Κύμα προβληματισμού ανά τον κόσμο και φυσικά στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών που ετοιμάζεται για την εκλογική μάχη του Νοεμβρίου προκάλεσε η εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν στο debate απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο 81χρονος πρόεδρος, εμφανώς ταλαιπωρημένος από κρύωμα αλλά και νωχελικός, δίχως στοιχεία δυναμικότητας, ήταν ο μεγάλος χαμένος της τηλεμαχίας απέναντι σε έναν Τραμπ που απέφυγε να απαντήσει ευθέως για πληθώρα κομβικών ζητημάτων. Μετά από το σοκ της παρουσίας του δεν άργησαν να δημιουργηθούν τα σενάρια για την απόσυρσή του, την ώρα που νέα ονόματα βγαίνουν στο προσκήνιο για την εσωκομματική διαδικασία όπως αυτό της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις αλλά και του κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ.

Τα σενάρια απόσυρσης

Παρ’ότι οι περισσότεροι εκ των Δημοκρατικών έσπευσαν να υπερασπιστούν την εμφάνιση του νυν προέδρου, φαίνεται και πως ο ίδιος δεν έμεινε αμέτοχος στον προβληματισμό που επικρατεί γύρω από το όνομά του. Την «βόμβα» έριξε δημοσίευμα των New York Times, όπου γνωστοποιεί πως ο Μπάιντεν σκέφτεται να αποσυρθεί, με το άρθρο να επισημαίνει ότι φέρεται να είπε σε βασικό του σύμμαχο πως γνωρίζει« ότι ίσως δεν μπορέσει να σώσει την υποψηφιότητά του, εάν δεν καταφέρει να πείσει το κοινό τις επόμενες ημέρες ότι είναι κατάλληλος για τη θέση». Το μέσο παράλληλα υποστηρίζει ότι ο συνεργάτης του που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, κατέστησε σαφές ότι εξακολουθεί να είναι αφιοσιωμένος στην εκστρατεία, κατανοώντας ταυτόχρονα ότι είναι «ζήτημα ζωής και θανάτου» να πάνε καλά οι επόμενες εμφανίσεις του. Άμεσα ο Λευκός Οίκος διέψευσε τα όσα έγιναν γνωστά, τονίζοντας ότι αποτελεί έναν ισχυρισμό «απολύτως ψεύτικο».

Με τον αμερικανικό κόσμο να είναι προβληματισμένος τόσο για το πόσο καθίσταται βιώσιμη η υποψηφιότητά του όσο και για το εάν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του προεδρικού θώκου για άλλα τέσσερα χρόνια, ο Τεξανός βουλευτής των Δημοκρατικών, Λόιντ Ντόγκετ κάλεσε τον 81χρονο να αποσυρθεί από την προεκλογική εκστρατεία, επικαλούμενος μεταξύ άλλων την επίδοσή του στην τηλεμαχία. Την ίδια στιγμή, δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos αποκαλύπτει ότι 1/3 Δημοκρατικούς πιστεύει πως ο Μπάιντεν πρέπει να αποσυρθεί, δείχνοντας ταυτόχρονα ότι κανείς εκλεγμένος Δημοκρατικός δεν θα τα πήγαινε καλύτερα από τον ίδιο απέναντι στον Τραμπ εκτός από την... Μισέλ Ομπάμα, η οποία όμως έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται για το χρίσμα. Η μέτρηση αυτή έρχεται να συμπληρωθεί από την δημοσκόπηση του CBS News, κατά την οποία έγινε γνωστό ότι ο Τραμπ προηγείται με 50% έναντι 48% του νυν προέδρου, απόσταση μόλις 2 μονάδων και σίγουρα, πλήρως αντίθετη με το κλίμα της περιόδου. Το βέβαιο είναι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ πλέον δίνει την μάχη της πολιτικής του επιβίωσης, προσπαθώντας να πείσει ψηφοφόρους, χρηματοδότες και πολιτικούς ότι η επίδοσή του αυτή ήταν μεμονωμένο περιστατικό, με τον ίδιο να θεωρεί ότι έχει μία ακόμη ευκαιρία να επιστρέψει δυναμικά.

Τα ονόματα που βρίσκονται στο προσκήνιο σε περίπτωση απόσυρσης, είναι αυτά της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις η οποία ανέκαθεν διατηρούσε την επιθυμία να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά και το όνομα - «έκπληξη» του 56χρονου κυβερνήτη Γκάβιν Νιούσομ, με τις αποδόσεις των πολιτικών στοιχημάτων να τριπλασιάζονται υπέρ του στο να βρεθεί ως υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο, αν και ο ίδιος έχει αρνηθεί κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ