Σε ένα κλίμα έντονης πόλωσης στη Γαλλία κατέληξαν οι κάλπες με ένα απρόβλεπτο αποτέλεσμα, καθώς ο συνασπισμός των αριστερών κομμάτων κέρδισε στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών, ξεπερνώντας την κεντρώα παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν, η οποία επιδίωκε να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

Σύμφωνα με επικαιροποιημένη πρόβλεψη της Ipsos, το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που περιλαμβάνει την Ανυπότακτη Γαλλία του νεοκομμουνιστή Ζαν-Λυκ Μελανσόν, τους Σοσιαλιστές, τους Οικολόγους και τους Κομμουνιστές, αναμένεται να εξασφαλίσει από 171 έως 187 έδρες. Αντίθετα, το κεντρώο στρατόπεδο του Μακρόν αναμένεται να λάβει 152 έως 163 έδρες, η ακροδεξιά των Λεπέν – Μπαρντελά και των συμμάχων τους 134 έως 152 έδρες, και οι Ρεπουμπλικάνοι και άλλα δεξιά κόμματα 63 έως 68 έδρες.

gallia_edres

Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, κανένα κόμμα ή παράταξη δεν εξασφαλίζει την απόλυτη αυτοδυναμία των 289 εδρών επί συνόλου 577 στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Οι προβλέψεις για την κατανομή των εδρών στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία βασίζονται σε αρχικές εκτιμήσεις και αρκετά μπορεί να αλλάξουν όταν ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα τις επόμενες ώρες.


Γαλλία: Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου τα σενάρια για την επόμενη μέρα μετά τη νίκη της Αριστεράς στις γαλλικές εκλογές είναι:

- σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας από το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο

- ακυβερνησία

- συγκρότηση νέου πλειοψηφικού κυβερνητικού συνασπισμού (αλλά ποιοι θα μετάσχουν σε αυτόν;)

- συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών/προσωπικοτήτων

Αποκλείεται πάντως η πιθανότητα νέων εκλογών, αφού βάσει νόμου δεν μπορούν να στηθούν νέες κάλπες πριν παρέλθει ένας χρόνος, πράγμα που σημαίνει ότι στα τρία χρόνια που απομένουν μέχρι τη λήξη της θητείας του ο Μακρόν θα πρέπει να πορευτεί με ό,τι έχει.

Η φόρα της Λεπέν κόπηκε από το «δημοκρατικό τόξο»

Μετά τον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής το κόμμα της Λεπέν όδευε προς το καλύτερο εκλογικό του αποτέλεσμα, αλλά στους πυρετώδεις πολιτικούς ελιγμούς των τελευταίων ημερών το στρατόπεδο του Μακρόν και οι ηγέτες των αριστερών κομμάτων ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια προσπάθεια να κλείσουν το δρόμο της εξουσίας στην ακροδεξιά.

Politico: Τα αναπάντητα ερωτήματα μετά τη νίκη Μελανσόν 

Εκατοντάδες αριστεροί και κεντρώοι υποψήφιοι αποχώρησαν από τις εκλογές για να αποφευχθεί μια διάσπαση της ψήφου κατά της Λεπέν με αρχικό στόχο να εμποδίσουν την Εθνική Συσπείρωση να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, αποτέλεσμα που φάνταζε πιθανό πριν από μια εβδομάδα. Αλλά οι οι προσπάθειές τους -«παρά φύση» συμμαχία τη χαρακτήρισε ο Μπαρντελά - φαίνεται ότι παρέδωσαν την πρωτοβουλία των κινήσεων στο άλλο άκρο της γαλλικής πολιτικής, την άκρα αριστερά.

Το ανοικτό ενδεχόμενο που άφησε ο Ατάλ μετά την παραίτησή του

Η προσοχή στρέφεται τώρα στο ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας με τον Μακρόν να αναμένεται, όπως επιτάσσει η παράδοση, να δώσει την εντολή σε πολιτικό από την μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα της νέας Εθνοσυνέλευσης.

Το γραφείο του είπε ότι ο Μακρόν θα μελετήσει το αποτέλεσμα και θα περιμένει την τελική διαμόρφωση της νέας σύνθεσης της Εθνοσυνέλευσης προτού λάβει τις «αναγκαίες αποφάσεις».

Ο νυν πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ, δήλωσε την Κυριακή ότι θα υποβάλει την παραίτησή του τη Δευτέρα, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ηγηθεί μιας μεταβατικής κυβέρνησης στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, που ξεκινούν στις 26 Ιουλίου. «Θα συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου για όσο απαιτείται, δεν γίνεται αλλιώς παραμονή τόσο σημαντικών γεγονότων», είπε ο Ατάλ.

Ανησυχία για την πορεία της γαλλικής οικονομίας 

Η νίκη του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου αναμένεται να πυροδοτήσει συναγερμό στους επενδυτές που ανησυχούν ήδη για την πορεία της γαλλικής οικονομίας. Η αριστερή συμμαχία έχει υποσχεθεί μεγάλες αυξήσεις των δημοσίων δαπανών, αύξηση του κατώτατου μισθού και αναίρεση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης με μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης, μέτρα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλη σύγκρουση μεταξύ του Παρισιού και των Βρυξελλών.

«Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του, όλο το πρόγραμμά του», διακήρυξε ο Μελανσόν αποκλείοντας το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με την παράταξη Μακρόν.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Ολιβιέ Φορ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διαφορετικών συμμαχιών λέγοντας ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να ακολουθεί την πυξίδα του προγράμματος του Νέου Λαϊκού Μετώπου σημειώνοντας ότι δουλειά της αριστερής συμμαχίας τώρα, με τους Σοσιαλιστές στον πυρήνα της, είναι να προσδιορίσουν ένα πρότζεκτ, να «βρουν έναν δρόμο» για να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του γαλλικού λαού. «Ένα πράγμα θέλουμε, να ξαναβρεί η χώρα τον εαυτό της, είναι πολύ κατακερματισμένη. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο πρέπει να αναλάβει τα ηνία σε αυτή τη νέα σελίδα της ιστορίας».

AP: Σε αχαρτογράφητα νερά η Γαλλία μετά τη νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου

Η ομιλία του ηγέτη της αριστεράς Μελανσόν είναι μια ένδειξη για το τι μέλλει γενέσθαι, γράφει το AP και προχωρά σε μια πρώτη εκτίμηση για το τι θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές στη Γαλλία και την ανατροπή των προβλέψεων.

Ο Μελανσόν, γράφει το AP σε μια πρώτη ανάλυση, είπε ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με τον Μακρόν και ο Μακρόν έχει αρνηθεί να διαπραγματευτεί μαζί του.

«Ποιος θα ηγηθεί της κυβέρνησης; Δεν υπάρχει προθεσμία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Μπορεί να υπάρξουν εβδομάδες συζητήσεων μπροστά μας» συνεχίζει το AP.

Και καταλήγει: Αυτό είναι ένα αχαρτογράφητο έδαφος για τη Γαλλία. Σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης που είναι πιο συνηθισμένες σε κυβερνήσεις συνασπισμού, η Γαλλία δεν έχει παράδοση στο να συναντώνται νομοθέτες από αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα για να σχηματίσουν μια λειτουργική πλειοψηφία.