Ενώπιον δικαστηρίου της Μαδρίτης εμφανίσθηκε σήμερα η Μπεγκόνια Γκόμεθ, σύζυγος του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, για να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με κατηγορίες για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής. 

Η σημερινή ακρόαση εντάσσεται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας για το αν η Γκόμεθ χρησιμοποίησε τη θέση της ως συζύγου του πρωθυπουργού για να επηρεάσει επιχειρηματικές συμφωνίες της, σε μια υπόθεση που είχε κάνει το σύζυγό της να εξετάσει τον Απρίλιο το ενδεχόμενο να παραιτηθεί. Συγκεκριμένα, στα τέλη Απριλίου, ο Σάντσεθ είπε ότι θα αναστείλει για πέντε ημέρες τα καθήκοντά του για να εξετάσει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, αφού το δικαστήριο ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας σε βάρος της συζύγου του. Αργότερα δήλωσε ότι θα παραμείνει στην πρωθυπουργία.

Τόσο η Μπεγκόνια Γκόμεθ, όσο και ο δικηγόρος απέφυγαν τις δηλώσεις στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο πριν από την κεκλεισμένων των θυρών εμφάνισή της ενώπιον του δικαστή.

Τελικά διατάχθηκε η αναβολή της ακρόασης λίγα λεπτά αφότου άρχισε και όρισε νέα ημερομηνία για τις 19 Ιουλίου.

Ο Σάντσεθ έχει επανειλημμένα και κατηγορηματικά αρνηθεί τις κατηγορίες σε βάρος της συζύγου του, λέγοντας πως είναι αβάσιμες και ενορχηστρωμένες από δεξιούς πολιτικούς αντιπάλους, ωστόσο η Γκόμεθ δεν έχει κάνει δημοσίως σχόλια για την υπόθεση.

Η προσφυγή εναντίον της Γκόμεθ έχει κατατεθεί από μια οργάνωση ακτιβιστών κατά της διαφθοράς, με το όνομα ''Manos Limpias'' (Καθαρά Χέρια), με επικεφαλής τον Μιγκέλ Μπερνάντ, δικηγόρο και πολιτικό ο οποίος ήταν υποψήφιος για το Ευρωκοινοβούλιο με ένα ακροδεξιό κόμμα. Η οργάνωση κατηγορεί την Γκόμεθ ότι χρησιμοποίησε την επιρροή της για να εξασφαλίσει χορηγούς για ένα πανεπιστημιακό μεταπτυχιακό δίπλωμα, που διηύθυνε.

Η υπόθεση έφθασε στα δικαστήρια μέσω ενός ισπανικού νομικού εργαλείου, της λεγόμενης «λαϊκής κατηγορίας», που επιτρέπει σε ιδιώτες να προσφεύγουν ποινικά εναντίον τρίτων.