Βραδυφλεγής βόµβα: έτσι θα µπορούσε να χαρακτηριστεί η λεκάνη της Μεσογείου το τελευταίο διάστηµα. Αν η σύρραξη στην Ουκρανία θεωρούνταν ανησυχητική για την ασφάλεια της περιοχής µας λόγω γεωγραφικής εγγύτητας, ο πόλεµος στη Μέση Ανατολή θεωρείται ακόµα πιο απειλητικός, λόγω της υπαρκτής πλέον πιθανότητας περαιτέρω διάχυσης των εχθροπραξιών. Την εβδοµάδα που πέρασε, ακούστηκαν πολλά περί εξάπλωσης της «φωτιάς» στον Λίβανο, εκφράστηκαν ευθείες απειλές κατά της Κύπρου και της Ελλάδας, ενώ επίσηµα τουρκικά χείλη µίλησαν ακόµα και για το ενδεχόµενο ενός Γ' Παγκοσµίου Πολέµου. Αναµένεται ένα διπλωµατικά «καυτό» καλοκαίρι. Η «Κυριακάτικη Απογευµατινή» αποκαλύπτει τις παρασκηνιακές εξελίξεις σε όλα τα ανοιχτά µέτωπα και τα κρίσιµα ορόσηµα, που εν πολλοίς θα καθορίσουν το µέλλον.

1. Η «φωτιά» του Μεσανατολικού και ο… Γ' Παγκόσµιος Πόλεµος

Η κρίση Ισραήλ - «Χεζµπολάχ» περιπλέκει τα πράγµατα και ο κίνδυνος να φτάσουν τα απόνερα σε γειτονικές χώρες, όπως στην Κύπρο, είναι πλέον ορατός. Ο υπουργός Αµυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, προειδοποίησε πως αν ξεσπάσει πόλεµος µε τη «Χεζµπολάχ», ο ισραηλινός στρατός είναι ικανός να προκαλέσει στον Λίβανο τέτοια καταστροφή που θα οδηγήσει τη γειτονική χώρα πίσω στη λίθινη εποχή! Επειδή, όµως, ο λύκος στην αναµπουµπούλα χαίρεται, ο Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να διαλέξει σύµµαχο και αντίπαλο. Συγκεκριµένα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η εξάπλωση του πολέµου µέχρι την περιοχή του Λιβάνου, που -όπως είπε- επιδιώκει το Ισραήλ, θα φέρει µεγάλη καταστροφή. Παραδέχθηκε ανοιχτά ότι η Τουρκία στηρίζει τον Λίβανο και κάλεσε και τα υπόλοιπα κράτη της γειτονιάς να πράξουν το ίδιο.

∆εν υπάρχει αµφιβολία ότι το παιχνίδι της κλιµάκωσης πλέον δεν έχει µόνο υπογραφή Νετανιάχου, αλλά και υπογραφή Ερντογάν. Κάπου εκεί... εµφανίστηκαν και οι απειλές κατά της Κύπρου και της Ελλάδας. Την αρχή έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν. «Η φωτιά θα σας βρει», είπε. Ουσιαστικά, «ευθυγραµµίστηκε» µε τη «Χεζµπολάχ» και απείλησε ότι αν η Κύπρος ή κάποιο ελληνικό νησί (φωτογραφίζοντας την Κρήτη) βοηθήσει επιχειρησιακά το Ισραήλ, τότε θα πάρει απάντηση επί του πεδίου. «∆εν είναι δυνατόν να απειλούνται, να εκβιάζονται κράτηµέλη της Ε.Ε.», ξεκαθάρισε από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σαν να µην έφταναν όλες αυτές οι πολεµικές ιαχές, ο κ. Φιντάν και ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Αµυνας, Ζεκί Ακτούρκ, µίλησαν ακόµα και για Γ' Παγκόσµιο Πόλεµο.

Μιλώντας στη «Χουριέτ», ο κ. Ακτούρκ δήλωσε: «Αν ρωτάτε αν υπάρχει κίνδυνος ενός ολοκληρωτικού Γ' Παγκοσµίου Πολέµου, φυσικά και είναι µια πιθανότητα. ∆εν θέλουµε έναν Γ' Παγκόσµιο, αλλά είµαστε µία από τις πιο προετοιµασµένες χώρες». Ο πλανήτης κρατά την ανάσα του για όσα έρχονται. ∆εν υπάρχει χρόνος για χάσιµο. Το είπε και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την πρόσφατη συνάντησή του µε τον Ιορδανό οµόλογό του: «Η οποιαδήποτε περαιτέρω ανάφλεξη θα έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσµα. Αυτό καλεί για µια άµεση αντίδραση».


2. Τα επόµενα βήµατα στα ελληνοτουρκικά

Εκτός από τις απειλές του Χ. Φιντάν, υπήρξαν το τελευταίο διάστηµα κι άλλες τουρκικές παραφωνίες. Ο «πόλεµος των NAVTEX», για παράδειγµα, συνεχίζεται. Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες της «Κυριακάτικης Α», η Ελλάδα πρώτη είχε εκδώσει NAVTEX για εργασίες εγκατάστασης υποθαλάσσιου καλωδίου, σε περιοχή που άπτεται των ελληνικών συµφερόντων. Ακολούθησε η παράνοµη τουρκική NAVTEX για την περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά της Κρήτης, εντός της δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Πρόκειται για σηµείο που οι Τούρκοι έχουν δηλώσει (µε τις περιβόητες επιστολές) µονοµερώς και αυθαίρετα στον ΟΗΕ ως «τουρκική ΑΟΖ». Ολες αυτές οι εξελίξεις επιβαρύνουν το κλίµα και µάλιστα λίγο πριν από τα κρίσιµα διπλωµατικά ορόσηµα του Ιουλίου: 

Κ. Μητσοτάκης και Τ. Ερντογάν θα συναντηθούν στη ΝΑΤΟϊκή Σύνοδο, που θα γίνει στην Ουάσινγκτον (10-11 Ιουλίου).

Στις 18 Ιουλίου, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα µεταβεί στο παλάτι του Blenheim, έξω από το Λονδίνο, για τη λεγόµενη Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα (µια ιδέα του Εµανουέλ Μακρόν). Αν κρίνουµε από τις δηµοσκοπήσεις, οικοδεσπότης αναµένεται να είναι ο κ. Στάρµερ και όχι ο αγενής κ. Σούνακ.


*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»