Πρωτιά για την παράταξη του επικεφαλής των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρμερ, όπως εξάλλου αναμενόταν βάσει δημοσκοπήσεων, δίνει το ενιαίο exit poll από τις εκλογές στη Βρετανία.

Αλλά για έναν άνθρωπο που ετοιμάζεται να κυβερνήσει την έκτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, υπάρχει ελάχιστη γνώση σχετικά με το τι είδους ηγέτης θα γίνει ο Στάρμερ, ή ακόμα και τι είδους άνθρωπος είναι.

Οι φίλοι περιγράφουν τον Κιρ Στάρμερ ως έναν συμπαθή φανατικό του ποδοσφαίρου, δημοσίως όμως εμφανίζεται άκαμπτος, βαρετός... ή τελοσπάντων το αντίθετο του χαρισματικού.

Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται πως μπορεί να συνδυάσει επιδέξια τις προοδευτικές αξίες με τον πραγματισμό, οι δε επικριτές του ότι είναι ένας απολιτίκ «διαχειριστής της εξουσίας» που θα πει ό,τι είναι της μόδας - αλλά και ό,τι είναι απαραίτητο - για να κερδίσει.

Οι ηγετικές φιλοδοξίες ήρθαν αργά στη ζωή του

Όπως υπογραμμίζουν βρετανικά μέσα, είναι αναμφίβολα αλήθεια ότι οι ηγετικές φιλοδοξίες του Στάρμερ ήρθαν αργά στη ζωή του. Είναι επίσης αλήθεια ότι οι Εργατικοί δεν περίμεναν ποτέ ότι θα ήταν ο επόμενος πρωθυπουργός του κόμματος, και από την άποψη του κοινού εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική σύγχυση σχετικά με το τι πρεσβεύει. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά ότι ο σερ Κιρ Στάρμερ - ο οποίος έφτασε τόσο κοντά στο να αποχωρήσει εντελώς από την πολιτική σκηνή - θα είναι ο επόμενος ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ 10.

Eίναι φιλελεύθερος στα κοινωνικά θέματα, μετριοπαθής στα δημοσιονομικά και ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι βουλευτής από το 2015 και ηγέτης της αντιπολίτευσης - ο κύριος αντίπαλος του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ - από το 2020. Ο Στάρμερ μπορεί να γίνει ο πρώτος ηγέτης των Εργατικών που θα κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, μετά τον Τόνι Μπλερ το 2005.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, οι Εργατικοί ήταν πολύ περισσότερο στην αντιπολίτευση παρά στην εξουσία. Αλλά μετά από 14 χρόνια διακυβέρνησης από το Συντηρητικό Κόμμα, αρκετά από τα οποία ήταν ταραχώδη - από το Brexit, στον Μπόρις Τζόνσον, στην οικονομική αστάθεια της διαδόχου του Λιζ Τρας - ο Στάρμερ φαίνεται πιθανό να επωφεληθεί από τα θεωρούμενα λάθη του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Στάρμερ υπόσχεται, αν εκλεγεί, να αποκαταστήσει την κυβερνητική επάρκεια, να εθνικοποιήσει μέρος του σιδηροδρομικού δικτύου και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, να φορολογήσει τα δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία, να βελτιώσει το δημόσιο σύστημα υγείας και να προσφέρει δωρεάν πρωινό στα δημόσια δημοτικά σχολεία.

«Ο Κιρ Στάρμερ αντιμετωπίζει ένα πολύ οξύ δίλημμα. Οι προσδοκίες για μεγάλες αλλαγές είναι πολύ υψηλές. Αλλά ο κατάλογος των πολιτικών του είναι μετριοπαθής και προσεκτικός» τονίζει ο Ντέιβιντ Γουίλετς μέλος του Συντηρητικού Κόμματος που κατέχει θέση στη Βουλή των Λόρδων. «Οι προσδοκίες τρέχουν πολύ πιο μπροστά από ό,τι μπορεί πραγματικά να κάνει» προσθέτει.

Το προφίλ του Κιρ Στάρμερ

Ο Κιρ Στάρμερ γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1962 στο νότιο Λονδίνο και μεγάλωσε στο Σάρρεϋ της Αγγλίας. Προέρχεται από οικογένεια όπου στήριζει το Εργατικό Κόμμα. Αποφοίτησε το Λύκειο "Reigate Grammar School" στο Σάρρεϋ το 1981. Επίσης, είναι κάτοχος διπλωμάτων μουσικής πάνω στο φλάουτο, στο πιάνο και το βιολί, από την μουσική σχολή "Guildhall School of Music and Drama" του Λονδίνου.