Σαρωτική νίκη των Εργατικών και καταποντισμό των Συντηρητικών έβγαλαν οι κάλπες των εκλογών στη Βρετανία, με τα βλέμματα τώρα να στρέφονται στην επόμενη ημέρα, με πρωθυπουργό πια τον Κιρ Στάρμερ και τον Ρίσι Σούνακ να καταποντίζεται.

Ύστερα από 14 ολόκληρα χρόνια οι Εργατικοί επανέρχονται στην εξουσία της Βρετανίας, έχοντας επικρατήσει των Συντηρητικών στις χθεσινές εκλογές, με τον Ρίσι Σούνακ να παραδίδει σήμερα Παρασκευή (05.07.24) και επίσημα τη σκυτάλη στον Κιρ Στάρμερ.

Στα πρώτα πλάνα από την επομένη του θριάμβου των Εργατικών καταγράφονται φορτηγά να κατευθύνονται προς την Ντάουνινγκ Στριτ, απ' όπου αποχωρεί ο Ρίσι Σούνακ.

Συγκεκριμένα, ένα λευκό βαν και ένα φορτηγό έχουν σταθμεύσει έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ.

"Το πάρτι τελείωσε, ετοίμασε τις βαλίτσες σου"

Νωρίτερα, ο Ρίσι Σούνακ μόλις έφυγε από τα κεντρικά γραφεία του Συντηρητικού Κόμματος. Κόσμος του φώναζε «το πάρτι τελείωσε» και «ετοίμασε τις βαλίτσες σου», καθώς ο ίδιος έμπαινε στο αυτοκίνητο για να αναχωρήσει για την Ντάουνινγκ Στριτ.

Watch Sky News


Σημειώνεται πως δημοσιογράφοι είναι συγκεντρωμένοι έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, περιμένοντας υπό βροχή την άφιξη του Ρίσι Σούνακ.

downing_strret_5_7_2024_1_
downing_strret_5_7_2024_2_
downing_strret_5_7_2024_3_


Η μετάβαση της εξουσίας είναι τόσο γρήγορη που το κινούμενο βαν για τον Σούνακ βρίσκεται συνήθως κάπου κοντά στην πίσω πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ, καθώς ο νέος ηγέτης μιλάει μπροστά.

Στο μεταξύ, ο Ρίσι Σούνακ πρόκειται να κάνει δήλωση πριν μεταβεί στο Μπάκιγχαμ για να υποβάλει την παραίτησή του στον βασιλιά.

Στη συνέχεια, θα φύγει με ιδιωτικό όχημα και θα επιστρέψει στο σπίτι του.

Αργότερα, ο σερ Κιρ Στάρμερ θα φτάσει στο παλάτι, όπου ο βασιλιάς θα του ζητήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Θα υποκλιθεί και θα σφίξει το χέρι του βασιλιά Καρόλου, πριν ληφθεί μια φωτογραφία για να καταγράψει τη στιγμή που μεταφέρεται η εξουσία.

Έπειτα, ο ηγέτης των Εργατικών θα μεταβεί στην Ντάουνινγκ Στριτ για να εκφωνήσει ομιλία περίπου στις 12:20.

Οι ανατροπές που φέρνουν οι εκλογές στη Βρετανία

Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βρετανία φέρνει και άλλες ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό πέρα από τον θρίαμβο των Εργατικών.

  • Οι Συντηρητικοί σημείωσαν τη χειρότερη εκλογική τους επίδοση στη σύγχρονη εποχή.
  • Η Βουλή των Κοινοτήτων θα έχει περισσότερες γυναίκες βουλευτές από ποτέ - ξεπερνώντας τις 220 που θα εκλεγούν το 2019.
  • Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Sir Ed Davey διατυμπανίζει την καλύτερη εκλογική επίδοση των Φιλελεύθερων Δημοκρατών "εδώ και έναν αιώνα", αφού κέρδισαν δεκάδες έδρες.
  • Το κόμμα Reform UK του Φάρατζ και οι Πράσινοι διατυμπανίζουν επίσης ιστορικές επιδόσεις - κάθε κόμμα κερδίζει περισσότερες έδρες από ποτέ, τέσσερις το καθένα.
  • Η Βουλή θα υποδεχθεί επίσης τους περισσότερους ανεξάρτητους βουλευτές από το 1950.