Την Μαρίν Τοντελιέ, γενική γραμματέα των Οικολόγων EELV, φαίνεται πως θα προτείνει το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο», σε περίπτωση ευνοϊκής για την Αριστερά κοινοβουλευτικής επικράτησης στη Γαλλία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Le Monde, ο Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε την κυβέρνηση, με αντικείμενο τη στάση της παράταξης στον δεύτερο γύρο. Ο Γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε στους συνεργάτες του ότι εκείνος που διεκδικεί αυτή τη στιγμή την εξουσία δεν είναι ο Μελανσόν, αλλά η Λεπέν, και ότι «χωρίς τις ψήφους της Αριστεράς το 2017 και το 2022 δεν θα βρισκόσασταν εδώ σήμερα».

Ωστόσο, ενώ όλες οι συνιστώσες της Αριστεράς, μεταξύ των οποίων και η ριζοσπαστική Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) του Ζαν-Λικ Μελανσόν, υποστήριξαν ανεπιφύλακτα τη συγκρότηση αντι-Λεπέν μετώπου, αποσύροντας τους υποψηφίους τους, δεν συνέβη το ίδιο με την παράταξη του Μακρόν, αφού ηγετικά στελέχη της, όπως ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ και ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, εξαπέλυσαν διμέτωπο αγώνα με σύνθημα «καμία ψήφο ούτε στη Λεπέν ούτε στον Μελανσόν».

Με τη σειρά του, ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε από το στούντιο του τηλεοπτικού δικτύου TF1, ότι οι υποψήφιοι του «Ensemble» θα αποσυρθούν «εφόσον υπάρχει επικρατέστερος υποψήφιος που θα υποστηρίζει τις αξίες της Δημοκρατίας», αλλά και όπου «υπάρχει κίνδυνος νίκης της ακροδεξιάς», αφήνοντας μια ενδεχόμενη ελευθερία ερμηνείας στους ενδιαφερόμενους, ώστε να μην ψηφίσουν το ακροαριστερό κόμμα Μελανσόν.

Άλλαξε ο πολιτικός χάρτης σχετικά με τον δεύτερο γύρο των εκλογών

Υπενθυμίζεται ότι στον α' γύρο οι δύο πρώτοι υποψήφιοι σε κάθε εκλογική περιφέρεια προκρίνονται στον δεύτερο γύρο, αν και κάθε υποψήφιος που έλαβε αριθμό ψήφων ίσο με τουλάχιστον το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στην εκλογική περιφέρεια προκρίνεται επίσης.

Ενόψει του δεύτερου γύρου, οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν, όπως και έγινε σε αρκετές περιπτώσεις, αφού σε λιγότερο από 48 ώρες η Le Monde κατέγραψε 221 αποσύρσεις υποψηφίων, οι οποίες άλλαξαν τον πολιτικό χάρτη της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης την Κυριακή, μεταξύ της Εθνικής Συσπείρωσης (RN) και των άλλων πολιτικών σχηματισμών.

Ως εκ τούτου, από το πρωί της Τετάρτης (3/7) υπάρχουν 94 τριπλές αναμετρήσεις, μία τετραπλή και 410 αναμετρήσεις μεταξύ δύο υποψηφίων, σύμφωνα με μια προσωρινή καταμέτρηση για λογαριασμό της Le Monde, με βάση τις ανακοινώσεις των υποψηφίων, κάτι το οποίο είναι πιθανόν να αλλάξει. Με βάση τα πρόσφατα δεδομένα, σε 159 εκλογικές περιφέρειες αναμετρώνται η Εθνική Συσπείρωση με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), ενώ σε 133 αναμετρώνται οι υποψήφιοι της απερχόμενης πλειοψηφίας του Μακρόν με εκείνους της άκρας Δεξιάς.



Ποια είναι η vegetarian ηγέτης των Γάλλων πρασίνων

Όπως προειπώθηκε, η Μαρίν Τοντελιέ μπορεί να είναι το πρόσωπο που η συμμαχία της Αριστεράς φαίνεται να προκρίνει για πρωθυπουργό, στη μάχη για την επικράτηση έναντι της Λεπέν. Η ίδια, ο Ατάλ και ο Ζορντάν Μπαρντελά επρόκειτο να εκπροσωπήσουν με διαδοχικές ομιλίες την Αριστερά, το Κέντρο και την ακροδεξιά αντίστοιχα σε γαλλικό σταθμό, αντί ντιμπέιτ. Ο Ατάλ και ο Μπαρντελά είναι οι υποψήφιοι πρωθυπουργοί των έτερων δύο πολιτικών δυνάμεων, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ίσχυσε τελικά λόγω της απαίτησης του ακροδεξιού Μπαρντελά να εκπροσωπηθεί το Νέο Λαϊκό Μέτωπο από τον Μελανσόν και όχι από την Τοντελιέ.

Η Τοντελιέ γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου 1986 στο Bois-Bernard, της βόρειας Γαλλίας. Αφού ολοκλήρωσε ένα προπαρασκευαστικό μάθημα λογοτεχνίας, αποφοίτησε από το Institut d'études politiques de Lille και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη διαχείριση ιδρυμάτων υγειονομικής περίθαλψης.

Πραγματοποίησε πρακτική άσκηση στη γαλλική πρεσβεία της Στοκχόλμης, στη Γενική Επιθεώρηση Κοινωνικών Υποθέσεων και στο Τμήμα Νοσοκομειακής Οικολογίας της Assistance Publique - Hôpitaux de Paris. Από το 2017 έως το 2022 εργάστηκε ως αντιπρόσωπος της Atmo France Federation, της εθνικής ομοσπονδίας των εγκεκριμένων ενώσεων παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα.

Είναι Εθνική Γραμματέας του πολιτικού κόμματος Europe Ecology - Οι Πράσινοι (γαλλικά: Europe Écologie Les Verts, EELV) και εξελέγη αφού κέρδισε το 90,8% των ψήφων στο δεύτερο γύρο του συνεδρίου του κόμματος στις 10 Δεκεμβρίου 2022.

Στην προσωπική της ζωή, έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον σύντροφό της τον οποίο γνώρισε μέσω της δραστηριοποίησής της στους Οικολόγους και έχει αποκτήσει μαζί του έναν γιο. Η ηγέτης των Γάλλων πρασίνων είναι χορτοφάγος από το 2009 και ασχολείται με την πεζοπορία.



Θετική σε συνασπισμό έκανε «άνοιγμα» στη Δεξιά και στο Κέντρο

Στη γαλλική τηλεόραση μίλησε χθες η Τοντελιέ κάνοντας ένα «άνοιγμα» στη Δεξιά και στο Κέντρο. Εμφανίστηκε θετική σε έναν συνασπιμό που θα μπορούσε να συγκεντρώνει εκπροσώπους της Αριστεράς, της Δεξιάς και του Κέντρου, απέναντι στην ακροδεξιά, επικαλούμενη μια «πρωτοφανή πολιτική κατάσταση» και τον «κίνδυνο η χώρα να μείνει ακυβέρνητη».

Όπως ανέφερε: «Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η πολιτική σε αυτή τη χώρα δεν μπορεί να συνεχιστεί όπως πριν» και πρόσθεσε ότι: «Δεν θα υπάρξει, για παράδειγμα, πρωθυπουργός του Μακρόν. Θα πρέπει να βρούμε λύσεις, και κάποιοι άνθρωποι, στο κέντρο, στη δεξιά, θα πρέπει να μας πουν πώς θέλουν να εργαστούν προς την άλλη κατεύθυνση», δηλαδή προς μια κατεύθυνση πιο συμβατή με το πρόγραμμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP)».

Η Γαλλίδα πολιτικός υπερασπίστηκε σθεναρά την υποστήριξη στους υποψηφίους με τις καλύτερες πιθανότητες επικράτησης έναντι της ακροδεξιάς και θεώρησε «φυσιολογικό» για τους υποστηρικτές του προεδρικού στρατοπέδου ή της δεξιάς να μην έχουν «όρεξη» να ψηφίσουν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο.

Η Τοντελιέ προτρέποντας τους Γάλλους ψηφοφόρους να στηρίξουν το κόμμα και τη συμμαχία της είπε χαρακτηριστικά: «Πάρτε τον χρόνο σας, δουλέψτε με τον τρόπο σας και θα βρείτε τον σωστό δρόμο, όπως έκαναν συχνά στο παρελθόν οι ψηφοφόροι της Αριστεράς και των Οικολόγων».

Φωτογραφία: ΑΡ