Με ένα συγγνώμη ανακοίνωσε την παραίτησή του από την πρωθυπουργία ο Ρίσι Σούνακ, με τη Μεγάλη Βρετανία να περνά ύστερα από 14 χρόνια διακυβέρνησης των Συντηρητικών, σε μια νέα εποχή για τη χώρα, με τον Κιρ Στάρμερ, ηγέτη των Εργατικών, να γίνεται πλέον ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ 10.

Ο Ρίσι Σούνακ, στην αποχαιρετιστήρια σύντομη ομιλία του, ζήτησε συγγνώμη, είπε πως «αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για την ήττα των Τόρις» και θα αποσυρθεί από την ηγεσία του κόμματος.
 

Σούνακ: Άκουσα την οργή και την απογοήτευση των ψηφοφόρων

Πιο συγκεκριμένα, ο απερχόμενος πρωθυπουργός ανέφερε ότι έδωσε «τα πάντα» για τη δουλειά του, αλλά οι ψηφοφόροι «έστειλαν ένα σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να αλλάξει».

Σημείωσε, δε, ότι η κρίση του κοινού είναι η μόνη κρίση που έχει σημασία, λέγοντας ότι άκουσε την «οργή» και την «απογοήτευση» των ψηφοφόρων και προσθέτει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τη συντριπτική ήττα των Συντηρητικών.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός ζητεί συγγνώμη από τους υποψήφιους και τους προεκλογικούς φορείς των Συντηρητικών, λέγοντας: «Λυπάμαι που δεν μπορέσαμε να αποδώσουμε αυτό που άξιζαν οι προσπάθειές σας».

Είπε ειδικότερα: «Μετά από αυτό το αποτέλεσμα, θα παραιτηθώ από αρχηγός του κόμματος, όχι αμέσως, αλλά μόλις ολοκληρωθούν οι επίσημες διαδικασίες για την επιλογή του διαδόχου μου». Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό το Συντηρητικό Κόμμα να ανασυγκροτηθεί ώστε να αποτελέσει μια αποτελεσματική αντιπολίτευση.

Κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στα «επιτεύγματά» του, μεταξύ των οποίων η μείωση του πληθωρισμού και το ότι το Λονδίνο ανέλαβε ηγετικό ρόλο στις παγκόσμιες προσπάθειες για την υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμό της με τη Ρωσία.

Σούνακ: «Καλή επιτυχία στον Κιρ Στάρμερ, είναι ένας άνθρωπος που σέβομαι - Τιμή μου που υπήρξα πρωθυπουργός σας, αυτή είναι η καλύτερη χώρα στον κόσμο»

Συνεχίζοντας τη σύντομη ομιλία του, ο Ρίσι Σούνακ αναγνώρισε ότι ο Κιρ Στάρμερ θα αναλάβει σύντομα τον ρόλο του ως πρωθυπουργός και του εύχεται καλή επιτυχία.

«Ανεξάρτητα από τις διαφωνίες μας σε αυτή την εκστρατεία, είναι ένας αξιοπρεπής, δημόσιος άνθρωπος που σέβομαι», είπε.

Δήλωσε, επίσης, ότι ο νέος πρωθυπουργός και η οικογένειά του «αξίζουν την καλύτερη δυνατή κατανόησή μας, καθώς κάνουν την τεράστια μετάβαση στη νέα τους ζωή» στον αριθμό 10.

Καθώς φτάνει στο τέλος της τελευταίας του ομιλίας ως πρωθυπουργός, ευχαριστεί τους συναδέλφους του, το υπουργικό συμβούλιο και τη δημόσια διοίκηση, προτού εκφράσει «ευγνωμοσύνη» για τη σύζυγο και τις κόρες του.

«Δεν μπορώ ποτέ να τις ευχαριστήσω αρκετά για τις θυσίες που έκαναν για να μπορέσω να υπηρετήσω τη χώρα μας», λέει.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην καταγωγή του και στο ότι έφτασε στο πρωθυπουργικό αξίωμα της Μεγάλης Βρετανίας. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι θεωρήθηκε «μη αξιοσημείωτο» το γεγονός ότι εξελέγη δύο γενιές μετά την άφιξη των παππούδων του στη Βρετανία. Άλλωστε, ήταν ο πρώτος Βρετανός Ασιάτης και ο πρώτος Ινδουιστής που γίνεται πρωθυπουργός.

«Πρέπει να μείνουμε πιστοί σε αυτή την ιδέα για το ποιοι είμαστε, αυτό το όραμα της καλοσύνης, της αξιοπρέπειας και της ανεκτικότητας που ήταν πάντα ο βρετανικός τρόπος», είπε ο Ρίσι Σούνακ.

«Είναι μια δύσκολη μέρα στο τέλος μιας σειράς δύσκολων ημερών, αλλά αφήνω αυτή τη δουλειά με τιμή που υπήρξα πρωθυπουργός σας. Αυτή είναι η καλύτερη χώρα στον κόσμο. Και αυτό οφείλεται αποκλειστικά σε εσάς, τον βρετανικό λαό, την αληθινή πηγή όλων των επιτευγμάτων μας, της δύναμής μας και του μεγαλείου μας. Σας ευχαριστώ», είπε κλείνοντας την ομιλία του.


Watch Sky News


Ο βασιλιάς Κάρολος έκανε δεκτή την παραίτηση Σούνακ

Σημειώνεται ότι μετά δήλωση παραίτησης του Σούνακ από τον πρωθυπουργικό θώκο της Βρετανίας, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της χώρας συναντήθηκε με τον βασιλιά Κάρολο, ο οποίος έκανε δεκτή την παραίτησή του. Θα ακολουθήσει η συνάντηση του βασιλιά με τον επόμενο πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ.