Το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί πήρε ο πρόεδρος του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος RN, Ζορντάν Μπαρντελά λέγοντας ότι: «Τα αποτελέσματά δεν ήταν αυτά που ήλπιζα», αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλίαόπου το κόμμα του ήρθε τρίτο.

Συνέχισε λέγοντας ότι: «Πάντα κάνουμε λάθη, εγώ έκανα. Αναλαμβάνω το μερίδιο ευθύνης μου τόσο για τη νίκη στις ευρωεκλογές όσο και για τη χθεσινή (κυριακάτικη) ήττα» και πρόσθεσε: «Δυσκολεύομαι να δω πώς θα μπορέσει ο Εμανουέλ Μακρόν να αντέξει για τρία χρόνια σε αυτήν την μπλοκαρισμένη κατάσταση (…) Κάθε μέρα που περνά, πλησιάζουμε στην εξουσία».

Η νέα κοινοβουλευτική ομάδα του RN στην Εθνοσυνέλευση θα πρέπει να εξετάσει τις περιπτώσεις αρκετών από τους νέους ευρωβουλευτές της, οι οποίοι έχουν επικριθεί τις τελευταίες ημέρες για ρατσιστικά και συνωμοσιολογικά σχόλια και την ίδια ώρα ο Μπαρντεά αναγνώρισε ότι «αυτό πιθανώς θα απαιτήσει να εξετάσουμε την υποψηφιότητα αρκετών υποψηφίων», επισημαίνοντας ότι ορισμένοι υποψήφιοι είχαν ήδη «διαγραφεί στην αρχή της εκστρατείας». 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Οι άνθρωποι που έχουν κάνει σχόλια που δεν συνάδουν με το όραμά μου, με αυτό που πρεσβεύουμε, με την πολιτική γραμμή που ακολουθώ, δεν έχουν θέση», εκτιμώντας ότι πρόκειται για «ένα ή δύο άτομα».

Λεπέν: Απίστευτη η πρόοδος που έχουμε κάνει 

Με τη σειρά της νωρίτερα, μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα ''Χ'' η Μαρίν Λεπέν ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους που στήριξαν το RN, τονίζοντας ότι η νίκη στο μέλλον είναι αναπόφευκτη.

Συγκεκριμένα έγραψε: «Όλες μου τις ευχαριστίες στα δέκα εκατομμύρια ψηφοφόρους που έκαναν το RN κορυφαίο κόμμα από άποψη αριθμού ψήφων και αριθμού βουλευτών!» και συμπλήρωσε: «Η πρόοδος σε δύο χρόνια είναι απίστευτη και κάνει τη νίκη μας σύντομα αναπόφευκτη. Θα μας καλέσει επίσης να κάνουμε έναν απολογισμό του τι μπορεί αναμφίβολα να βελτιωθεί στο μέλλον».


Φωτογραφία: ΑΡ