Οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν και µε τον πιο πανηγυρικό τρόπο: οι Εργατικοί του Κιρ Στάρµερ είναι ξανά κυβέρνηση έπειτα από 14 χρόνια, συγκεντρώνοντας 412 από τις 650 έδρες και ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο των 326 εδρών που απαιτείται για τον σχηµατισµό αυτοδύναµης κυβέρνησης.

Στην πρώτη του οµιλία µετά τα exit polls, ο Στάρµερ δήλωσε ότι όλοι νιώθουν «ανακουφισµένοι που έφυγε ένα βάρος από το έθνος», επιτυγχάνοντας µία από τις πιο ιστορικές νίκες, που θυµίζει αυτή του Τ. Μπλερ το 1997. Οι Συντηρητικοί, έπειτα από το χάος του Brexit, την κρίση της αγοραστικής δύναµης, τις πολιτικές λιτότητας, αλλά και την αλλαγή πέντε πρωθυπουργών, έλαβαν µε τον σκληρότερο τρόπο το µήνυµα της µεγάλης ήττας, συγκεντρώνοντας 120 έδρες συνολικά και 248 λιγότερες συγκριτικά µε τις προηγούµενες εκλογές. Ο Σούνακ κατά την αποχαιρετιστήρια οµιλία του το µεσηµέρι της Παρασκευής ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για την ήττα των Tories. Χαρακτηριστικά, το αποτέλεσµα αυτό αποτελεί το χειρότερο από την αρχή του 20ού αιώνα, τη στιγµή που οι τέσσερις εκ των πέντε πρωθυπουργών αυτής της 14ετίας (Ντ. Κάµερον, Τ. Μέι, Μ. Τζόνσον και Λ. Τρας) έχασαν τις έδρες τους.

Ο 61χρονος πολιτικός, που οδήγησε το Labour Party στον µεγάλο αυτό θρίαµβο και χαρακτηρίζεται λεπτοµερής, µεθοδικός και επαγγελµατίας, έχει πλέον να αντιµετωπίσει το πολυθεµατικό χάος που επικρατεί. Σαν σε επανάληψη, όπως το 2020 παρέλαβε από τον Τζ. Κόρµπιν το τελµατωµένο και δίχως πολιτική ισορροπία κόµµα των Εργατικών και το οδήγησε σε πλήρη ανάκαµψη, στο ίδιο µοντέλο επιχειρεί να φέρει εις πέρας ακόµα ένα δύσκολο εγχείρηµα. Τα βρετανικά πρωτοσέλιδα έκαναν λόγο για «Εργατική πληµµυρίδα», µε τον Στάρµερ να υπόσχεται επιστροφή στη σταθερότητα µε αυστηρή διαχείριση των δηµόσιων δαπανών.

Στο τελευταίο σκέλος, η µεγάλη έκπληξη θα είναι η 45χρονη Ρέιτσελ Ριβς -η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει το υπουργείο Οικονοµικών-, µε την ίδια να δηλώνει πως το παραλλαγµένο Εργατικό Κόµµα «είναι το φυσικό κόµµα των βρετανικών επιχειρήσεων», προκαλώντας µέχρι και συγκρίσεις µε τη Μάργκαρετ Θάτσερ. Ο σχηµατισµός της νέας κυβέρνησης φέρνει στο προσκήνιο και τις υπόλοιπες θέσεις του σχήµατος, καθώς, σύµφωνα µε το BBC, καθήκοντα ΥΠ.ΕΞ. αναλαµβάνει ο Ντέιβιντ Λάµι, η Τζον Χίλι υπ. Αµυνας, η Ιβέτ Κούπερ υπ. Εσωτερικών και η Αντζελα Ρέινερ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Από το ίδιο Μέσο ανακοινώθηκαν οι: Ουές Στρίτινγκ στο υπουργείο Υγείας, Σαµπάνα Μαχµόντ στο υπ. ∆ικαιοσύνης, Μπρίτζετ Φίλιπσον στο υπ. Παιδείας, Εντι Μίλιπαν στο υπ. Ενέργειας, ενώ σύµφωνα µε τοπικά Μέσα ο Πατ ΜακΦάντεν, πιστός συνεργάτης του Στάρµερ, ανέλαβε καγκελάριος του ∆ουκάτου του Λάνκαστερ, δηλαδή καθήκοντα παρόµοια µε αυτά του υπουργού Επικρατείας, άνευ χαρτοφυλακίου.

Ταυτόχρονα, υπάρχει και... ελληνικό ενδιαφέρον στην εκλογή αυτή -κοµβικό για την ανάκαµψη των σχέσεων των δύο χωρών-, καθώς ο Στάρµερ κατά το παρελθόν έχει δηλώσει ότι δεν θα αποτελέσει εµπόδιο στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι θα εστιάσει στο ζήτηµα µετά τις εκλογές. Υπενθυµίζεται ότι η άρνηση του Σούνακ να συναντήσει τον Κ. Μητσοτάκη το 2023 προκάλεσε ρήξη στις σχέσεις των δύο χωρών, µε τον νυν πρωθυπουργό να επικρίνει έντονα τον πρώην ένοικο της Downing Street για τη στάση που κράτησε απέναντι στον Ελληνα πρωθυπουργό.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή της Κυριακής