Η πλέον καταζητούμενη γυναίκα του FBI είναι η Βουλγάρα δισεκατομμυριούχος Ρούγια Ιγκνάτοβα, η οποία έχει εξαφανιστεί από το 2017 και καταζητείται για ενορχήστρωση απάτης 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με κρυπτονομίσματα ονόματι OneCoin.


rougia-1

Η Ρούγια Ιγκνάτοβα έκλεψε δισεκατομμύρια με την απάτη των κρυπτονομισμάτων και στη συνέχεια εξαφανίστηκε, με το FBI να την αναζητά έκτοτε.

How the Cryptoqueen Stole Billions | Investigators

Ρούγια Ιγκνάτοβα: Επικηρυγμένη από το FBI με 5 εκατ. δολάρια

Νέα στοιχεία, όμως, αποκαλύπτουν τι μπορεί να συνέβη. Αγνοείται ή δολοφονήθηκε, αναρωτιέται το BBC.

Η αμοιβή για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη της Ρούγια Ιγκνάτοβα, γνωστής ως Missing Cryptoqueen, αυξήθηκε από τις αμερικανικές αρχές σε 5 εκατομμύρια δολάρια.

Η γεννημένη στη Βουλγαρία Γερμανιδα πολίτης αγνοείται από το 2017, όταν οι αμερικανικές αρχές υπέγραψαν ένταλμα σύλληψης και οι ερευνητές άρχισαν να την πλησιάζουν.

Πριν από τρεις εβδομάδες, ένα podcast και ένα ντοκιμαντέρ του BBC αποκάλυψε τους δεσμούς της με τον βουλγαρικό υπόκοσμο και το ύποπτο αφεντικό της μαφίας που εμπλέκεται στην εξαφάνισή της και, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, στην πιθανή δολοφονία της.

The Missing Cryptoqueen: Dead or Alive? - BBC World Service Documentaries

Ωστόσο, οι αρχές συνεχίζουν να καταδιώκουν την 44χρονη Ρούγια Ιγκνάτοβα.

Το 2022, το FBI την πρόσθεσε στον κατάλογο των 10 πιο καταζητούμενων προσώπων, προσφέροντας αμοιβή 100.000 δολαρίων, η οποία αργότερα αυξήθηκε σε 250.000 δολάρια. Αυτό το ποσό αυξήθηκε και πάλι είκοσι φορές, στο πλαίσιο του Προγράμματος Επιβράβευσης Διακρατικού Οργανωμένου Εγκλήματος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Προσφέρουμε ανταμοιβή έως και 5 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη ή/και την καταδίκη της Ρούγια Ιγκνάτοβα, γνωστής ως "Cryptoqueen", για τον ρόλο της σε ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια εγχειρήματα απάτης στην ιστορία», δήλωσε o εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

Aξίζει να σημειωθεί πως οι γερμανικές αρχές έχουν ήδη απαγγείλει κατηγορίες προς τη Ρούγια Ιγκνάτοβα. Στη Βουλγαρία, όπου το OneCoin είχε ως βάση λειτουργίας την πρωτεύουσα της χώρας Σόφια, ένας αξιωματούχος την Τετάρτη στο BBC δήλωσε ότι θα της αποδοθούν ερήμην οι κατηγορίες που της αναλογούν.


Ποια είναι η Ρούζα Ιγκνάτοβα 

Η Ρούζα Ιγκνάτοβα (γεννημένη στις 30 Μαΐου 1980) είναι Βουλγάρα καταδικασμένη απατεώνισσα. Είναι περισσότερο γνωστή ως η ιδρύτρια ενός Σχήματος Πόντσι γνωστού ως OneCoin, το οποίο έχει περιγράψει η The Times ως «μία από τις μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία».

Από το 2017, βρίσκεται σε φυγή από τις αρχές επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένου του FBI. Στις αρχές του 2019, κατηγορήθηκε ερήμην από τις αρχές των ΗΠΑ για διαδικτυακή απάτη, χρηματιστηριακή απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο Γερμανός πρώην σύζυγος της Ρούζα εργάζεται ως δικηγόρος στην Φρανκφούρτη. Η κόρη τους γεννήθηκε το 2016.

Εγκληματικές ενέργειεςΤο 2012, καταδικάστηκε για απάτη στη Γερμανία σε σχέση με την εξαγορά από τον ίδιο τον πατέρα της Πλάμεν Ιγκνάτοβ μιας εταιρείας που λίγο αργότερα κηρύχθηκε σε πτώχευση υπό αμφίβολες συνθήκες· της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 14 μηνών με αναστολή.

Το 2013, ενεπλάκη σε πολυεπίπεδη απάτη μάρκετινγκ αποκαλούμενη BigCoin.

Το 2014, ίδρυσε ένα Σχήμα Πόντσι αποκαλούμενο OneCoin. Το 2017 εξαφανίστηκε. Το 2019, ο αδελφός της Κονσταντίν Ιγκνάτοβ ομολόγησε την ενοχή της για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε σχέση με το σχήμα.

Who is the FBI's most wanted 'Cryptoqueen'? - BBC News