Hχηρή -αλλά αναµενόµενη- ήταν η επικράτηση της Ακροδεξιάς και της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, τη στιγµή που η αγωνία κορυφώνεται για αύριο και το ποιος θα κυβερνήσει τελικά στη χώρα.

Ο Εθνικός Συναγερµός συγκέντρωσε 34,4%, ποσοστό-ρεκόρ για το κόµµα, τριπλασιάζοντας τις ψήφους που έλαβε από το 2022, ενώ το Νέο Λαϊκό Μέτωπο µε τη σύµπραξη των κοµµάτων της Αριστεράς έλαβε 27,99%, µε τον Μακρόν να σηµειώνει άλλη µία «ελεύθερη πτώση», συγκεντρώνοντας 20,76%. Πλέον, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν η Λεπέν θα δείξει ανθεκτικότητα και θα επιβεβαιώσει τον ρόλο του φαβορί που διατηρούσε µετά τη διάλυση του κοινοβουλίου, ενώ λαµβάνει χώρα η επιχείρηση για σύµπραξη των κοµµάτων της Αριστεράς µε τον Μακρόν, µε την εκατέρωθεν απόσυρση υποψηφίων.

Ο Εθνικός Συναγερµός, ευρισκόµενος σε ισχυρή θέση, δύναται να κερδίσει 255- 295 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις, µε το όριο για την απόλυτη πλειοψηφία να ορίζεται στους 289 βουλευτές, σηµειώνοντας την τεράστια αυτή άνοδο από τις δύο έδρες του 2012, τις οκτώ του 2017 και τις 89 του 2022. Χαρακτηριστική είναι η επικράτησή του στις κοινωνικές οµάδες, όπου κέρδισε το 57% των ψήφων µεταξύ των εργατοϋπαλλήλων και το 32% των εύπορων ψηφοφόρων.

Την ίδια στιγµή, η Αριστερά έδειξε πως δεν θα «πέσει αµαχητί», ενώ υπολογίζεται να λάβει 120-140 έδρες σε ταυτόχρονο ρυθµό µε τις από κοινού υποχωρήσεις µε τον Μακρόν, µε τον τελευταίο να χάνει πάνω από 200 έδρες, καθώς από τις 300 και άνω που έλαβε το 2022 πλέον υπολογίζεται να λάβει 90-125. Η Γαλλία βιώνει το τέλος του «µακρονισµού», της πολιτικής αυτής σκέψης µε πρόταγµα το πολιτικό Κέντρο.

Οι δύο πλευρές, πλέον, διερευνούν τις πιθανότητες δηµιουργίας ενός «Ρεπουµπλικανικού Μετώπου», µε σκοπό να κόψουν τον δρόµο προς την εξουσία στην Ακροδεξιά. Με 76 περιφέρειες να έχουν κριθεί από τον πρώτο γύρο και τις 71 να καταλαµβάνονται από τον Εθνικό Συναγερµό και το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (µε µόλις δύο από τον Μακρόν), αναζητούνται τα σενάρια συνεργασίας για τις υπόλοιπες 501 µονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες όπου θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος. Συνολικά, στις 577 µονοεδρικές η Ακροδεξιά έρχεται πρώτη στις 297, η Αριστερά στις 159, ο Μακρόν στις 70 και οι Ρεπουµπλικανοί σε 20, µε 31 να λαµβάνονται από άλλα κόµµατα, κυρίως αριστερής κατεύθυνσης.



Προσέλευση

Το σενάριο των «τριγωνικών ψήφων» για τον αυριανό β’ γύρο θα αποτελέσει «πονοκέφαλο» για τον Εθνικό Συναγερµό και αφορά τις περιφέρειες εκείνες όπου δεν θα αναµετρηθούν δύο υποψήφιοι, αλλά τρεις και συνήθως αποτελούνται από την Ακροδεξιά, την Αριστερά και το Κέντρο. Ο μεγάλος αριθμός των «τριγωνικών» οφείλεται στη μεγάλη προσέλευση των ψηφοφόρων στις εκλογές (συμμετοχή 65,5%). Ετσι, τόσο στην παράταξη Μακρόν όσο και στην Αριστερά έλαβε σάρκα και οστά το σενάριο της απόσυρσης από τον δεύτερο γύρο των υποψηφίων εκείνων που δεν έχουν πιθανότητες πρωτιάς, με σκοπό την ενδυνάμωση απέναντι στους υποψηφίους της Λεπέν. Οντως, μέχρι τη λήξη της συνταγματικής προθεσμίας υπήρξαν μαζικές αποσύρσεις υποψηφίων των δύο κομμάτων σε εκατοντάδες περιφέρειες όπου υπήρξαν τρεις ή και επιπλέον υποψήφιοι για τον β’ γύρο υπέρ της πριμοδότησης υποψηφίων του άλλου κόμματος που κατά κανόνα προηγείται και έχει ισχυρότερες πιθανότητες να νικήσει τον αντίπαλό του αύριο. Συνολικά 218 υποψήφιοι για την Εθνοσυνέλευση (131 από το αριστερό μέτωπο, 83 από την πλευρά Μακρόν και 4 από μικρότερα κόμματα) έκαναν πίσω για να ενδυναμώσουν υποψήφιους του Κέντρου ή της Αριστεράς απέναντι στους ακροδεξιούς.

Παρότι από την πλευρά της Αριστεράς η στάση ήταν καθολική, δεν συνέβη το ίδιο με τους υποψηφίους του κόμματος του Μακρόν, με αξιοσημείωτες απώλειες. Συγκεκριμένα, πρωτοκλασάτα στελέχη, όπως ο υπ. Οικονομικών Λεμέρ ή ο πρώην πρωθυπουργός Εντ. Φιλίπ, που ως «εραστές» του πολιτικού Κέντρου θεωρούν επικίνδυνη τόσο τη Λεπέν όσο και το κόμμα του Μελανσόν, αρνήθηκαν οποιαδήποτε συνεργασία, υπό το πρίσμα ότι όσο καταστροφική θα μπορούσε να είναι μια συνεργασία με την Ακροδεξιά, άλλο τόσο θα αποτελέσει η συσπείρωση με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, την ώρα που οι αριθμοί δείχνουν ότι η Αριστερά είναι τρίτη σε 129 περιφέρειες και η παράταξη Μακρόν σε 90. Ο Γάλλος πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τον Μελανσόν, παρά την υποχώρηση που έκανε με σκοπό τη μη κατάκτηση της πλειοψηφίας από τη Λεπέν. Ταυτόχρονα, αυτό που έκανε περαιτέρω περίπλοκη τη συναίνεση είναι η fast track προεκλογική διαδικασία, που κατέστησε αδύνατο για τα μικρά κόμματα να συνεννοηθούν, ενώ, σύμφωνα με το BBC, σε πολλές περιοχές θα υπάρχουν κεντρώοι ή αριστεροί υποψήφιοι που θα παραμεριστούν. Γεγονός αποτελεί πως, εάν υπάρχουν τρία κόμματα που ανταγωνίζονται σε μια εκλογική περιφέρεια, είναι δυσκολότερο να συγχωνευτεί η ψήφος κατά του ακροδεξιού RN.

Δυσκολεύει

Η τελευταία δημοσκόπηση του Harris Interactive για λογαριασμό των Challenges, M6 TV και RTL έδειξε ότι ο Εθνικός Συναγερμός δεν πρόκειται να εξασφαλίσει πλειοψηφία εδρών στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση μετά τον δεύτερο γύρο. Η πρόβλεψη αναφέρει ότι θα συγκεντρώσει 190-220 έδρες, αριθμό μακρινό από τις 289 που απαιτούνται για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο εμφανίζεται να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 159-183 έδρες, ενώ ο Μακρόν την τρίτη με 110-135 έδρες.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ