Μήνυμα προς την Ευρώπη έστειλε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, Γουές Μίτσελ. «Επικεντρωθείτε στους εχθρούς που υπάρχουν τριγύρω», ανέφερε στο 28ο ετήσιο συνέδριο «Economist Government Roundtable» στην ενότητα «Γιατί οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές είναι τόσο κρίσιμες», στο οποίο συμμετείχε και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο Γουές Μίτσελ αναφέρθηκε στους περιορισμούς που θα έχει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Πιστεύω ότι οι άνθρωποι παρασύρονται από τους τίτλους και σκέπτομαι τους δύο γείτονές μου στη Βιρτζίνια, ο ένας Ρεπουπλικάνος και ο άλλος Δημοκρατικός, που πιστεύουν ότι αν χάσει ο δικός του θα έρθει το τέλος του κόσμου, αλλά αυτό δεν ισχύει. Νομίζω ότι οι περιορισμοί στον επόμενο πρόεδρο και την επόμενη περίοδο θα είναι σημαντικοί», δήλωσε. «Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλη περίοδο εκτός από τον Ψυχρό Πόλεμο που να είχαμε τόσους περιορισμούς. Νομίζω ότι έχουμε μεγάλη κρίση στον κόσμο».

«Έχουμε δύο μεγάλους πολέμους ο ένας στην Ευρώπη και ο άλλος στη Μέση Ανατολή και μπορούμε να έχουμε και έναν ακόμα στην Άπω Ανατολή. Σύμφωνα με τον Economist η Κίνα ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ταϊβάν», σημείωσε ο κ. Μίτσελ.

Ανέτοιμες οι ΗΠΑ για έναν ακόμη πόλεμο

«Όποιος εκλεγεί τον Νοέμβριο έχει να αντιμετωπίσει τα μέτωπα σε Βόρεια Κορέα, Γάζα, Ουκρανία, αλλά και Ταϊβάν. Θα πρέπει να σκεφτούμε ότι οι δύο τελευταίες πολιτικές όσον αφορά την άμυνα και οι δύο κυβερνήσεις Τραμπ και Μπάιντεν, λένε ότι η αμυντική βάση των ΗΠΑ είναι ανέτοιμη για έναν ακόμη πόλεμο, πώς μπορούν να εμπλακούν σε δύο πολέμους ταυτόχρονα. Το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο με καθαρότητα 60% και θα μπορούσε να φτάσει σε πυρηνικό ξέσπασμα σε λίγες εβδομάδες. Όποιος εκλεγεί τον Νοέμβριο θα πρέπει να ασχοληθεί με όλα αυτά», είπε ο Μίτσαμ.

«Και θα πρέπει να σκεφτούμε ότι οι δύο τελευταίες πολιτικές όσον αφορά την άμυνα και Τραμπ και Μπάιντεν λένε ότι το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ έχει λιγότερα πλοία, από οποιαδήποτε άλλη στιγμή και η αμυντική βάση των ΗΠΑ είναι ανέτοιμη για πόλεμο. Πώς μπορεί να εμπλακεί σε δύο πολέμους ταυτόχρονα», αναρωτήθηκε.

«Όταν ανέλαβε ο Μπάιντεν ήθελε να μειώσει τις εντάσεις με τη Ρωσία και την Κίνα, να μειώσει την εγχώρια παραγωγή ενέργειας των ΗΠΑ και ήθελε να κάνει μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και να επιστρέψει το προξενείο στην Ιερουσαλήμ. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη», είπε ο Μίτσαμ.

«Ο Μπάιντεν διπλασίασε την πολιτική του Τραμπ για την Κίνα, αγκάλιασε τις συμφωνίες του Αβραάμ του Τραμπ. Υπό την προεδρία Τραμπ ενισχύθηκε ο ρόλος των ΗΠΑ σε αυτή την περιοχή του κόσμου, είχαμε τη συμφωνία Ισραήλ – Κύπρου και Ελλάδας. Θα έλεγα ότι ο επόμενος πρόεδρος θα αντιμετωπίσει πολλούς περιορισμούς στην πολιτική. Οι στρατηγικοί περιορισμοί είναι μία πραγματικότητα. Θα πρέπει να γίνουν περισσότερα από αυτά που χρειάζονται να γίνουν», πρόσθεσε.

Μήνυμα Μίτσελ προς την Ευρώπη: Επικεντρωθείτε στους εχθρούς που υπάρχουν τριγύρω

«Μια συμβουλή για τους φίλους μου τους Ευρωπαίους. Να σκεφτείτε περισσότερο τι θα γίνει με τις εξελίξεις στην Αμερική και να επικεντρωθείτε περισσότερο στους εχθρούς που τριγύρω, υπάρχουν. Το βασικό συμπέρασμα, σύμφωνα με τον κ. Μίτσελ είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ και τη στρατηγική για την Ευρώπη.

Η πολιτική της Αμερικής ανά τον κόσμο, εξυπηρετούσε πάντα τα συμφέροντα της Αμερικής. Ο επόμενος πρόεδρος όποιος και αν είναι όταν μιλάμε για την Ουκρανία, πιστεύω ότι θα έρθει η στιγμή της διπλωματίας.

Ο Τραμπ έχει πει πολλά πράγματα. Τα συμφέροντα της Αμερικής είναι να έχει καλή σχέση με την Ευρώπη. Θα έρθει η στιγμή της διπλωματίας, αν έχουμε μια συμφωνία ειρήνης αλλά οι Ουκρανοί δεν έχουν τα όπλα δεν θα έχουμε και ειρήνη.

*Με πληροφορίες από το powergame.gr