Τα κλειδιά της Γαλλίας στην ακροδεξιά και στο κόμμα της Μαρίν Λεπέν δίνουν τα exit poll καθώς κατέγραψαν ιστορικά ποσοστά έναντι του Μακρόν.

Μετά  τα πρώτα αποτελέσματα των exit poll ο  Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σε έναν «μεγάλο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων» στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ενάντια στο ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN), το οποίο προηγείται στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

 «Η υψηλή συμμετοχή στον πρώτο γύρο (...) αποδεικνύει τη σημασία αυτών των εκλογών για όλους τους συμπατριώτες μας και την επιθυμία να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση», ανέφερε ο Μακρόν.

«Αντιμέτωπη με τον Εθνικό Συναγερμό, ήρθε η ώρα για έναν μεγάλο, ξεκάθαρο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στον δεύτερο γύρο», πρόσθεσε.

Η Λεπέν ζητά αυτοδυναμία  

Να δώσουν στην παράταξή της την απόλυτη πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών ζήτησε η Μαρίν Λεπέν μετά το αποτέλεσμα που φέρνει πρώτο τον Εθνικό Συναγερμό.

Κάποιες προβολές αποτελεσμάτων από τα exit poll δίνει στην παράταξη ακόμη και την αυτοδυναμία στη Εθνοσυνέλευση, αυτό όμως μένει να αποδειχτεί στις 7 Ιουλίου.

«Η δημοκρατία μίλησε», είπε η Λεπέν από τη βόρεια Γαλλία όπου επανεξελέγη στον πρώτο γύρο. Εξήγησε ότι «οι ψηφοφόροι ξεκάθαρα έδειξαν την επιθυμία τους να γυρίσουν σελίδα μετά από επτά χρόνια περιφρονητικής και διαβρωτικής εξουσίας» από τον Μακρόν.

Αλλά επισήμανε ότι «τίποτα δεν έχει κερδηθεί και ο δεύτερος γύρος θα είναι καθοριστικός, για να μην πέσει η χώρα στα χέρια του συνασπισμού μιας ακροαριστεράς με βίαιες τάσεις». «Χρειαζόμαστε την απόλυτη πλειοψηφία για να διοριστεί ο Ζορντάν Μπαρντελά πρωθυπουργός από τον Εμανουέλ Μακρόν σε οκτώ ημέρες», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των exit poll, ο Εθνικός Συναγερμός συγκεντρώνει το 33%-34% ενώ το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, ο συνασπισμό του Κέντρου και της Αριστεράς το 28% με 29%.

Το σημαντικό είναι το πώς μεταφράζονται αυτά τα αποτελέσματα σε έδρες στην Εθνοσυνέλευση. Η παράταξη της Λεπέν έχει, ανάλογα με την προβολή των exit poll, από 230 έδρες μέχρι και 310 έδρες (χρειάζεται 289 για την αυτοδυναμία).