Μετά και το πολυπόθητο «ναι» του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, άνοιξε ο δρόμος για την εκλογή του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, για τη θέση του γ.γ. του ΝΑΤΟ, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα την 1η/10, διαδεχόμενος τον Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ ο γεννημένος στη Χάγη πολιτικός θα συγκεντρώσει τα φλας στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (9-11/7) που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον.

*Διαβάστε εδώ: Κρεμλίνο για νέο ΓΓ του ΝΑΤΟ: Απίθανο να αλλάξει τη στάση της Συμμαχίας απέναντι στη Ρωσία

Τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ τον θεωρούν ικανό να ηγηθεί της Συμμαχίας σε μια δύσκολη γεωπολιτική περίοδο.

Σύμφωνα με αναλυτές, έχει το προφίλ του μετριοπαθούς πολιτικού και υπέρμαχου των συναινέσεων, είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της «χώρας της τουλίπας», ενώ είναι και δεινός υποστηρικτής της Ουκρανίας και σκληρός επικριτής του Ρώσου προέδρου, Βλ. Πούτιν.

Oλοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν και στο Διεθνές Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη της Διοίκησης, είναι φανατικός προτεστάντης, οδηγεί μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο παλιάς τεχνολογίας, ενώ μένει στο διαμέρισμα που αγόρασε όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του.

Όσον αφορά τις σχέσεις του με τη χώρα μας, αυτές χωρίζονται σε δύο επίπεδα. Την περίοδο των μνημονίων ανήκε στο σκληρό μπλοκ εκείνων που ήθελαν την αυστηρή τήρησή τους, ενώ για να δεχθεί το δεύτερο μνημόνιο επιθυμούσε να μην ξαναδοθούν ευρωπαϊκά χρήματα στην Ελλάδα.

Η δέσμευσή του δεν τηρήθηκε, καθώς το 2015 υπογράφηκε το τρίτο μνημόνιο. Από το 2019 είδε με άλλο μάτι την Ελλάδα, καθώς θεωρεί ότι ο Κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που μπορεί να την οδηγήσει στις μεταρρυθμίσεις. Στις σχέσεις του με τον Ερντογάν υπήρξε αναθέρμανση -αν και η Άγκυρα τάχθηκε υπέρ του προς το τέλος-, καθώς κατά το παρελθόν οι σχέσεις των δύο χωρών πέρασαν από συμπληγάδες. Τον Μάρτιο του 2017 ο «σουλτάνος» είχε πει ότι στην Ολλανδία υπάρχουν «απομεινάρια ναζισμού».

Δηλώσεις τις οποίες ο Ολλανδός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «τρελές» και «απαράδεκτες». Η κυβέρνηση Ρούτε είχε εμποδίσει τον Τούρκο τότε ΥΠ.ΕΞ., Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να φτάσει στο Αμστερνταμ, για να λάβει μέρος σε εκδήλωση για τον Τ. Ερντογάν, ενώ η τότε υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, είχε φτάσει οδικώς στο Ρότερνταμ από το Ντίσελντορφ και δεν της επετράπη η είσοδος στο τουρκικό προξενείο, ενώ στη συνέχεια οδηγήθηκε και πάλι στα γερμανικά σύνορα από την ολλανδική Αστυνομία.

Τα «Π» απευθύνθηκαν στον διεθνολόγο Αλέξανδρο Δεσποτόπουλο σχετικά με το νέο κεφάλαιο που ανοίγει στο ΝΑΤΟ.

«Στον κ. Ρούτε δεν αρέσουν καθόλου οι αποκλίσεις, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2017 στάθηκε πάρα πολύ αυστηρά απέναντι στον πρόεδρο της Τουρκίας και μάλιστα είχε απαγορεύσει την είσοδο στην Ολλανδία σε δύο υπουργούς του. Θα κάνει ό,τι μπορεί για να έχει ένα ισχυρό ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας όσο και των προκλήσεων της Μέσης Ανατολής. Πιθανόν θα έχει πιο σκληρή στάση απέναντι στην Αγκυρα από ό,τι είχε ο προκάτοχός του», αναφέρει αρχικά ο κ. Δεσποτόπουλος.

«Θα κρατήσει τις ισορροπίες, διότι και ο ίδιος δεν παύει να υπηρετεί μια συμμαχία στην οποία είναι μέλος η Τουρκία», συμπληρώνει ο διεθνολόγος.

Όπως επισημαίνει, «η Τουρκία δεν είναι ευχαριστημένη από την επιλογή Ρούτε για τη διαδοχή του Γενς Στόλτενμπεργκ. Στο πλαίσιο της ομοφωνίας ήταν από τις τελευταίες χώρες που ψήφισαν υπέρ του. Ο κ. Ρούτε χρειάστηκε να ταξιδέψει ο ίδιος στην Άγκυρα, προκειμένου να συναντήσει τον Ερντογάν και να εξασφαλίσει τη στήριξή του».

«Η στάση της Τουρκίας είναι επιφυλακτική απέναντί του λόγω των γεγονότων που διαδραματίστηκαν το 2017 και αυτό είναι δεικτικό της καχυποψίας που έχει προς αυτόν η Άγκυρα», προσθέτει.

Σχετικά με την Ελλάδα, υπογραμμίζει ότι «ότι η θέση της χώρας μας θα είναι πολύ καλύτερη στη Συμμαχία λόγω του ότι υπάρχει καλή χημεία μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρούτε. Ο δυο τους έχουν κοινή συναντίληψη των πραγμάτων, ειδικά στις περιφερειακές προκλήσεις, αλλά και στο Μεταναστευτικό, το οποίο μπορεί να μην είναι θέμα αρμοδιότητας του ΝΑΤΟ, αλλά επηρεάζει τις σχέσεις του. Είναι πάρα πολύ βασικό ότι έρχεται να αντικαταστήσει τον Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ήταν το αγαπημένο παιδί της Άγκυρας».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 29/06/2024