Το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας αναλαμβάνει η Ρέιτσελ Ριβς, η οποία αφού ενημερώθηκε από τον νέο πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ, για τα καθήκοντά της στη θέση της υπουργού, έκανε τις πρώτες δηλώσεις της για το νέο χαρτοφυλάκιο που έχει αναλάβει.

«Δεν έχω αυταπάτες για την κλίμακα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε», σχολίασε η νέα υπουργός Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι θα είναι εύκολο, ενώ «είναι πολύς ο δρόμος μπροστά».

«Είμαστε μια νέα ομάδα, είναι μια νέα αρχή, οπότε ας πιάσουμε δουλειά», είπε με ένα δυνατό χειροκρότημα.

Έχει, επίσης, αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το να είσαι η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών έχει «ιστορική ευθύνη».

«Σε κάθε νεαρή κοπέλα και γυναίκα που διαβάζει αυτό, αφήστε το σήμερα να δείξει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν όρια στις φιλοδοξίες σας».


Ρέιτσελ Ριβς: Το βιογραφικό της νέας υπουργού Οικονομικών

Η Ριβς έχει σπουδές στην Οξφόρδη και έχει θητεύσει στην Τράπεζα της Αγγλίας ως οικονομολόγος, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Δίπλα σε αυτά έχει μια παρουσία 14 ετών στα έδρανα της αντιπολίτευσης με τους Εργατικούς.

Συστηματική, αυστηρή και βέβαιη για τον εαυτό της η Ριβς, υπήρξε ως παιδί πρωταθλήτρια στο σκάκι. Μετά τις σπουδές επέλεξε την Τράπεζα της Αγγλίας, μία απαιτητική θέση που την έκανε ακόμη πιο απαιτητική το ανταγωνιστικό και ανδροκρατούμενο περιβάλλον.

Αργότερα βρέθηκε στην Ουάσινγκτον, όπου μόλις στα 23 της είχε πρόσβαση με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο. Επέστρεψε στη Βρετανία, όπου εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Με την πολιτική είχε αναμειχθεί από τα φοιτητικά της χρόνια. Όσοι τη συναναστρέφονταν τότε, τη χαρακτήριζαν πραγματίστρια, με ρεαλιστικούς πολιτικούς στόχους, έναν «πολιτικό εγκέφαλο» από τη «δεξιά πτέρυγα» των Εργατικών. Έπειτα από μια αποτυχία να εκλεγεί στην περιφέρεια της γενέτειράς της, μπήκε στη Βουλή το 2010, τη χρονιά κατά την οποία οι Εργατικοί έχασαν τις εκλογές.

Επί Τζέρεμι Κόρμπιν, που έστριψε το κόμμα προς τα αριστερά, η Ριβς ήταν σχεδόν «εξόριστη» στα πίσω έδρανα, που καταλαμβάνουν οι βουλευτές δεύτερης γραμμής. Την είχαν ρωτήσει τότε, το 2016, τι θα έκανε αν αναλάμβανε το υπουργείο Οικονομικών. Θα διόρθωνα το σύστημα παιδικής πρόνοιας, είπε, γιατί είναι καλό για τις γυναίκες και για την οικονομία.

Παρά την πείρα της, ο Στάρμερ δεν την επέλεξε το 2020, όταν ανέλαβε το κόμμα, για σκιώδη υπουργό Οικονομικών. Έναν χρόνο αργότερα, όταν ο πρόεδρος του κόμματος λίγο έλειψε να παραιτηθεί έπειτα από μια εκλογική αποτυχία σε αναπληρωματική εκλογή, κυκλοφόρησαν φήμες ότι η Ριβς θα ήταν διάδοχός του. Η Ριβς διέψευσε ότι κυκλοφόρησαν από το περιβάλλον της.

Τελικά ο Στάρμερ παρέμεινε και την έχρισε σκιώδη υπουργό του, αναλαμβάνοντας η ίδια να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης αλλά και των επιχειρήσεων.

Η νέα υπουργός είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά, αλλά κρατά την οικογενειακή της ζωή μακριά από τη δημοσιότητα. Το 2017 εξελέγη βουλευτής και η μικρότερη αδελφή της, Έλι Ριβς, με την οποία έχει στενές σχέσεις.


Βρετανία: Ποιοι είναι οι νέοι υπουργοί της κυβέρνησης

Εκτός από τη Ρέιτσελ Ριβς, υπουργοί στην κυβέρνηση των Εργατικών υπό τον Κιρ Στάρμερ θα είναι:

Η Άντζελα Ράινερ (Angela Rayner) θα αναλάβει αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός για τη Στέγαση και τις Κοινότητες.

Ο Τζόναθαν Ρέινολντς (Jonathan Reynolds) αναλαμβάνει υπουργός Επιχειρηματικότητας.

Ο πρώην πρόεδρος των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ (Ed Miliband) αναλαμβάνει υπουργός Ενεργείας.

Ο Ντέιβιντ Λάμι (David Lammy) αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών.

Η Ιβέτ Κούπερ (Yvette Cooper) υπουργός Εσωτερικών.

Ο Τζον Χίλεϊ (John Healey) υπουργός Άμυνας.

Ο Πατ ΜακΦάντεν (Pat McFadden) καγκελάριος του δουκάτου του Λάνκαστερ (αντίστοιχο του υπουργού Επικρατείας άνευ χαρτοφυλακίου).

Η Σαμπάνα Μαχμούντ (Shabana Mahmood) αναλαμβάνει υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Γουές Στρίτινγκ (Wes Streeting) αναλαμβάνει υπουργός Υγείας.

Η Μπρίτζετ Φίλιπσον (Bridget Phillipson) αναλαμβάνει υπουργός Παιδείας.