Ο β' γύρος των γαλλικών εκλογών πλησιάζει και οι πολιτικές διαβουλεύσεις αλλά και η στρατηγική ελιγμών των υποψηφίων μπορεί και να κρατήσουν την Ακροδεξιά μακριά από την εξουσία.

Η βρετανική Telegraph επισημαίνει πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου της ψηφοφορίας στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας αποτέλεσε ένα τεράστιο χαστούκι για τον Εμανουέλ Μακρόν.

Το κόμμα του Γάλλου προέδρου παραπαίει στην τρίτη θέση, και το πολιτικό του στοίχημα -να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μετά την ήττα του στις ευρωεκλογές- φαίνεται τώρα ως μια απολύτως άστοχη πράξη.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2ezrzfc3wip)

Telegraph: Δεν είναι δεδομένη η νίκη της Λεπέν»

Το βράδυ της Κυριακής ήταν, επίσης, μια σημαντική νίκη για την Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν. Ωστόσο, ο δεύτερος γύρος αυτής της αστραπιαίας αναμέτρησης -στις 7 Ιουλίου- απέχει ακόμη πολύ από το να είναι ένας εκλογικός θρίαμβος για την Ακροδεξιά.

Πρώτον, η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) -μια συμμαχία σκληρών αριστερών, σοσιαλιστών, πρασίνων και κομμουνιστών- τα πήγε επίσης πολύ καλά την Κυριακή, επισημαίνει το βρετανικό μέσο.

Και ενώ ορισμένοι δημοσκόποι προβλέπουν ότι η απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών θα μπορούσε να κατακτηθεί από το RN, τέτοιες προβλέψεις φαίνονται στην καλύτερη περίπτωση επικίνδυνες, για έναν απλό λόγο.

Ιστορικά, οι περισσότεροι δεύτεροι γύροι των γαλλικών βουλευτικών εκλογών διεξάγονται μεταξύ δύο φιναλίστ, δηλαδή οποιουδήποτε υποψηφίου κερδίσει πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ψήφων.

Αλλά αυτή τη φορά θα υπάρξει ένας αριθμός-ρεκόρ «τριγωνικών» τριπλών αναμετρήσεων στον δεύτερο γύρο, τουλάχιστον σε 243 από τις 577 εκλογικές περιφέρειες. Δηλαδή μάχες μεταξύ τριών υποψηφίων για τις μονοεδρικές. Αυτό που θα ακολουθήσει, τώρα, είναι ένα πολύπλοκο παιχνίδι με παζάρια και τακτική ψήφο.

Η απόσυρση υποψήφιων βουλευτών αναμένεται ότι θα συνεχιστεί ως τις 19.00 ώρα Ελλάδος σήμερα, Τρίτη, όποτε είναι η τελευταία προθεσμία για την επικύρωση των υποψηφιοτήτων στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή.

Γαλλικές εκλογές: Ελιγμοί, στρατηγικές αποχωρήσεις και τακτική ψήφος


Η κατάσταση είναι σχετικά απλή για το RN, οι μόνοι σύμμαχοι του οποίου είναι αποστάτες του συντηρητικού κόμματος των Ρεπουμπλικανών που έσπασαν τις γραμμές τους με το μεγαλύτερο μέρος του κινήματος για να συνάψουν συμμαχία με το στρατόπεδο της Λεπέν.

Αλλά όταν πρόκειται για όλα τα άλλα κόμματα, το ερώτημα είναι: Ποιος είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί για να στηρίξει τον άλλον υποψήφιο που θα αντιμετωπίσει την ακροδεξιά υποψηφιότητα; Αυτό παρέμεινε πολύ ασαφές το βράδυ της Κυριακής.

Οι Ρεπουμπλικανοί που δεν έχουν συμμαχήσει με τη Λεπέν δεν έδωσαν καμία κατεύθυνση. Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, εξέχουσα φυσιογνωμία της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI), μέρος της Αριστερής Συμμαχίας, ανακοίνωσε ότι οι υποψήφιοί του θα παραιτηθούν αν καταλάβουν την τρίτη θέση στον πρώτο γύρο και κάλεσε τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν οποιονδήποτε υποψήφιο κατά του RN.

Οι Σοσιαλιστές σύμμαχοί του απηύθυναν την ίδια έκκληση, ενώ το Κέντρο που υποστηρίζει τον Μακρόν ήταν πιο διαφοροποιημένο.

Ο Eντουάρντ Φιλίπ, δεξιός πρώην πρωθυπουργός και μέλος της συμμαχίας του Μακρόν «Ensemble», αρνήθηκε να είναι κατηγορηματικός, καλώντας τους ψηφοφόρους να μπλοκάρουν τόσο το RN όσο και το κόμμα του Μελανσόν, LFI.

Με άλλα λόγια, έκανε διάκριση μεταξύ των «εξτρεμιστών» του Μελανσόν και της υπόλοιπης Αριστερής Συμμαχίας, η οποία έχει μοιράσει εκλογικές περιφέρειες σε όλη τη χώρα.

Από την πλευρά του, ο Μακρόν ήταν ακόμη πιο ασαφής, λέγοντας ότι ελπίζει να σφυρηλατήσει «μια μεγάλη, σαφώς δημοκρατική συσπείρωση για τον δεύτερο γύρο».

Ο πρωθυπουργός του, Γκαμπριέλ Ατάλ, ξεκαθάρισε αργότερα πως το κόμμα του θα αποχωρήσει αν βρεθεί στην τρίτη θέση στον δεύτερο γύρο κατά περίπτωση.

Μπορεί να βρίσκεται στα σχοινιά, αλλά ο Μακρόν σαφώς εξακολουθεί να ελπίζει ότι οι Γάλλοι θα ψηφίσουν έξυπνα τους υποψηφίους του Κέντρου, όποτε είναι δυνατόν, αυξάνοντας την πιθανότητα να σφυρηλατήσει έναν συνασπισμό εντός του Κοινοβουλίου για να κρατήσει εκτός τόσο την Εθνική Συσπείρωση όσο και τη σκληρή Αριστερά, υπογραμμίζει η Τelegraph.