Στις κάλπες προσέρχονται οι Γάλλοι, προκειμένου να ψηφίσουν για τον β' γύρο των εκλογών σε όλες εκείνες τις περιφέρειες όπου δεν επετεύχθη ο στόχος του 50% στην αναμέτρηση της προηγούμενης Κυριακής, με στόχο τη νέα σύνθεση της κάτω Βουλής της χώρας, από την οποία και θα προκύψει η νέα κυβέρνηση.

Η Μαρίν Λεπέν έχει μπροστά της ως ένα μεγάλο στόχο: την κατάκτηση της αυτοδυναμίας, που θα οδηγούσε τον ένοικο των Ηλυσίων Πεδίων, Εμανουέλ Μακρόν, να διορίσει μια κυβέρνηση «εχθρική» ιδεολογικά απέναντί του, με τη Γαλλία να περνά για άλλη μια φορά σε περίοδο «συγκατοίκησης», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστορία της Ε' Γαλλικής Δημοκρατίας.

france_election_1_
france_electoin_4_
france_election_3_
france_election_2_


Σημειώνεται, δε, ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων στον δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών μέχρι τις 10 ώρα Ελλάδας ήταν σημαντικά υψηλότερη από ό,τι στον δεύτερο γύρο των τελευταίων εκλογών του 2022, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Η συμμετοχή ανερχόταν σε 26,63%, έναντι 18,99% το 2022, ανέφερε το υπουργείο.

Διαβάστε ακόμα: Στις κάλπες οι Γάλλοι: Κυριαρχία Λεπέν και συνεργασία Αριστεράς - Μακρόν - Τι περιμένουμε στον β'γύρο

Σημειώνεται ότι η εκλογική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 20.00 το βράδυ (τοπική ώρα) το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν ήδη ο πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ, καθώς και ο πρώην πρόεδρος - που συμμετείχε στην εκλογική αναμέτρηση ως υποψήφιος βουλευτής με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο - Φρανσουά Ολάντ.



Το «ανάχωμα» στην Λεπέν

Με δεδομένο ότι ο Εθνικός Συναγερµός συγκέντρωσε 34,4%, ποσοστό-ρεκόρ για το κόµµα, τριπλασιάζοντας τις ψήφους που έλαβε από το 2022, ενώ το Νέο Λαϊκό Μέτωπο µε τη σύµπραξη των κοµµάτων της Αριστεράς έλαβε 27,99%, µε τον Μακρόν να σηµειώνει άλλη µία «ελεύθερη πτώση», συγκεντρώνοντας 20,76%, η Μαρίν Λεπέν.

Από τον πρώτο γύρο, όπου ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν ήρθε πρώτος με 32%, έχουν ήδη εκλέγει 76 βουλευτές, (στους 577 συνολικά) οι οποίοι στην (μονοεδρική) εκλογική τους περιφέρεια έλαβαν πάνω από το 51% των ψηφισάντων, ενώ στις υπόλοιπες περιφέρειες προκρίθηκαν για να αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο οι δύο πρώτοι της κάθε εκλογικής περιφέρειας καθώς και οι υποψήφιοι που έλαβαν πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Αυτό, δε, που προκαλεί ζητήματα στην Μαρίν Λεπέν και το ενδεχόμενο να μην κερδίσει την αυτοδυναμία είναι οι «τριγωνικές ψήφοι», οι οποίες αφορούν τις περιπτώσεις όπου οι υποψήφιοι που περάσαν στον β' γύρο ήταν - τουλάχιστον - τρεις, ένας από την Ακροδεξιά, ένας από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και ένας από το Κέντρο.

Αυτός ο μεγάλος αριθμός των «τριγωνικών» (σε πάνω από 300 περιφέρειες) οφείλεται στην αυξημένη προσέλευση των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο (συμμετοχή 65,5%) και προσφέρει τη δυνατότητα να στηθεί ένα ακόμα ανάχωμα στην αυτοδυναμία της Λεπέν, με την Αριστερά και τον Μακρόν να αποσύρουν υποψηφίους που δεν έχουν πιθανότητες, προκειμένου να εμποδίσουν τον Εθνικό Συναγερμό να επιτύχει τον στόχο του.

Έτσι, συνολικά 218 υποψήφιοι για την Εθνοσυνέλευση (131 από το Αριστερό Μέτωπο, 83 από την πλευρά Μακρόν και 4 από μικρότερα κόμματα) έκαναν πίσω για να ενδυναμώσουν υποψήφιους του Κέντρου ή της Αριστεράς απέναντι στους ακροδεξιούς.

Παρόλο που από την πλευρά της Αριστεράς η στάση ήταν καθολική, δεν συνέβη το ίδιο με τους υποψηφίους του κόμματος του Μακρόν, με αξιοσημείωτες απώλειες. Συγκεκριμένα, πρωτοκλασάτα στελέχη, όπως ο υπουργός Οικονομικών Λεμέρ ή ο πρώην πρωθυπουργός Εντ. Φιλίπ, που ως «εραστές» του πολιτικού Κέντρου θεωρούν επικίνδυνη τόσο τη Λεπέν όσο και το κόμμα του Μελανσόν, αρνήθηκαν οποιαδήποτε συνεργασία, υπό το πρίσμα ότι όσο καταστροφική θα μπορούσε να είναι μια συνεργασία με την Ακροδεξιά, άλλο τόσο θα αποτελέσει η συσπείρωση με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, την ώρα που οι αριθμοί δείχνουν ότι η Αριστερά είναι τρίτη σε 129 περιφέρειες και η παράταξη Μακρόν σε 90.

Απομακρύνεται το σενάριο αυτοδυναμίας, βάσει των γκάλοπ

Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή πριν από την προεκλογική διακοπή του Σαββατοκύριακου, πρώτος αναμένεται να «κόψει το νήμα» ο Εθνικός Συναγερμός, με 170 έως 205 έδρες στη νέα Βουλή (έναντι 88 στην απερχόμενη Βουλή) σύμφωνα με την Ipsos, αρκετά κάτω από το όριο της απόλυτης πλειοψηφίας που ορίζεται στις 289 έδρες.

Η αριστερή συμμαχία, που ονομάστηκε Νέο Λαϊκό Μέτωπο, προβλεπόταν να λάβει 145 έως 175 έδρες, με τον κεντρώο συνασπισμό του Μακρόν να υπολείπεται με 118 έως 148 έδρες (έναντι 250 στην απερχόμενη αίθουσα).

Ο «κίνδυνος παράλυσης», η συνταγματική απαγόρευση νέων εκλογών και οι τεχνοκράτες

Ο Μπαρντελά έχει υποσχεθεί ότι θα αρνηθεί την πρωθυπουργία αν νικήσει στις εκλογές, χωρίς όμως να εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία.

Την ίδια ώρα, ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι δεν θα δεχτεί να σχηματίσει κυβέρνηση με την Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν.

Αν κανένας πολιτικός συνασπισμός δεν είναι σε θέση να συγκεντρώσει τις έδρες της απόλυτης πλειοψηφίας, τότε ουσιαστικά μπλοκάρεται η δημιουργία κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της δημοκρατίας δεν μπορεί να προχωρήσει σε διάλυση του Κοινοβουλίου, καθώς το γαλλικό Σύνταγμα προβλέπει περίοδο διαβουλεύσεων και αναμονής διάρκειας ενός έτους.

Δεν είναι αυτή τη στιγμή σαφές πώς θα αντιδράσουν όλα τα κόμματα σε περίπτωση μη επίτευξης της απόλυτης πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση. Μόνο για την Μαρίν Λεπέν είναι γνωστό ότι, σε αυτό το ενδεχόμενο, προκρίνει νέα προσφυγή στις κάλπες. Έτσι, φαίνεται ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την πολιτική δυναμική που θα σχηματιστεί μετεκλογικά, αφού ούτως ή άλλως δεν υπάρχει συνταγματικός τρόπος που να εξαναγκάζει σε παραίτηση τον πρόεδρο.

Στα πιθανά ενδεχόμενα αυτού του σεναρίου περιλαμβάνεται και μια υπερκομματική κυβέρνηση τεχνοκρατών, για την οποία ωστόσο δεν υπάρχει προηγούμενο στην 5η Γαλλική Δημοκρατία.

Επίσης, ο Μακρόν θα μπορούσε να επικαλεστεί το άρθρο 16 του γαλλικού Συντάγματος, το οποίο παρέχει στον πρόεδρο έκτακτες εξουσίες σε καταστάσεις κρίσης, για να διασφαλιστεί η συνέχεια του κράτους. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Γάλλος πρόεδρος θα μπορούσε να ψηφίσει νόμους και να εκδώσει διατάγματα χωρίς την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης.

Η Λεπέν και τα «μαύρα πρόβατα» - Το rebranding και τα «μελανά στίγματα»

Εν τω μεταξύ, στην προσπάθεια του rebranding που έχει καταβάλλει η Μαρίν Λεπέν καθ'οδόν για να αναλάβει τις τύχες της Γαλλίας αναφέρεται το Politico. Κατά την τελευταία δεκαετία, η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν κατέβαλε εξαιρετικές προσπάθειες για να απαλλάξει το κόμμα της Εθνικός Συναγερμός από τη φήμη του ρατσισμού και της ξενοφοβίας - συμπεριλαμβανομένης της απόλυσης του ίδιου της του πατέρα και της απόρριψης του ιστορικού ονόματος του κόμματος.

Αλλά οι προσπάθειες της Λεπέν να παρουσιάσει ένα γυαλισμένο, φιλικό προς το mainstream προσωπείο, όπως αναφέρει χαρακτηστικά το Politico, ραγίζει όταν ρίχνει κανείς μια πιο προσεκτική ματιά στους υποψηφίους της, οι οποίοι είναι (μετανοημένοι) αρνητές του Ολοκαυτώματος, θαυμαστές του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και φανεροί ρατσιστές στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής.

Οι υποψήφιοι της Λεπέν, οι οποίοι αναμένεται να σαρώσουν μεταξύ 230 και 260 εδρών στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών, λίγο πριν από την απόλυτη πλειοψηφία, μοιάζουν με μια γκαλερί απατεώνων από εξτρεμιστές και τρελούς που θα ένιωθαν εξίσου άνετα στο κόμμα όταν το διοικούσε ο αμφιλεγόμενος πατέρας της Λεπέν, ο Ζαν-Μαρί, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Ξεκινήστε με τους λάτρεις των ρατσιστικών αναρτήσεων στο X ή στο Facebook», σημειώνει. Παρά την ύπαρξη δημοσιογράφων που μπορούν εύκολα να διαβάσουν τέτοιες αναρτήσεις, οι υποψήφιοι της Λεπέν συνεχίζουν να συλλαμβάνονται επειδή γράφουν πράγματα όπως "δεν είναι όλοι οι πολιτισμοί ίσοι" και ότι κάποιοι "έχουν παραμείνει ακριβώς πάνω από την κτηνοβασία στην εξελικτική αλυσίδα".

Σε μια ανάρτηση που έκτοτε διαγράφηκε, αυτό ήταν ευγενική προσφορά της Marie-Christine Sorin, μιας υποψήφιας στη νότια Γαλλία που κατέλαβε την πρώτη θέση στην περιφέρειά της μετά την ψηφοφορία του πρώτου γύρου την περασμένη Κυριακή.

Μια άλλη υποψήφια, η Monique Griseti, έβαλε στο στόχαστρο έναν διάσημο μαύρο τραγουδιστή ονόματι Gims, γράφοντας στο Facebook τον Ιανουάριο του 2022 ότι θα έπρεπε "να επιστρέψει εκεί από όπου κατάγεται και να φέρει μαζί του ολόκληρη τη φυλή του. Ας πάει να αρμέξει κατσίκες, θα δώσει σε όλους εμάς τους υπόλοιπους διακοπές", σύμφωνα με την αριστερή εφημερίδα Libération. Μια άλλη υποψήφια, η Paule Veyre de Soras, πρόβαλε το γεγονός ότι έχει έναν "Εβραίο οφθαλμίατρο" και έναν "μουσουλμάνο οδοντίατρο" ως απόδειξη του μη ρατσισμού της.

Κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι το να ανασύρονται και να δημοσιεύονται τέτοια μηνύματα μπορεί να βλάψει τις πιθανότητες αυτών των υποψηφίων στην κάλπη. Το αντίθετο: Και οι τέσσερις αυτοί υποψήφιοι προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας, πράγμα που - πρέπει να πούμε - δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα εκλεγούν κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου την Κυριακή.

Οι οπαδοί του Πούτιν

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το Politico, υπάρχει το fan club του Πούτιν, αναμφισβήτητα μια μεγαλύτερη σκηνή από τους ρατσιστές της Λεπέν στο Facebook.

Περιλαμβάνει υποψηφίους όπως ο Pierre Gentillet, συνιδρυτής του φιλορωσικού Κύκλου Πούσκιν της Γαλλίας, που ταξίδεψε στη Συρία μετά από πρόσκληση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος έχει αποκλειστεί από τους παγκόσμιους ηγέτες για τις θηριωδίες στον δεκαετή συριακό εμφύλιο πόλεμο.

Υπάρχουν επίσης εκείνοι που προσέφεραν προσωπικά υπηρεσίες στον Πούτιν ενεργώντας ως "παρατηρητές εκλογών" σε διάφορες εικονικές εκλογές που έλαβαν χώρα στη Ρωσία ή σε εδάφη της Ουκρανίας που ελέγχονται από τη Ρωσία. 

Οι ψηφοφόροι τιμωρούν αυτούς τους υποψηφίους επειδή αγκάλιασαν έναν ξένο ηγέτη, η χώρα του οποίου μόλις ενέκρινε τη Λεπέν ως τον επόμενο ηγέτη της Γαλλίας; Pas du tout, σημειώνεται χαρακτηριστικά. Και εδώ, φαίνεται ότι το να είσαι ριζοσπάστης είναι ένα σημείο «πώλησης» παρά ένα εμπόδιο. Ο Boccaletti (μια περίπτωση... μέλους του fan club του Ρώσου προέδρου) κατέλαβε την πρώτη θέση με 48,3% των ψήφων στη νότια περιφέρειά του Var, προπύργιο του Εθνικού Συναγερμού.

Το ίδιο και ο Gentillet, ο οποίος κατέλαβε την πρώτη θέση στην περιφέρειά του. Συνολικά, σύμφωνα με το tf1info, εννέα υποψήφιοι του Εθνικού Συναγερμού που συμμετείχαν σε εικονικές αποστολές παρακολούθησης των εκλογών για τη Ρωσία πέρασαν το εμπόδιο του πρώτου γύρου την περασμένη Κυριακή και θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς μια έδρα στην Εθνοσυνέλευση.

«Μαύρο πρόβατο» και οι ανασηκωμένοι ώμοι

Όταν έρχεται αντιμέτωπη με τα απροκάλυπτα ρατσιστικά σχόλια των υποψηφίων τους, η ηγεσία του Εθνικού Συναγερμού τείνει να υιοθετεί μία από τις δύο προσεγγίσεις, σημειώνει το Politico.

Εάν το σχόλιο ή η συμπεριφορά ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο (συνήθως, νομικά κολάσιμες πράξεις σύμφωνα με τους νόμους περί ρητορικής μίσους της Γαλλίας), το κόμμα μπορεί να αποσύρει την υποστήριξή τους. Αυτή ήταν η περίπτωση της Ludivine Daoudi, μιας υποψήφιας στη βόρεια Γαλλία, η οποία αποσύρθηκε μετά την εμφάνιση μιας φωτογραφίας που την έδειχνε να χαμογελά με ένα σκουφάκι με στολή της ναζιστικής Luftwaffe. "Δεν μπορούμε να δεχτούμε τέτοια πράγματα", δήλωσε ο Philippe Chapron, το τοπικό αφεντικό του κόμματος. "Αποσύρεται για να μην προκαλέσει προβλήματα στο [Εθνικό Συναγερμό] και στους υποψηφίους του".

Αλλά στις περισσότερες άλλες περιπτώσεις η προσέγγιση είναι να ανασηκώνονται οι ώμοι, να ελαχιστοποιούνται και να αναλαμβάνεται δράση μόνο όταν ο έλεγχος έχει γίνει πολύ άβολος για το κόμμα του "νέου τύπου" Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν, όπως αναφέρει το Politico.

Ερωτηθείς εάν οι υποψήφιοι αυτοί θα αντιμετώπιζαν συνέπειες για περιπτώσεις ρατσισμού συγκεκριμένα, ο Ζορντάν Μπαρντελά, πρόεδρος του κόμματος και εν δυνάμει πρωθυπουργός, δήλωσε στο BFMTV ότι "το χέρι του δεν θα έτρεμε" πριν αποσύρει τις εγκρίσεις από τέτοιους υποψηφίους, τους οποίους συνέκρινε με "μαύρα πρόβατα". Αλλά ο πήχης για να χαρακτηριστεί κάποιος ως μαύρο πρόβατο φαίνεται να είναι αρκετά ψηλά - πράγματι, στο επίπεδο ενός σκούφου της Luftwaffe.

Τόσο η Μαρίν Λεπέν, όσο και ο Ζορντάν Μπαρντέλα θα προσπαθούν όλο και περισσότερο να παρουσιάσουν το κόμμα τους ως λογικό στο πρότυπο της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, μιας δεξιάς που εντυπωσίασε τους ομολόγους της, καθώς δεν αγκάλιασε τον Πούτιν ούτε γύρισε την πλάτη στη Δύση από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2022.

Αλλά ένα κόμμα είναι τόσο λογικό όσο τα μέλη του και οι νομοθέτες που υποστηρίζουν την ατζέντα του στο Κοινοβούλιο.Σε αυτή την περίπτωση, φαίνεται ότι η προσπάθεια "εξομάλυνσης" της Λεπέν έχει ακόμα δρόμο μπροστά της, αναφέρεται καταληκτικά στο δημοσίευμα.