πρέπει να επιλέξει αν θα πάμε στο χειρότερο διχασμό, τις διαφορές ως προς τη θρησκεία, τη χώρας προέλευσης ή ενός λαού που θα δράσει για το κοινό καλό. Είτε το λαϊκό μέτωπο είτε ο εθνικός συναγερμός. Δεν μπορούμε να προτείνουμε κάτι άλλο στο λαό μας. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο η μόνη λύση δεν πρόκειται απλώς να ψηφίσετε κατά, αλλά να ψηφίσετε για ένα διαφορετικό μέλλον που θα σέβεται κάθε πολίτη και κάθε ζωντανό ον. Αυτό είναι εφικτό στο 2ο γύρο».

Μακρόν: «Ζητά συμμαχία έναντι στην ακροδεξιά»

Ο Μακρόν από την πλευρά του ζητά μια «μεγάλη, ξεκάθαρα δημοκρατική απάντηση» ενάντια στο κόμμα Λεπέν.

Για τον Εμανουέλ Μακρόν, η υψηλή συμμετοχή δείχνει την επιθυμία να «ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σε έναν «μεγάλο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων» στον δεύτερο γύρο ενάντια στο ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN).

«Η υψηλή συμμετοχή στον πρώτο γύρο (…) αποδεικνύει τη σημασία αυτών των εκλογών για όλους τους συμπατριώτες μας και την επιθυμία να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση», ανέφερε ο Μακρόν.

«Αντιμέτωπη με τον Εθνικό Συναγερμό, ήρθε η ώρα για έναν μεγάλο, ξεκάθαρο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στον δεύτερο γύρο», πρόσθεσε.

Μπαρντελά: Θα είμαι πρωθυπουργός όλων

«Καλώ όλους τους Γάλλους που θέλουν να ανακάμψει η Γαλλία για να κερδίσει το κόμμα μας απέναντι σε όσους θέλουν να καταστρατηγήσουν τις αξίες μας», είπε ο υποψήφιος πρωθυπουργός του κόμματος Λεπέν Ζορντάν Μπαρντελά.

Και συνέχισε: «Την επόμενη Κυριακή, αν εκλεγώ, θα είμαι ο πρωθυπουργός όλων των Γάλλων θα σέβομαι τον διάλογο θα είμαι αυτός που θα θέσω σε προτεραιότητα τη βελτίωση της αγοραστικής δύναμης, θα είμαι ο πρωθυπουργός της συγκατοίκησης που θα σέβεται το αξίωμα του προέδρου. Σήμερα είμαστε στον πρώτο γύρο και ο δεύτερος γύρος θα είναι καθοριστικός. Σε όλους τους Γάλλους λέω ότι θα είμαι πάντοτε ο θεματοφύλακας των ελευθεριών σας και αυτός που μας ενώνει όλους. Ηρθε η ώρα να ηγηθούν πολιτικοί που σας αγαπούν και σας σέβονται όπως αγαπούν και τη Γαλλία. Η Γαλλία και η Δημοκρατία θα πρέπει να νικήσουν».

Politico: Τρία συμπεράσματα από τον α' γύρο των γαλλικών εκλογών

Οπως γράφει το Politico ο πρώτος γύρος των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας, ανοίγει τον δρόμο για μια τεταμένη προεκλογική εκστρατεία μιας εβδομάδας πριν από το δεύτερο γύρο. Σύμφωνα με το Politico τα συμπεράσματα από τις σημερινές εκλογές είναι τα εξής τρία:

Ο Εθνικός Συναγερμός είναι ισχυρότερος από ποτέ

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) έλαβε το 33,5% των ψήφων και ήρθε πρώτο. Στη δεύτερη θεση οι εκτιμήσεις φέρνουν την αριστερή συμμαχία (28,1%) και τρίτον τον συνασπισμό υπέρ του Μακρόν (20,7%). Το RN βελτίωσε το ήδη ιστορικό του αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές και η κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας την επόμενη εβδομάδα είναι πλέον εφικτή.

Το προεδρικό στρατόπεδο συνετρίβη

Οι μεγαλύτεροι χαμένοι της βραδιάς φαίνεται να είναι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και οι σύμμαχοί του. Ο κεντρώος συνασπισμός υπολείπεται και των δύο αντιπάλων του και πιθανότατα θα χάσει δεκάδες από τις 250 έδρες που κατέχει σήμερα στην Εθνοσυνέλευση.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις οδηγίες για την ψηφοφορία

Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι τι οδηγίες θα δώσει κάθε στρατόπεδο για τις κάλπες της επόμενης Κυριακής. Τρεις υποψήφιοι βουλευτές έχουν περάσει στον δεύτερο γύρο σε εκατοντάδες εκλογικές περιφέρειες. Η αριστερή συμμαχία, ο Μελανσόν δηλαδή, έχει ήδη δηλώσει ότι θα ζητήσει από όσους δικούς του υποψηφίους τερμάτισαν στην τρίτη θέση να αποσυρθούν από την κούρσα για να νικήσουν το κόμμα της Λεπέν. Ενώ ο κεντρώος συνασπισμός δεν έχει ακόμη δώσει σαφείς οδηγίες, η απόφασή του θα επηρεάσει έντονα την ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας.

Εκλογές στη Γαλλία: Η μεγαλύτερη συμμετοχή εδώ και 40 χρόνια

Η συμμετοχή στην ηπειρωτική Γαλλία εκτιμάται στο 65,5%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Ipsos Talan, σημαντικά υψηλότερη από το 47,5% που είχε καταγραφεί το 2022.

Η εκλογική μάχη του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία ολοκληρώθηκε σήμερα, 21.00 ώρα Ελλάδας. Θα ακολουθήσει, την ερχόμενη Κυριακή 7 Ιουλίου, ο δεύτερος γύρος στον οποίο θα προκριθούν οι υποψήφιοι των δυο μεγαλύτερων σε εκλογική δύναμη κομμάτων της κάθε εκλογικής περιφέρειας, αλλά και οι υποψήφιοι που θα λάβουν πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ανά περιφέρεια ψηφοφόρων.

Το σύνολο των εκλογικών περιφερειών στη Γαλλία είναι 577 και είναι όλες μονοεδρικές. Σε κάθε εκλογική περιφέρεια είναι σε γενικές γραμμές εγγεγραμμένοι 100 με 120 χιλιάδες ψηφοφόροι.