Το Mars Odyssey Orbiter της NASA είναι ένα από τα επτά τροχιακά αεροσκάφη που περιστρέφονται αυτή τη στιγμή γύρω τον πλανήτη Άρη.

*Διαβάστε εδώ: NASA: Έκρηξη nova θα γίνει ορατή με γυμνό μάτη από τη Γη - Πότε αναμένεται να πραγματοποιηθεί

Τα διαστημόπλοια αυτά, τα τρία εκ των οποίων ανήκουν στη NASA, καταγράφουν εικόνες και εκτελούν εργασίες από την αρχή, για να βοηθήσουν τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για τον κόκκινο πλανήτη.

Την Κυριακή 30/06, το Mars Odyssey Orbiter ολοκλήρωσε 100.000 τροχιές από τότε που έφτασε στον μακρινό βράχο πριν από 23 χρόνια.

«Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, ο τροχιακός Mars Odyssey του 2001 χαρτογράφησε ορυκτά και πάγο σε όλη την επιφάνεια του Άρη, εντόπισε τοποθεσίες προσγείωσης για μελλοντικές αποστολές και μετέφερε δεδομένα στη Γη από τα ρόβερ και τα αεροσκάφη της NASA», ανέφερε η NASA σε μια ανάρτηση στον ιστότοπό της.

Το Odyssey Orbiter κατέγραψε επίσης πρόσφατα μια νέα άποψη του Olympus Mons του Άρη, του ψηλότερου ηφαιστείου στο ηλιακό σύστημα.

«Εκτός του ότι παρέχει μια άνευ προηγουμένου θέα του ηφαιστείου, η εικόνα βοηθά τους επιστήμονες να μελετήσουν διαφορετικά στρώματα υλικού στην ατμόσφαιρα, συμπεριλαμβανομένων των νεφών και της σκόνης», δήλωσε η NASA.

planitis_aris


Το τροχιακό αεροσκάφος κατάφερε ακόμη και να φωτογραφίσει το ελικόπτερο Ingenuity της NASA, το οποίο έγινε το πρώτο αεροσκάφος που πέτυχε ηλεκτροκίνητη και ελεγχόμενη πτήση σε άλλον πλανήτη το 2021 προτού τερματίσει τις λειτουργίες του στις αρχές του έτους.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το Mars Odyssey Orbiter έχει τραβήξει περίπου 1,4 εκατομμύρια εικόνες και έχει στείλει στους επιστήμονες ένα τεράστιο όγκο δεδομένων 17,1 terabit.

«Χρειάζεται προσεκτική παρακολούθηση, για να συνεχιστεί μια αποστολή τόσο πολύ, διατηρώντας παράλληλα ένα ιστορικό χρονοδιάγραμμα επιστημονικού σχεδιασμού και εκτέλεσης — και καινοτόμων πρακτικών μηχανικής», δήλωσε ο διευθυντής έργου της Odyssey, Joseph Hunt, του Jet Propulsion Laboratory της NASA, που επιβλέπει την αποστολή Odyssey, προσθέτοντας: «Ανυπομονούμε να συλλέξουμε περισσότερη σπουδαία επιστήμη τα επόμενα χρόνια».