Στο… τζετ λαγκ απέδωσε την κακή του απόδοση στο ντιμπέιτ της περασμένης εβδομάδας ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι «δεν ήταν πολύ έξυπνο» που «ταξίδεψα σε όλο τον κόσμο» πριν από την τηλεμαχία.

Διαβάστε ακόμα: Αμερικανικές εκλογές: Ένας στους τρεις Δημοκρατικούς ζητά να αποσύρει την υποψηφιότητά του ο Μπάιντεν - Ποια θεωρούν καλύτερη αντίπαλο του Τραμπ

«Δεν άκουσα το προσωπικό μου… και μετά σχεδόν με πήρε ο ύπνος στη σκηνή», είπε, με τους Δημοκρατικούς να είναι αναστατωμένοι. Ο 81χρονος Μπάιντεν επέστρεψε από τα ταξίδια για τελευταία φορά στις 15 Ιουνίου, σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από τη συζήτηση της 27ης Ιουνίου. Οι δηλώσεις του προέδρου έρχονται εν μέσω ενδοκομματικού πανικού ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου για την ψυχική του κατάσταση και αφού ένας βουλευτής από το Τέξας έγινε ο πρώτος εν ενεργεία Δημοκρατικός βουλευτής που τον κάλεσε δημόσια να παραιτηθεί.

«Ελπίζω ότι θα πάρει την οδυνηρή και δύσκολη απόφαση να αποσυρθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος Λόιντ Ντόγκετ σε δήλωση την Τρίτη. Ο Μπάιντεν φάνηκε να δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει κάποιες απαντήσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη Πέμπτη. «Δεν είναι δικαιολογία, αλλά εξήγηση», είπε σε έναν ιδιωτικό έρανο στη Βιρτζίνια το απόγευμα της Τρίτης, αναφερόμενος στο ταξίδι του.

Ζήτησε, επίσης, συγγνώμη για την απόδοσή του και είπε ότι ήταν «κρίσιμο» να επανεκλεγεί, σύμφωνα με το ABC News. Ο Μπάιντεν έκανε δύο ξεχωριστά ταξίδια στην Ευρώπη μέσα σε δύο εβδομάδες τον περασμένο μήνα. Στις 15 Ιουνίου εμφανίστηκε σε έναν έρανο μαζί με τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, έπειτα από ένα ολονύκτιο ταξίδι από την Ιταλία. Επέστρεψε στην Ουάσινγκτον την επόμενη μέρα.

Biden v Trump: key moments from CNN US presidential debate

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι πάλευε με ένα κρυολόγημα την ημέρα της συζήτησης. Ο πρόεδρος δεν ανέφερε κάποια ασθένεια στις δηλώσεις του, ενώ μία εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε νωρίτερα την ίδια μέρα ότι δεν έπαιρνε κανένα φάρμακο για το κρυολόγημα κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Ο Μπάιντεν πέρασε επίσης έξι ημέρες στο Καμπ Ντέιβιντ, το προεδρικό καταφύγιο έξω από την Ουάσινγκτον, προετοιμάζοντας το ντιμπέιτ του εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ. Οι «New York Times», επικαλούμενοι μια ανώνυμη πηγή που γνώριζε το πρόγραμμα του Μπάιντεν, ανέφεραν την Τρίτη ότι οι μέρες του ξεκινούσαν στις 11.00 κάθε πρωί και άρα είχε αρκετό χρόνο για να κοιμηθεί.

Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι ήταν τόσο εξαντλημένος από το ταξίδι του, που οι προετοιμασίες του για τη συζήτηση κόπηκαν κατά δύο ημέρες για να του δοθεί χρόνος να ξεκουραστεί στο παραθαλάσσιο σπίτι του στο Ντέλαγουερ. Ο εκπρόσωπός του, Άντριου Μπέιτς, είπε ότι ο πρόεδρος άρχισε να «εργάζεται πολύ πριν» από τις 11.00, μετά την άσκηση ρουτίνας, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Καμπ Ντέιβιντ.

New poll shows impact of Biden's debate performance

Η ηλικία του είναι ένα θέμα που προκαλεί αντιδράσεις εδώ και καιρό, με τους ψηφοφόρους σε πολλές δημοσκοπήσεις να λένε ότι πιστεύουν πως είναι πολύ μεγάλος για να είναι αποτελεσματικός.

Ο Μπάιντεν πιθανός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για τον Λευκό Οίκο

Σημειώνεται πως ο Μπάιντεν είναι επί του παρόντος ο πιθανός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για τον Λευκό Οίκο. Ορκίστηκε να παραμείνει στην κούρσα παρά την επίδοση στο ντιμπέιτ. Στη δήλωσή του την Τρίτη ο εκπρόσωπος Ντόγκετ, 77 ετών, είπε ότι η τηλεμαχία ενίσχυσε την απόφασή του να παροτρύνει τον Μπάιντεν να παραιτηθεί.

 «Αντί να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους, ο πρόεδρος απέτυχε να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα πολλά επιτεύγματά του και να αποκαλύψει τα πολλά ψέματα του Τραμπ», είπε ο Δημοκρατικός εκπρόσωπος για το Όστιν, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το 1995 και είναι υποψήφιος για επανεκλογή. Είπε ότι διακυβεύονται πάρα πολλά για να διακινδυνεύσει ο πρόεδρος να χάσει από τον Τραμπ λόγω των φόβων για την ηλικία του.

«Ενώ μεγάλο μέρος του έργου του ήταν μετασχηματιστικό, δεσμεύτηκε να είναι μεταβατικό», είπε ο βουλευτής για τον Μπάιντεν. Έχει την ευκαιρία να ενθαρρύνει μια νέα γενιά ηγετών, από τους οποίους μπορεί να επιλεγεί ένας υποψήφιος για να ενώσει τη χώρα μας μέσα από μια ανοιχτή, δημοκρατική διαδικασία». «Η απόφασή μου να δημοσιοποιήσω αυτές τις ισχυρές επιφυλάξεις δεν γίνεται επιπόλαια ούτε μειώνει με κανέναν τρόπο τον σεβασμό μου για όλα όσα έχει πετύχει ο πρόεδρος Μπάιντεν», συμπλήρωσε.