Πιέσεις για να ακυρώσει το ταξίδι του στη σύνοδο του ΝΑΤΟ δέχεται ο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς οι έμπιστοι συνεργάτες του εκφράζουν φόβους ότι η αριστερά θα εκμεταλλευτεί την απουσία του αρχηγού του κράτους για να επιταχύνει τις συζητήσεις της και να επιβάλει τον δικό πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τη Le Figaro, o Μακρόν πρόκειται να απογειωθεί αύριο το πρωί με το προεδρικό αεροσκάφος με προορισμό την Ουάσιγκτον, καθώς σήμερα ανοίγει η αυλαία της συνόδου κορυφής του Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ωστόσο, αρκετά στελέχη της κυβέρνησης και των συμμάχων του αρχηγού του γαλλικού κράτους εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την απουσία του προέδρου επί 48 ώρες από το Ελιζέ, καθώς είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις προς όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου να σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, η αριστερά θα συμφωνήσει για το όνομα ενός πρωθυπουργού, «για αυτό και πρέπει να οργανωθούμε προς κάθε κατεύθυνση. Αλλά αν ο πρόεδρος πάει στις Ηνωμένες Πολιτείες για δύο ημέρες, από την δική μας πλευρά δεν θα συμβεί τίποτα», υποστηρίζει εκφράζοντας φόβους ένας υπουργός του, υπό καθεστώς ανωνυμίας, εξαίροντας την ανάγκη μιας ταχύτατης διαπραγμάτευσης για την επίτευξη ενός συνασπισμού.

Στο τέλος της εβδομάδας, τα κόμματα που απαρτίζουν το Νέο Λαικό Μέτωπο θα πρέπει να έχουν βάλει κατά μέρος τις διαφορές τους ώστε να παρουσιάσουν έναν ενιαίο υποψήφιο για την πρωθυπουργία, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος δεν προβλέπεται να εισέλθει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις πριν από τις 18 Ιουλίου, όταν και θα συνεδριάσει με τη νέα της σύνθεση η Εθνοσυνέλευση.

Η ελπίδα του Μακρόν για διακυβέρνηση

Χθες, ο Μακρόν ζήτησε από τον Γκαμπριέλ Ατάλ να παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού για όσο χρειαστεί, έχοντας το βλέμμα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, που αρχίζουν σε περίπου 2 εβδομάδες.

Ο Γάλλος πρόεδρος μπορεί να ελπίζει σε μία κυβέρνηση δική του με τη στήριξη Σοσιαλιστών, Οικολόγων και άλλων κομμάτων του Λαϊκού Μετώπου εκτός της Ανυπότακτης Γαλλίας του Μελανσόν εφόσον έχει και τις πρωτοβουλίες των κινήσεων. Αν και τέτοιο σενάριο θα ήταν παρακινδυνευμένο για κόμματα που συνεργάζονταν με τον Μακρόν.

Ακούγοντας τις ανησυχίες από το στρατόπεδό του, ο ίδιος διερωτάται πράγματι για τη σκοπιμότητα ακύρωσης του ταξιδιού του στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Δεν μπαίνει κανένα εμπόδιο. Δεν είναι στο μυαλό του να μην πάει στο ΝΑΤΟ», υποστηρίζει το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου, αναφέρουν πληροφορίες της εφημερίδας Le Figaro.

Ωστόσο, πηγαίνοντας στην Ουάσιγκτον για τρία 24ωρα, όταν κάθε μέρα μετράει, η αριστερά θα μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία αναφορικά με το όνομα του πρωθυπουργού. Αν τα καταφέρει, η πίεση θα είναι πολύ ισχυρή κατά την επιστροφή του», προειδοποιεί ο υπουργός που δεν κατονομάζεται προσθέτοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν κατανοεί τον κίνδυνο μιας συμφωνίας στους κόλπους του αριστερού Λαικού Μετώπου.

«Αν ήμουν αριστερός, τότε θα οργάνωνα μια διαδήλωση μπροστά στα Ηλύσια κραδαίνοντας τα κλειδιά», επισημαίνει.