Ο Γκι Φερχόφστατ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και επικεφαλής της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατικών για την Ευρώπη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήταν ανέκαθεν προασπιστής μιας ομοσπονδίας στη Γηραιά Ήπειρο με κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική. Ειδικότερα, μιλώντας στο 28o συνέδριο του Economist «Government Roundtable», ο κ. Φερχόφστατ, νυν πρόεδρος του European Movement International, υπογράμμισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη με το καθεστώς του Πούτιν στη Ρωσία, το ενδεχόμενο επανεκλογής του Τραμπ και τις ισχυρές χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου Κίνα και Ινδία.

Διαβάστε ακόμα: Δένδιας στο συνέδριο Economist: Το ΝΑΤΟ πρέπει να γίνει μία συμμαχία αρχών

Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αποδεικνύει πως καμία χώρα δεν είναι ασφαλής παρά μόνον εάν θωρακιστεί με περιφερειακές συμμαχίες. «Εισερχόμαστε σε μια βάναυση παγκόσμια τάξη», όπου η παγκοσμιοποίηση τίθεται στο περιθώριο, σημείωσε ο ίδιος. Υπογράμμισε, επίσης, πως η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, με την υιοθέτηση μιας κοινής στρατηγικής στην άμυνα να είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα.

«Αυτή η βαθιά δυσαρέσκεια δεν πηγάζει μόνον από την Ευρώπη αλλά και από τις ΗΠΑ. Είναι μια πολυκρίση που προέρχεται από τις μεταναστευτικές ροές, την ανισότητα που προκλήθηκε από τις δυνάμεις της αγοράς, ανάλογης με αυτής που ίσχυε τον 19ο αιώνα και αρχές του 20ού αιώνα. Μετά το Brexit, οι τάσεις αυτές είναι πιο αισθητές. Υπάρχει στην Ευρώπη η εντύπωση πως η ΕΕ μπορεί να επιβιώσει με μια πιο χαλαρή συνεργασία των χωρών. Αλλά αυτή η ιδέα δεν θα επιβιώσει. Χρειαζόμαστε μια ταχύτερη και πιο αποτελεσματική ΕΕ» ανέφερε.

Τι είπε ο Φερχόφστατ για την επανεκλογή της Φον ντερ Λάιεν στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σε ό,τι αφορά την επανεκλογή της Φον ντερ Λάιεν στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε πως ένα από τα κρίσιμα ζητήματα είναι η μεταρρύθμιση του συστήματος για τη λήψη αποφάσεων και θα πρέπει να δεσμευτεί ως προς αυτό εάν είναι να προχωρήσει μπροστά η ΕΕ. Κατά τον κ. Φερχόφστατ, είναι ανάγκη η μεταρρύθμιση προς την κατεύθυνση της ειδικής πλειοψηφίας και όχι της απόλυτης συναίνεσης, διότι το σύστημα λήψης αποφάσεων στην ΕΕ πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικό.

Πηγή: powergame.gr