Μεγάλη εκλογική νίκη, έπειτα από 14 χρόνια διακυβέρνησης των Συντηρητικών στη Μεγάλη Βρετανία, εξασφαλίζουν οι Εργατικοί υπό τον Κιρ Στάρμερ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών καθώς και τις δημοσκοπήσεις, όλο το προηγούμενο διάστημα.

Από τις 650 έδρες οι Εργατικοί του Κιρ Στάρμερ αναμένεται να έχουν 410 βουλευτές αυτό μεταφράζεται σε αύξηση της δυναμικής τους κατά 209 βουλευτές σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και ταυτόχρονα στη μεγαλύτερη αύξηση ποσοστού κόμματος από το 1994.

Την ίδια ώρα οι Συντηρητικοί του Σούνακ φαίνεται ότι θα περιοριστούν στους 131 βουλευτές. Στα αξιοσημείωτα και το γεγονός ότι το ακροδεξιό κόμμα του Φάρατζ (Reform UK) θα φαίνεται ότι θα έχει 13 βουλευτές, ένα νούμερο μικρότερο σε σχέση με τους 17 που το έδειχναν οι δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με το πρώτο exit poll των τηλεοπτικών δικτύων BBC, ITV και Sky News:

  • Εργατικοί: 410 έδρες
  • Συντηρητικοί: 131 έδρες
  • Φιλελεύθεροι (Liberal Democrats): 61 έδρες
  • Reform UK (του Νάιτζελ Φάρατ): 13 έδρες
  • Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP): 10 έδρες




Τα οριστικά αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το πρωί της Παρασκευής.


ekloges-vretania-exi-poll

Δείτε την ανάρτησή του Στάρμερ δύο λεπτά μετά το exit poll

Ο Κιρ Στάρμερ των Εργατικών λίγο μετά την ανακοίνωση των exit poll εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όλους όσους ψήφισαν τους Εργατικούς.

Σε ανάρτησή του στο Χ, λέει: «Σε όλους όσους έκαναν εκστρατεία για τους Εργατικούς σε αυτές τις εκλογές, σε όλους όσους μας ψήφισαν και εμπιστεύτηκαν το αλλαγμένο μας Εργατικό Κόμμα - σας ευχαριστώ».


Επιστροφή των Εργατικών μετά από 14 χρόνια

Οι Εργατικοί (Labour) ήταν για τελευταία φορά κυβέρνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο την περίοδο έως το 2010, με πρωθυπουργό τότε τον Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος είχε διαδεχθεί στην ηγεσία τον Τόνι Μπλερ.

Εν έτει 2024 πια, επιστρέφουν στην εξουσία με έναν νέο ηγέτη, τον Κιρ Στάρμερ, ο οποίος πήρε τα ηνία της παράταξης από τον Τζέρεμι Κόρμπιν το 2020. Ο 61χρονος πρώην δικηγόρος με εξειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού σε μία περίοδο μεγάλων προκλήσεων για τη χώρα, αλλά χωρίς να έχει την απαιτούμενη υποστήριξη ούτε τους οικονομικούς πόρους για την αντιμετώπισή τους.

Τα κορυφαία ζητήματα για τους Βρετανούς ψηφοφόρους ήταν, σύμφωνα με τις μετρήσεις της YouGov, κατά σειρά: η οικονομία, η υγεία, η μετανάστευση και οι αιτούντες άσυλο, η στέγαση και το περιβάλλον.




Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2gn735z1mnl)

Τι υπόσχεται να αλλάξει στη βρετανική πολιτική ο Κιρ Στάρμερ και οι Εργατικοί

Εργατικοί και Συντηρητικοί είχαν δεσμευτεί προεκλογικά να μειώσουν τους αριθμούς νόμιμης μετανάστευσης, που σημείωσαν αύξηση μετά το Brexit το 2020, ο καθένας με άλλη προσέγγιση. Σε κάθε περίπτωση, το μεταναστευτικό ήταν βασικό ζήτημα της θεματικής αυτών των βρετανικών εκλογών, τουλάχιστον για τους Τόρις. Πρακτικά, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι μεταξύ των Συντηρητικών ψηφοφόρων, η μετανάστευση αποτελεί τη νούμερο ένα ανησυχία, ωστόσο μεταξύ των ψηφοφόρων του Κιρ Στάρμερ το ζήτημα δεν είναι καν στις πρώτες πέντε προτεραιότητες που τους απασχολούν.

Αναλυτές εκτιμούν πως ο Στάρμερ αφουγκράζεται τις ανησυχίες για τη μετανάστευση λόγω της λαϊκίστικης εκμετάλλευσης του θέματος από αρκετούς πολιτικούς, ωστόσο από την άλλη, η Βρετανία αντιμετωπίζει ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε βασικούς τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη.

Βασικό ζήτημα για τους Εργατικούς, επίσης, είναι να αναδιαμορφώσουν το καθεστώς οικιστικού σχεδιασμού, να έρθουν σε καλύτερη συνεννόηση με την Ευρώπη στο δικό τους μέτρο, να αποκεντρώσουν δημοσιονομικές εξουσίες, να εξορθολογίσουν το προβληματικό φορολογικό σύστημα και εν γένει να ανατρέψουν την αντίληψη περί της εγχώριας οικονομίας. Δεν είναι λίγα θέματα, ομολογουμένως, για να διαχειριστούν.

Σημειώνεται πως οι αυξήσεις των φόρων μετά την πανδημία βρίσκονται στο υψηλότερο μερίδιο του ΑΕΠ από τη δεκαετία του 1960. Την ίδια ώρα, τα στοιχεία Ιουνίου για τον πληθωρισμό έδειχναν τη Βρετανία στο 9,1%, όταν στην Ευρωζώνη ήταν 8,6%, ακόμη ένα “αγκάθι” για την οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση.

Ο Στάρμερ βέβαια προεκλογικά είχε δεσμευτεί πως “όσο θα ζει” το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα επανενταχθεί ούτε στην Ε.Ε., ούτε στην ενιαία αγορά, ούτε στην τελωνειακή ένωση, επισημαίνοντας ότι οι Εργατικοί δεν θα επιδιώξουν “πολύ στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη” για όσο διάστημα (θα) είναι πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Guardian, ο ηγέτης των Εργατικών δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν πιστεύει ότι η Μεγάλη Βρετανία θα επιστρέψει σε κανένα από τα τρία μπλοκ όσο είναι εν ζωή, αποκλείοντας κάθε άλλο παρά την επανένταξη ακόμη και αν κερδίσει μια δεύτερη θητεία στην εξουσία. Ωστόσο, εκτιμάται πως οι δηλώσεις του Στάρμερ σε σχέση με την ΕΕ, είναι μια άσκηση “εσωτερικής διπλωματίας”, για να αποφευχθούν τα λάθη του 2019, όταν πολλοί οπαδοί του Brexit γύρισαν την πλάτη στο κόμμα του.

Υψηλόβαθμα στελέχη των Εργατικών δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο η Βρετανία να στραφεί στην επανένταξη στην τελωνειακή ένωση ή στην ενιαία αγορά, με τον ηγέτη τους – προεκλογικά – να επιμένει πως δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. “Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να πετύχουμε μια καλύτερη συμφωνία από την κακοφτιαγμένη συμφωνία που πετύχαμε υπό τον Μπόρις Τζόνσον στο εμπορικό μέτωπο, στην έρευνα και στην ανάπτυξη και στην ασφάλεια”, έχει δηλώσει ωστόσο ο ίδιος, δείχνοντας τις προθέσεις του.

Στον όλο πυρήνα της αφήγησης των νέων “Νέων Εργατικών” του Στάρμερ βρίσκεται η θέση ότι το Brexit “πέρασε” και ότι το ζήτημα τώρα είναι “να το κάνουμε να δουλέψει”. Ένα από τα ζητήματα που θα μπορούσε ωστόσο να αλλάξει, είναι η επαναφορά του Erasmus στη Βρετανία.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2gwsijgh3td)

Από πλευράς ΕΕ, αξιωματούχοι έχουν τονίσει πολλάκις πως η Ένωση αυτή τη στιγμή δεν έχει πρόθεση, διάθεση και χρόνο για να ασχοληθεί ενεργά με το ζήτημα του Brexit. Υψηλόβαθμες πηγές στην Κομισιόν ανέφεραν επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να έρθει με μια μεγάλη προσφορά σε αντάλλαγμα για τυχόν παραχωρήσεις για την ενίσχυση των σχέσεων με την ΕΕ.

Διπλωμάτες έχουν επίσης ανά καιρούς αναφέρει πως η ΕΕ θα ήταν “πρόθυμη” για μια πιο “επίσημη συμφωνία” για την ασφάλεια και την άμυνα και για μια συζήτηση σχετικά με την “ευθυγράμμιση των πολιτικών” για τα συστήματα τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η οποία περιλαμβάνει τη φορολόγηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται κατά την παραγωγή εισαγωγών και εξαγωγών.

Ο Στάρμερ έχει δεσμευτεί άλλωστε πως θα δημιουργήσει ένα εθνικό ταμείο πλούτου με 7,3 δισεκατομμύρια στερλίνες (9,3 δισεκατομμύρια δολάρια) δημόσιου χρήματος που θα βοηθήσει στην πληρωμή για τη μετάβαση σε καθαρές μηδενικές εκπομπές. Έχει υποσχεθεί ακόμη να αναπτύξει την οικονομία της χώρας με τη μεταρρύθμιση των νόμων για τον προγραμματισμό και τις επενδύσεις με μια νέα βιομηχανική στρατηγική.

Τέλος, βασική προτεραιότητα του 61χρονου Στάρμερ είναι το σύστημα υγείας της χώρας και ο εξορθολογισμός του καθώς κατά τα 10 πρώτα χρόνια διακυβέρνησης των Τόρις σημειώθηκε αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας, επιβράδυνση της ανάπτυξης των παιδιών, επιστροφή της ραχίτιδας και στασιμότητα στο προσδόκιμο ζωής, ιδιαίτερα των γυναικών.

Συνολικά, το μανιφέστο των Εργατικών περιλαμβάνει την επιβολή φόρων στα ιδιωτικά σχολεία για να βοηθήσει την κρατική εκπαίδευση και απροσδόκητες εισφορές σε εταιρείες ενέργειας για τη χρηματοδότηση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. Υπάρχουν επίσης δεσμεύσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων, περικοπή λιστών αναμονής για υγειονομική περίθαλψη και επίσης, όπως αναφέραμε και παραπάνω, έλεγχος της μετανάστευσης.


Το μέλλον της Βρετανίας είναι στην κάλπη


Όλη η Ευρώπη έχει στραμμένα τα βλέμματά της στη Μεγάλη Βρετανία για τις εκλογές που διεξάγονται, με τον Στάρμερ των Εργατικών να οδεύει, όπως δείχνουν τα πράγματα, σε νίκη έναντι του Σούνακ των Συντηρητικών.

Από το πρωί οι Βρετανοί προσέρχονται στις κάλπες που κλείνουν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας (22:00 ώρα Αγγλίας) και όπως αναφέρει η ΕΡΤ, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι Εργατικοί του Στάρμερ θα πετύχουν μια ιστορική νίκη και θα επιστρέψουν στην διακυβέρνηση της χώρας μετά από 14 ολόκληρα χρόνια.

Ο Κιρ Στάρμερ, για τον οποίο προεξοφλούν όλοι ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας, πήγε να ψηφίσει με τη σύζυγό του.

«Το μέλλον της Βρετανίας είναι στην κάλπη» έγραψε.

Ο ηγέτης των Εργατικών έχει ως σύνθημά του την «αλλαγή».

«Εχω αλλάξει το Εργατικό Κόμμα. Αν με εμπιστευτείς ψηφίζοντας Εργατικούς, θα αλλάξω τη χώρα» έγραψε.



Η συμμετοχή είναι ικανοποιητική, είναι στα ίδια επίπεδα με το 2019 και ανέρχεται περίπου στο 67%. Αναλυτές αναφέρουν ότι αυτό δεν θα επηρεάσει ούτε αρνητικά ούτε θετικά τις δημοσκοπήσεις, μάλλον θα τις επαληθεύσει.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2h0dalnwhjt)

Τα πρώτα exit poll θα δημοσιοποιηθεί αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν να γίνουν εκλογές καλοκαίρι πάνω από 100 χρόνια, γεγονός που ίσως αποτυπωθεί στις κάλπες. Επίσης, δημοσκόποι αλλά και δημοσιογραφικές έρευνες έχουν ανιχνεύσει ότι υπάρχει ένας εφησυχασμός στους πολίτες, επειδή ακριβώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σαρωτική νίκη των Εργατικών, κάποιοι ίσως να μην πάνε καν να ψηφίσουν.

Τι γινεται σε περίπτωση που ο Σούνακ χάσει την έδρα του

Στην περίπτωση που ο Σούνακ χάσει την έδρα του, θα πρέπει να γίνουν εκλογές άμεσα για να αναλάβει την ηγεσία του συντηρητικού Κόμματος κάποιος άλλος. Πολλά ηχηρά ονόματα αυτή τη στιγμή που βρίσκονται στο υπουργικό συμβούλιο μπορεί να χάσουν την έδρα τους. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός θα χάσει την έδρα του.

Τα στοιχεία που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις και οι προβλέψεις εδρών δείχνουν μια σαρωτική επέλαση των Εργατικών και άνοδο του κόμματος του Φάρατζ, ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Reform UK, που μέχρι τώρα δεν είχε καταφέρει να πάρει – με όλα τα κόμματα που έχει δημιουργήσει – ούτε μία έδρα. Αυτή τη φορά φαίνεται ότι το κόμμα του Φάρατζ ανεβαίνει και να λαμβάνει έδρες. Ο ίδιος φαίνεται ότι θα πάρει την έδρα στην οποία κατεβαίνει και μάλιστα κάποιοι δημοσκόποι δίνουν έως και 17 έδρες για το κόμμα του.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2gxtos4rvch)

Δείτε live τις εξελίξεις:

LIVE: UK general election: voters head to the polls