Μια καινούργια μέρα ξημέρωσε σήμερα για τη Γαλλία, καθώς οι κάλπες του β' γύρου των γαλλικών εκλογών ανάδειξαν νικητή το Νέο Λαϊκό Μέτωπο του Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Ο συνασπισμός του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» θα καταλάβει 182 βουλευτές στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση, δεύτερη η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν με 168 βουλευτές, τρίτη η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν με 143 και τέταρτο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα με 46.

Ωστόσο, η αριστερή συμμαχία, το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο», που δημιουργήθηκε την τελευταία στιγμή για να δώσει τη μάχη των βουλευτικών εκλογών, μπορεί να κέρδισε τις περισσότερες έδρες στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, αλλά όχι την πλειοψηφία των 289 βουλευτών που χρειαζόταν.

*Διαβάστε ακόμα: Γαλλικές εκλογές: ''Η ελπίδα ξαναγεννιέται'', ''Ουφ'', ''Η σφαλιάρα'', ''Η Αριστερά μπροστά: Τι γίνεται τώρα;'' - Γράφουν σήμερα οι εφημερίδες της χώρας


Πώς θα απαρτίζεται η νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση 

koinovoulio-gallikes-ekloges-8-7-24_jpg


Γαλλικές εκλογές: Πώς ψήφισαν στο Παρίσι - Μεγάλη η νίκη του Μελανσόν 

Μεγάλη ήταν η ήττα της ακροδεξιάς παράταξης της Μαρίν Λεπέν σε σχέση με τον πρώτο γύρο, καθώς σε πολλές περιφέρειες καταποντίστηκε και δεν κατάφερε να εκλέξει κάποιον αντιπρόσωπο.

Στη γαλλική πρωτεύουσα, το Παρίσι, όπου η συμμετοχή σύμφωνα με το BFM TV ήταν μειωμένη σε σχέση με τον πρώτο γύρo, η ακροδεξιά παράταξη της Λεπέν δεν εξέλεξε ούτε έναν βουλευτή. Συγκεκριμένα, τις 18 εκλογικές περιφέρειες του Παρισιού μοιράστηκαν το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» και η παράταξη του Μακρόν, εκλέγοντας 12 και 6 βουλευτές αντίστοιχα.

Ο εκλογικός χάρτης του Παρισιού 

1_0_jpg


Αναλυτικά ο πίνακας με τους νικητές των εκλογικών περιφερειών του Παρισιού

parisi-eklogiki-perifereia-7-8-24_jpg