Έντονες είναι οι διεργασίες στη Γαλλία την επαύριο του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών, που έφεραν το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο - με τον Μελανσόν εκ των πρωταγωνιστών του - στην πρώτη θέση, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν έδειξε να επανακάμπτει την ώρα που η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν κατακρημνιζόταν στην τρίτη θέση.

Υπενθυμίζεται πως η κατανομή των εδρών έχει ως εξής:

  • Νέο Λαϊκό Μέτωπο 182 έδρες [Ανυπότακτη Γαλλία 74 έδρες (έναντι 75 το 2022), Σοσιαλιστές 59 έδρες (έναντι 31 το 2022), Οικολόγοι 28 έδρες (έναντι 23 το 2022), Κομμουνιστές 9 έδρες]
  • Συνασπισμός Μακρόν 168 έδρες [Αναγέννηση 102 έδρες (έναντι 172 το 2022), Modem 33 έδρες (έναντι 48 το 2022), Ηorizons 23 έδρες (έναντι 30 το 2022)]
  • Συνασπισμός Εθνική Συσπείρωση Λεπέν 143 έδρες (έναντι 89 το 2022),
  • Ερίκ Σιοτί (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) 17 έδρες

Οι φόβοι ακυβερνησίας και το διπλό στοίχημα στη Γαλλία


Με την χώρα να μπαίνει σε αχαρτογράφητα ύδατα, καθώς δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση αυτοδυναμίας, ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να διατηρήσει τον πρωθυπουργικό θώκο τον Γκαμπριέλ Ατάλ, με τη φράση-κλειδί να είναι πως αυτό συμβαίνει «προς το παρόν», προκειμένου να διασφαλιστεί η «σταθερότητα της χώρας». Με αυτόν τον τρόπο, υποδηλώνεται κάτι που είχε αφήσει να εννοηθεί και ο Γκαμπριέλ Ατάλ, παρά την ανακοίνωση της παραίτησής του, πως η Γαλλία δεν θα προχωρήσει σε κυβερνητική αλλαγή ενόψει των μεγάλων προκλήσεων με κωδικό όνομα «Ολυμπιακοί Αγώνες» και «οικονομία».

*Διαβάστε ακόμα: Γαλλία: Παραμένει πρωθυπουργός ο Γκαμπριέλ Ατάλ - Δεν έκανε δεκτή την παραίτησή του ο Μακρόν

Σημειώνεται πως οι Αγώνες ξεκινούν στο Παρίσι στις 26 Ιουλίου και είναι δεδομένο πως σε μια τέτοια ειδική περίσταση ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα ήθελε να αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη. Ταυτόχρονα, το «καμπανάκι» ηχεί για την οικονομία: ο υπουργός Οικονομικών, Μπρινό Λε Μερ, προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα ότι ο πιο άμεσος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η Γαλλία είναι η «χρηματοπιστωτική κρίση και η οικονομική παρακμή» λόγω του πολιτικού αδιεξόδου της Γαλλίας.


Οι ημερομηνίες-κλειδιά για τη γαλλική οικονομία - Το υπερβολικό έλλειμμα και η ανάγκη «διόρθωσης» μέχρι τον Οκτώβριο, οι φόβοι για lockdown του κράτους αλά ΗΠΑ

Τα παραπάνω έρχονται μετά τις κρίσιμες αποφάσεις της Κομισιόν στις 19 Ιουνίου, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να υπαχθεί η Γαλλία (μαζί με άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες) στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ), λόγω της απότομης επιδείνωσης των δημόσιων οικονομικών. Η Κομισιόν ετοίμασε την αναφορά της στο πλαίσιο του Άρθρου 126 για συνολικά 12 χώρες, προκειμένου να εξετάσει τη συμμόρφωσή τους με τους δημοσιονομικούς κανόνες. Στην αξιολόγησή της λαμβάνει υπόψη τις κινήσεις που έχουν γίνει από τα κράτη – μέλη προκειμένου να οδηγήσουν το δημόσιο χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ και το έλλειμα κοντά στο 3% του ΑΕΠ.

Με το έλλειμμα, λοιπόν, να αποτελεί σοβαρό «πονοκέφαλο», μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, η Γαλλία θα πρέπει να προτείνει μια διορθωτική πορεία για τα δημόσια οικονομικά της. Η ημερομηνία αυτή μπορεί να αναβληθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, αλλά όχι αργότερα.

Εν τω μεταξύ, ένα νομοσχέδιο για τα δημοσιονομικά θα πρέπει να κατατεθεί στο κοινοβούλιο έως τα μέσα Οκτωβρίου (το κείμενο πρέπει να είναι έτοιμο έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, προκειμένου να φθάσει εγκαίρως στο κοινοβούλιο). Στη συνέχεια, το κοινοβούλιο έχει 70 ημέρες για να το εγκρίνει. Εάν αυτό δεν συμβεί, δεν θα υπάρξει κλείσιμο των θεσμών όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ενδέχεται να εκδοθούν δημοσιονομικές εντολές για να διασφαλιστεί η λειτουργία τους.

Οι φόβοι για «πεζοδρομιακή» αντιπολίτευση - Η ανακοίνωση της Γενικής Εργατικής Συνομοσπονδίας και οι φόβοι για άμεση πρόταση δυσπιστίας

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, δεν υπάρχει επίσημο χρονοδιάγραμμα που να απαιτεί από τον Μακρόν είτε να ζητήσει από την παρούσα κυβέρνηση να παραιτηθεί είτε να διορίσει νέα κυβέρνηση. Ο πρόεδρος, άλλωστε, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι προτίμησε να "περιμένει να δομηθεί η νέα Εθνοσυνέλευση προτού λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις", σύμφωνα "με τη δημοκρατική παράδοση".

Ωστόσο, ο Μακρόν δεν μπορεί να αγνοήσει εντελώς το νέο πολιτικό τοπίο που προέκυψε ως αποτέλεσμα των εκλογών. Μια κυβέρνηση που στηρίζεται στην υποστήριξη μιας μειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση αντιμετωπίζει την απειλή μιας πρότασης δυσπιστίας, η οποία θα μπορούσε να εισαχθεί ήδη από την πρώτη συνεδρίαση της νέας Εθνοσυνέλευσης -που έχει προγραμματιστεί για τις 18 Ιουλίου, σύμφωνα με το άρθρο 12 του γαλλικού Συντάγματος. Αυτή η πρόταση δυσπιστίας θα είχε πολλές πιθανότητες να περάσει, καθώς ο προεδρικός συνασπισμός διαθέτει πλέον μόνο 168 έδρες από τις 577, και θα οδηγούσε στην άμεση αποπομπή της κυβέρνησης Ατάλ.

Με φόντο, δε, τα παραπάνω, δεν πρέπει να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να βγουν τα συνδικάτα στους δρόμους. Το μεγαλύτερο συνδικάτο εργατών, η Γενική Εργατική Συνομοσπονδία, στον απόηχο της απόφασης Μακρόν να μην δεχθεί την παραίτηση Ατάλ, σημείωσε πως «ζητά επίσημα από τον Εμμανουέλ Μακρόν να σεβαστεί την επιλογή της κάλπης και να ζητήσει το σχηματισμό νέας κυβέρνησης γύρω από το πρόγραμμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου που βγήκε πρώτο».


Η κινητικότητα στο κόμμα του Μελανσόν και του Μακρόν

Με το πολιτικό σκηνικό να είναι «ρευστό», η κινητικότητα είναι έντονη: Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιείται συνάντηση στα κεντρικά γραφεία του κόμματος του Μελανσόν «Ανυπότακτη Γαλλία», πριν από τη συνάντηση μεταξύ των διαφόρων κομμάτων του Νέου Λαϊκού Μετώπου αργότερα μέσα στην ημέρα.

Σύμφωνα με το BFMTV, στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο συντονιστής του κινήματος Μανουέλ Μπομπάρ, η πρόεδρος της ομάδας στο Κοινοβούλιο Ματίλντ Πανό, η ανερχόμενη στην πολιτική σκηνή Κλεμάνς Γκουτέ (3 εκ των υποψηφίων και για πρωθυπουργοί, σύμφωνα με το Politico), τον Λουί Μπουάρ (τον δέυτερο νεότερο βουλευτή στη γαλλική ιστορία), ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο επικεφαλής της καμπάνιας του κόμματος Μπαστιέν Λασώ και ο Πολ Βανιέ.

Αντίστοιχη είναι η κινητικότητα και στο στρατόπεδο Μακρόν, με τον υπουργό Εσωτερικών, Ζεράρ Νταρμανέν, να βρίσκεται στο Ελιζέ και να θα υποδεχθεί 30 βουλευτές της πλειοψηφίας για το μεσημεριανό γεύμα σήμερα, όπως ανέφερε το BFM TV.

Οι έντονες διαιρέσεις εντός του Νέου Λαϊκού Μετώπου και τα ονόματα που «παίζουν» για την πρωθυπουργία

Η συνάντηση μεταξύ των κομμάτων του NFP αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο 72χρονος Μελανσόν δύσκολα θα γινόταν αποδεκτός για την πρωθυπουργία. Οι διαιρέσεις εντός συνασπισμού είναι έντονες - ο σοσιαλιστής Glucksmann, ο οποίος ο ίδιος έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για τη θέση, έχει δηλώσει δημοσίως ότι δεν θέλει τον διχαστικό Mélenchon στο ρόλο. Αντίστοιχα, η επικεφαλής των Πρασίνων Marine Tondelier, η οποία και η ίδια είχε ισχυρές επιδόσεις καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, δήλωσε επίσης ότι ο Mélenchon δεν θα είναι υποψήφιος.

Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται για την πρωθυπουργία από την Αριστερά του Μελανσόν, βρίσκονται ο συντονιστής του κινήματος Μανουέλ Μπομπάρ, η πρόεδρος της ομάδας του στο κοινοβούλιο Ματίλντ Πανό, η ανερχόμενη στην πολιτική σκηνή Κλεμένς Γκουτέ, ή ο Ερίκ Κονκερέλ, πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με το Politico.

Στους άλλους υποψήφιους περιλαμβάνονται πέρα από την ηγέτη των Πρασίνων Μαρίν Τοντελιέ, ο Ραφαέλ Γκλουκσμάν του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ο Λοράν Μπερζέ, πρώην επικεφαλής ενός από τα κυριότερα συνδικάτα της Γαλλίας, του μετριοπαθούς CFDT.