Η προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία έληξε, καθώς αύριο, Κυριακή 7/07, θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών.

Ο κεντρώος πρωθυπουργός Γκάμπριελ Ατάλ, δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής 5/07, ότι μια κυβέρνηση Λεπενιστών «θα εξαπολύσει μίσος και βία».

Όμως ο ηγέτης της «Εθνικής Συσπείρωσης» Ζορντάν Μπαρντέλα, κατηγόρησε τους αντιπάλους του για ανήθικη, αντιδημοκρατική συμπεριφορά και προέτρεψε τους ψηφοφόρους να κινητοποιηθούν και να του δώσουν απόλυτη πλειοψηφία.

Υπενθυμίζεται ότι ένας στους τρεις Γάλλους ψηφοφόρους υποστήριξε την Εθνική Συσπείρωση (RN) την περασμένη Κυριακή, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Second round of voting in France this weekend as antisemitism concerns rise in Europe


Μεγάλη ένταση στη Γαλλία

Το κλίμα είναι τόσο φορτισμένο που έχουν αναπτυχθεί 30.000 επιπλέον αστυνομικοί.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, είπε ότι 51 υποψήφιοι, ή βουλευτές ή ακτιβιστές του κόμματός τους, δέχθηκαν σωματική επίθεση από ανθρώπους διαφορετικού υπόβαθρου, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που ήταν «αυθόρμητα θυμωμένοι».

Σε ένα περιστατικό, ένα εξτρεμιστικό δίκτυο δημοσίευσε μια λίστα με σχεδόν 100 δικηγόρους «για την εξάλειψή τους», αφού υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή κατά της «Εθνικής Συσπείρωσης».

Η αστυνομία έχει ήδη αναπτυχθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και τώρα κινητοποιήθηκε και για την ψηφοφορία της Κυριακής 7/07.

Η απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να συγκαλέσει εκλογές πριν από λιγότερο από ένα μήνα προκάλεσε σοκ, αλλά οι συνέπειες είναι άγνωστες. Όταν οι ψηφοφόροι μιλούν για τις εκλογές, η ένταση αυξάνεται.

Τα μαλλιά της Kαλτούν είναι καλυμμένα και λέει ότι στην πόλη της στα σύνορα με το Βέλγιο, όπου το κόμμα RN κέρδισε τον πρώτο γύρο, η ίδια και η κόρη της αισθάνονται όλο και πιο άβολα. «Είναι μια παρατήρηση ή μια ματιά. Σε κάθε αναμέτρηση, το κλίμα χειροτερεύει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο κοντινό Touρσουάνγκ, ο Νταρμανέν αντιμετωπίζει μια ισχυρή πρόκληση να κρατήσει τη θέση του από τον υποψήφιο της «Εθνικής Συσπείρωσης» που ήταν μόλις 800 ψήφους πίσω του την περασμένη Κυριακή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο αριστερός υποψήφιος αποφάσισε να αποσυρθεί από τον δεύτερο γύρο, για να του δώσει περισσότερες πιθανότητες να νικήσει την RN.

Στις 500 έδρες που αποφασίζονται στον δεύτερο γύρο, 217 υποψήφιοι από το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο και τη συμμαχία Macron Ensemble αποσύρθηκαν για να εμποδίσουν τη νίκη του RN. Αν και δεκάδες «τριπλές» μάχες συνεχίζονται ακόμη, οι 409 θέσεις θα αποφασιστούν πλέον από αναμετρήσεις ένας προς έναν.
Advertisement


Γαλλικές εκλογές: Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ενδεχόμενο απόλυτης πλειοψηφίας για τους Λεπενιστές δεν είναι πλέον στα χαρτιά.

Ακόμα κι αν η επικεφαλής του RN, Μαρίν Λεπέν, πιστεύει ότι εξακολουθούν να έχουν «σοβαρές πιθανότητες» να κερδίσουν τις 289 έδρες που χρειάζονται για να ελέγξουν την Εθνοσυνέλευση, οι δημοσκόποι λένε ότι οι περίπου 200 έδρες είναι πιο ρεαλιστικός αριθμός.

Μια μεγάλη δημοσκόπηση που κυκλοφόρησε ώρες πριν από το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας έδειξε ότι η αμήχανη σειρά αποχωρήσεων από τρίτους αριστερούς και κεντρώους υποψηφίους είχε καταφέρει να διαλύσει τις ελπίδες του προστατευόμενου της Λεπέν να γίνει πρωθυπουργός σε ηλικία 28 ετών. «Αντιμετωπίζουμε τη γέννηση ενός μόνο κόμματος Μελανσόν-Μακρόν», παραπονέθηκε ο Ζορνταν Μπαρντελά «Και αυτή η άτιμη συμμαχία έχει σχηματιστεί με μοναδικό στόχο να μας αποτρέψει από τη νίκη».

Το Λαϊκό Μέτωπο αποτελείται από Σοσιαλιστές, Πράσινους και Κομμουνιστές, αλλά το μεγαλύτερο κόμμα του είναι η «Ανυπότακτη Γαλλία» του οποίου ηγείται ο ριζοσπαστικός Ζαν Λικ Μελανσόν. Καταδικάζεται ευρέως από τους αντιπάλους του ως εξτρεμιστής και σίγουρα δεν είναι σύμμαχος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Οι κεντρώοι Μακρόν είναι τρίτοι στις δημοσκοπήσεις, αρκετά πίσω από το Λαϊκό Μέτωπο, καθώς και από την Εθνική Συσπείρωση.

«Στη Γαλλία έχουμε βαρεθεί τον Μακρόν και εγώ είμαι περισσότερο στο κέντρο», είπε ο Mαρκ ψηφοφόρος στο Tουρσουάνγκ. «Το κόστος ζωής είναι χαμηλό και οι πλούσιοι έχουν γίνει πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι».

Πολλές από τις πολιτικές της «Εθνικής Συσπείρωσης» επικεντρώνονται στη μείωση του κόστους ζωής και στην αντιμετώπιση του νόμου και της τάξης, αλλά τα αντιμεταναστευτικά σχέδιά τους έχουν εγείρει ιδιαίτερες ανησυχίες. Το κόμμα RN στοχεύει να δώσει στους Γάλλους πολίτες «εθνική προτίμηση» έναντι των μεταναστών για εργασία και στέγαση και θέλει να καταργήσει το δικαίωμα αυτόματης γαλλικής υπηκοότητας για παιδιά αλλοδαπών γονέων, εάν αυτά τα παιδιά έχουν περάσει πέντε χρόνια στη Γαλλία από την ηλικία των 11 έως τα 18.

Οι πολίτες με διπλή υπηκοότητα θα αποκλείονταν επίσης από δεκάδες ευαίσθητες θέσεις εργασίας. Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ έκανε λόγο για «αβεβαιότητα και ανησυχία» μεταξύ του γαλλικού λαού. Είπε ότι στον πρώτο γύρο το κόμμα του απέτρεψε τον κίνδυνο ο Ζαν-Λικ Μελανσόν να κερδίσει την πλειοψηφία. Τώρα ο κίνδυνος προέρχεται από τους ευρωσκεπτικιστές, που θα «εξαπολύουν μίσος και βία με ένα σχέδιο στιγματισμού ορισμένων συμπολιτών μας» και θα είναι καταστροφικές για τη γαλλική οικονομία.

Τι θα συμβεί όμως το βράδυ της Κυριακής εάν υπάρχει αδιέξοδο και δεν υπάρχει προφανής τρόπος για να σχηματιστεί κυβέρνηση; Οι Ολυμπιακοί Αγώνες απέχουν πλέον μόλις 20 ημέρες και υπάρχει η άποψη ότι η Γαλλία μπορεί να μην έχει κυβέρνηση ή πρωθυπουργό όταν φιλοξενήσει μια τέτοια παγκόσμια εκδήλωση υψηλού προφίλ. Ο Ατάλ ο οποίος είχε πει οτι θα παραμείνει στη θέση του για «όσο χρειαστεί», ήταν πολύ πιο ασαφής το βράδυ της Παρασκευής. «Την επόμενη εβδομάδα δεν ξέρω τι θα κάνω, πού θα το κάνω», είπε. «Αλλά ξέρω για ποιον θα το κάνω: για τον λαό της Γαλλίας, αυτό είναι το μόνο που μετράει για μένα».

*Πληροφορίες: BBC