Μία συγκινητική τιμητική αναγνώριση αποδόθηκε πρόσφατα στην 88χρονη Έμα Πάτερσον από το Μέριλαντ των ΗΠΑ. Η Έμα, εκτός από την ανατροφή των τεσσάρων παιδιών και των 10 εγγονιών της, υπήρξε ανάδοχη μητέρα για σχεδόν 40 παιδιά, αναλαμβάνοντας μέχρι και εννέα παιδιά ταυτόχρονα!

Η Έμα Πάτερσον ξεκίνησε τη δραστηριότητά της τη δεκαετία του 1980, όταν άνοιξε το σπίτι αναδοχής της στην κομητεία Μοντγκόμερι. Από τότε, έχει μεγαλώσει πάνω από 40 παιδιά, προσφέροντάς τους στέγη, φαγητό και ζεστά ρούχα. Πρόσφατα, της απονεμήθηκε ένα βραβείο για τις υπηρεσίες της στη νεολαία της περιοχής της, καθώς ανακοίνωσε την απόσυρσή της από την ανάδοχη φροντίδα.

Σε συνέντευξή της στο ABC, η Έμα Πάτερσον περιέγραψε πώς ξεκίνησε η πορεία της στην αναδοχή. Αρχικά, μεγαλώνοντας τα δύο της παιδιά, παρατήρησε πως εκείνα έφερναν στο σπίτι άλλα παιδιά που χρειάζονταν βοήθεια. Η βοήθεια αυτή αφορούσε την παροχή φαγητού, ζεστών ρούχων και ενός ασφαλούς μέρους για να περάσουν χρόνο μετά το σχολείο. Τα παιδιά της γνώριζαν ότι η μητέρα τους ήταν το κατάλληλο άτομο για να προσφέρει αυτή τη στήριξη.

Εκείνη την εποχή, η Έμα Πάτερσον είχε μόλις χωρίσει με τον πατέρα των παιδιών της και εργαζόταν σ’ ένα τοπικό πανεπιστήμιο. Ωστόσο η ίδια χάρη και σε μία επιπλέον δουλειά στο λιανεμπόριο, απολάμβανε εκπτώσεις σε απαραίτητα πράγματα για τα παιδιά της.

Αυτό την οδήγησε στο να εγγραφεί η ίδια και το σπίτι της στο White Oak, Maryland, στο σύστημα ανάδοχων κατοικιών της κομητείας Μοντγκόμερι. Σταδιακά αναλάμβανε βρέφη από τοξικομανείς γονείς. Μάλιστα, κάποια εξ αυτών έμειναν μαζί της μέχρι την ενηλικίωσή τους.

Η Έμα Πάτερσον πρόσθεσε πως ό,τι έκανε, το έκανε ανιδιοτελώς. «Πάντα είχα να κάνω μ’ ένα παιδί που απλώς δεν είχε πού να μείνει και κάποιον να νοιαστεί γι’ αυτό. Κάθε φορά είχα να κάνω μ’ ένα παιδί που είχε ανάγκη από ύπνο και φαγητό». Κλείνοντας ανέφερε πως «είμαι υπερήφανη, διότι όλα τα παιδιά που ανέθρεψα εξελίχθηκαν σε υπέροχους ανθρώπους».