Με τη Μεγάλη Βρετανία να ζει ημέρες... 1997 και επικράτησης του Τόνι Μπλερ, μόνο που υπεύθυνος για αυτό τώρα είναι ο Κιρ Στάρμερ, η συζήτηση πλέον περιστρέφεται ήδη στα βρετανικά μέσα για το ποιοι θα αποτελέσουν τα μέλη της νέας κυβέρνησης που θα σχηματίσει ο 61χρονος ηγέτης των Εργατικών.

Όπως φαίνεται, η Γηραιά Αλβιώνα θα αποπνέει... άρωμα γυναίκας, με ορισμένα από τα σημαντικότερα αξιώματα της χώρας να μην έχουν άνδρα επικεφαλής, ενώ την ίδια ώρα αριθμός-ρεκόρ γυναικών εκλέγεται στο Κοινοβούλιο.

Σημειώνεται πως ο ηγέτης των Εργατικών πρόκειται να ορκιστεί σήμερα πρωθυπουργός, με τον Ρίσι Σούνακ νωρίτερα, στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του από τη Ντάουνινγκ Στριτ, να αναλαμβάνει την ευθύνη για το αποτέλεσμα και να ανακοινώνει πως θα παραιτηθεί από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.

Οικονομία και ασφάλεια σε γυναικεία χέρια

Σε ό,τι αφορά τις επιλογές Στάρμερ, η 45χρονη Ρέιτσελ Ριβς, θα είναι η μεγάλη έκπληξη αναλαμβάνοντας τα ηνία του υπουργού Οικονομικών, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Daily Mail.

rachel_reeves
Η Ρέιτσελ Ριβς


Ο Στάρμερ θεωρεί επίσης ότι η Ιβέτ Κούπερ θα μπορούσε να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εσωτερικών, εφόσον ήταν ήδη στο πόστο της σκιώδους κυβέρνησης των Εργατικών, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή. Η Κούπερ έχει δεσμευτεί ότι θα βάλει τα δυνατά της για να κάνει πιο ασφαλείς τους δρόμους της χώρας και να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα.

yvette_cooper
Η Ιβέτ Κούπερ


Υπουργικά αξιώματα αναμένεται να λάβουν επίσης ο Γουές Στρίτινγκ, η Μπρίτζετ Φίλιπσον, αλλά και ο πρώην επικεφαλής των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ αναμένεται να ορκιστούν υπουργοί στην κυβέρνηση των Εργατικών, σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας.

Γυναικεία υπόθεση αναμένεται να είναι και το υπουργείο Παιδείας, με την μέχρι πρότινος σκιώδη υπουργό Μπρίτζετ Φίλιπσον να αναμένεται να προσπαθήσει να «καταργήσει τα εμπόδια στις ευκαιρίες», ο Γουές Στρίτινγκ αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Υγείας, όπου θα επικεντρωθεί στην οικοδόμηση ενός NHS «κατάλληλου για το μέλλον», προσπαθώντας να διορθώσει την κάκιστη κατάσταση του βρετανικού ΕΣΥ, στο οποίο υπάρχουν 7.000.000 στη λίστα αναμονής για τα χειρουργεία, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταμέτρηση.

bridgette_phillipson
Η Μπρίτζετ Φίλιπσον


Από εκεί και πέρα, η Daily Mail αναφέρει ότι ο κ. Miliband θα προσπαθήσει να «κάνει τη Βρετανία μια καθαρή ενεργειακή υπερδύναμη».

ed_miliband_election_infobox
Ο Εντ Μίλιμπαντ

Το υπουργείο Εξωτερικών φαίνεται πως θα λάβει ο μέχρι πρότινος αντίστοιχος στη σκιώδη κυβέρνηση ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Λάμι.

david_lammy
Ο Ντέιβιντ Λάμι


Για την Άντζελα Ρέινερ, ο σερ Κιρ Στάρμερ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα είναι αναπληρώτρια πρωθυπουργός της γηραιάς αλβιώνας. Η κοκκινομάλλα αναπληρώτρια αρχηγός των Εργατικών, που για πολλούς θεωρείται ο θηλυκός Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι ο ο Κιρ Στάρμερ έχει κάνει τρομερή δουλειά μεταμορφώνοντας το Εργατικό Κόμμα εκφράζοντας την αισιοδοξία της ότι ο λαός θα τον στηρίξει.

angela_rayner
Η Άντζελα Ρέινερ

Η ακτινογραφία του Κοινοβουλίου στη Βρετανία

Υπενθυμίζεται ότι από τη μέχρι στιγμής καταμέτρηση των ψήφων προκύπτει ότι

- οι Εργατικοί έχουν κερδίσει 412 έδρες, 211 περισσότερες από τις τελευταίες εκλογές,
- οι Συντηρητικοί 120 και χάνουν 250 έδρες σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές
- οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 71 (στην καλύτερη εκλογική επίδοση της ιστορίας τους),
- 9 το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας
- 7 το Σιν Φέιν
- 6 οι ανεξάρτητοι
- 5 το κόμμα DUP
- 4 το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα του Φάρατζ
- 4 οι Πράσινοι
- 4 το Plaid Cymru
- 2 το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα
- και από 1 έδρα το κόμμα Alliance, το κόμμα Ulster Unionist και το κόμμα Traditional Unionist Voice

Η... νέα Θάτσερ, η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών στη Βρετανία - «Οι Εργατικοί, το φυσικό κόμμα των βρετανικών επιχειρήσεων»

Τα βλέμματα πάντως θα είναι στραμμένα στην Ρέιτσελ Ριβς, η οποία αναμένεται να αποκτήσει τον τίτλο της πρώτης γυναίκας υπουργού Οικονομικών στη Βρετανία. Η Ριβς, μια από τις στενότερες συμμάχους του Στάρμερ, θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί του υπουργείου Οικονομικών στα χίλια χρόνια ιστορίας του.

Λίγες ώρες πριν την επανεκλογή της, είχε δηλώσει ότι ήταν «σαφές πως ο βρετανικός λαός ψήφισε για αλλαγή» και ένα «φωτεινότερο μέλλον» υπό την ηγεσία του Σερ Κιρ Στάρμερ. Στην επινίκια ομιλία της μετά την επανεκλογή της, η Ριβς τόνισε χαρακτηριστικά «δεν θα σας απογοητεύσουμε και ανυπομονώ να ξεκινήσω».

Η Ριβς έχει εργαστεί ως οικονομολόγος στην Τράπεζα της Αγγλίας και στη συνέχεια επέλεξε τον ιδιωτικό τομέα. «Ήθελα να γίνω υπουργός Οικονομικών από τότε που κατέβηκα στην πολιτική», είχε παραδεχτεί στην εφημερίδα Daily Mail τον περασμένο μήνα προσθέτοντας «μπορώ να κάνω αυτή τη δουλειά καλά, ως οικονομολόγος και έχω εργαστεί σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Είμαι πραγματικά ικανή γι' αυτό».

Μιλώντας πρόσφατα σε επιχειρηματίες είχε δηλώσει «αυτό το αλλαγμένο Εργατικό Κόμμα είναι σήμερα το φυσικό κόμμα των βρετανικών επιχειρήσεων. Η αλλαγή θα επιτευχθεί μόνο στη βάση της σιδηράς πειθαρχίας στα δημόσια οικονομικά», σχόλια που προκάλεσαν συγκρίσεις με τη «σιδηρά κυρία» Μάργκαρετ Θάτσερ, την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Σε αντίθεση με τη συντηρητική Θάτσερ, η οποία ιδιωτικοποίησε βασικούς τομείς αφότου έγινε πρωθυπουργός το 1979, η Ριβς επιθυμεί επανακρατικοποιήσεις, ιδίως για την ενέργεια, καθώς εμπνέεται από την πολιτική που εφάρμοσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Στα βρετανικά μέσα, δε, γίνεται αναφορά στα «securonomics», τα «οικονομικά της ασφάλειας», με το κράτος να επεμβαίνει στην αγορά, μην αφήνοντας... απόλυτα ελεύθερο το αόρατο χέρι, θέλοντας πάντως σε κάθε περίπτωση να αποσείσει ανησυχίες περί επιβολής νέας φορολογίας, πράγματα που θα ξεκαθαρίσουν προφανώς μέσα από το κυβερνητικό έργο που θα επιτελέσει.

Αριθμός-ρεκόρ γυναικών στο βρετανικό κοινοβούλιο

Σημειώνεται πως οι εκλογές στην Βρετανία δεν έφεραν στην εξουσία μετά από 14 χρόνια το Εργατικό Κόμμα, αλλά και αριθμό ρεκόρ γυναικών βουλευτών στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Μέχρι τις 07:30 τοπική ώρα σήμερα, εκλέγονταν 261 γυναίκες βουλευτές, εκπροσωπώντας το 40% του Σώματος, και ο αριθμός αυτός πιθανόν να αυξηθεί καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων για τις εκλογές στη Βρετανία.

Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από το προηγούμενο ρεκόρ των 220 γυναικών βουλευτών που είχαν εκλεγεί στις εκλογές του 2019.

Ο αριθμός των γυναικών βουλευτών έχει αυξηθεί σε καθεμία από τις τελευταίες έξι εκλογές.

Να σημειωθεί ότι η Νάνσι Άστορ είχε γίνει η πρώτη γυναίκα βουλευτής στο βρετανικό κοινοβούλιο όταν εξελέγη το 1919.

Η Άστορ είχε κερδίσει τότε την έδρα του Πλίμουθ Σάτον σε αναπληρωματικές εκλογές, όταν ο σύζυγός της πήγε από τη Βουλή των Κοινοτήτων στην Βουλή των Λόρδων παραλαμβάνοντας σ’ αυτή την έδρα του πατέρα του που είχε αποβιώσει. Αποσύρθηκε το 1945 και πέθανε το 1964, σε ηλικία 84 ετών.

Βρετανία: Πότε συνεδριάζει το νέο κοινοβούλιο;

Όπως αναφέρει το Sky News, το νέο κοινοβούλιο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 9 Ιουλίου.

Ένα από τα πρώτα καθήκοντά του θα είναι να εκλέξει τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων, ρόλο που κατείχε ο Sir Lindsay Hoyle πριν το κοινοβούλιο διαλυθεί προεκλογικά.

Η ορκωμοσία των βουλευτών θα ξεκινήσει τότε και μπορεί να διαρκέσει δύο ή τρεις ημέρες.

Οι βουλευτές μπορούν να καταλάβουν τις θέσεις τους, να λάβουν μέρος σε ψηφοφορίες και συζητήσεις και να λάβουν μισθό μόνο αφού δώσουν τον όρκο ή την επιβεβαίωση της πίστης τους στον βασιλιά.