Μπαράζ πυραύλων κατά του Κιέβου και άλλων ουκρανικών πόλεων εκτόξευσε σήμερα η Ρωσία, μια ημέρα πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 29 ατόμων και τραυματισμό δεκάδων.

Κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επίθεσης, η Ρωσία έπληξε μεταξύ άλλων και το νοσοκομείο παίδων Okhmatdyt του Κιέβου, με εκατοντάδες ανθρώπους να σπεύδουν να απομακρύνουν τα χαλάσματα και γονείς σε κατάσταση σοκ και κλαίγοντας, να βγαίνουν στο δρόμο, κρατώντας στην αγκαλιά τους μωρά. «Ήταν τρομακτικό. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω, προσπαθούσε να καλύψω (το μωρό μου). Προσπαθούσα να τον καλύψω με αυτό το πανί για να αναπνεύσει», δήλωσε η Σβιτλάνα Κραβτσένκο, 33 ετών, στο Reuters.

Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU) δήλωσαν ότι ρωσικός πύραυλος κρουζ έπληξε σήμερα το πρωί το νοσοκομείο, σκοτώνοντας, σύμφωνα με αυτή την πηγή, τουλάχιστον δύο νοσηλευτές και τραυματίζοντας επτά ανθρώπους, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά.




Σύμφωνα με την ανακοίνωση των SBU: «Βρέθηκαν ήδη σχετικά στοιχεία στους τόπους της τραγωδίας, ιδιαίτερα θραύσματα από το ουραίο τμήμα ενός πυραύλου X-101 με σειριακό αριθμό και τμήμα του συστήματος πλοήγησης του ίδιου πυραύλου».






Στόχος κι άλλο νοσοκομείο του Κιέβου

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πάνω από 40 πυραύλους με στόχο διάφορες περιοχές και προκαλώντας ζημιές σε υποδομές, εμπορικά κτίρια και κατοικίες στο Κίεβο, στη γενέτειρά του, το Κρίβι Ριχ, στην πόλη Ντνίπρο στην κεντρική Ουκρανία και σε δύο πόλεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με τις αρχές, 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 τραυματίστηκαν στο βασικό κύμα των επιθέσεων στο Κίεβο, ενώ σχεδόν δύο ώρες αργότερα, τα θραύσματα από άλλη πυραυλική επίθεση έπληξαν διαφορετικό νοσοκομείο του Κιέβου, με αποτέλεσμα, όπως δήλωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, τέσσερις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και τουλάχιστον τρεις να τραυματιστούν, δήλωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος 11 ανθρώπων το Κρίβι Ριχ, ενώ πάνω από 40 τραυματίστηκαν, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Ποκρόβσκ, όπου οι πύραυλοι έπληξαν βιομηχανική μονάδα, ενώ ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην πόλη Ντνίπρο, σύμφωνα με αξιωματούχους.


Φταίνε οι Ουκρανοί

Την ίδια ώρα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται πως οι ζημιές που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στο Κίεβο, κυρίως στο νοσοκομείο παίδων, προκλήθηκαν από «την πτώση ενός ουκρανικού αντιαεροπορικού πυραύλου», ενώ υποστήριξε ότι «έπληξε» σήμερα αποκλειστικά «στρατιωτικές εγκαταστάσεις», χαρακτηρίζοντας «ψευδείς» τις ουκρανικές δηλώσεις περί επίθεσης της Μόσχας απ’ ευθείας σε ένα πολιτικό νοσοκομείο του Κιέβου.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρεται: «Πολλές φωτογραφίες και βίντεο, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στο Κίεβο, επιβεβαιώνουν αναντίρρητα την καταστροφή που προκλήθηκε από την πτώση ενός πυραύλου της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας που εκτοξεύθηκε από σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων στην πόλη». Παρολ' αυτά, δεν παρουσιάζονται στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό αυτό.

Τέλος, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης σήμερα πως οι δυνάμεις του πραγματοποίησαν πλήγματα εναντίον στόχων της αμυντικής βιομηχανίας και αεροπορικών βάσεων στην Ουκρανία αναφέροντας στη σχετική δήλωση ότι: «Οι στόχοι της επιδρομής επιτεύχθηκαν. Οι καθορισθέντες στόχοι επλήγησαν».