Η κλιματική κρίση είναι εδώ και «δείχνει τα δόντια της» με κάθε τρόπο. Συγκεκριμένα, σε επίπεδα ρεκόρ κινούνται οι θερμοκρασίες της θάλασσας στη Νέα Ζηλανδία, ξεπερνώντας τους παγκόσμιους μέσους όρους τρεις φορές σε μια περιοχή και προκαλώντας ανησυχία για την υγεία της θαλάσσιας ζωής και των οικοσυστημάτων της χώρας.

Μάλιστα, νέα στοιχεία δείχνουν ότι από το 1982, οι ωκεάνιες θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο μεταξύ 0,16 - 0,26 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία και μεταξύ 0,19 - 0,34 C ανά δεκαετία, στα παράκτια ύδατα.

Διαβάστε ακόμα: Έντονος ο κίνδυνος λειψυδρίας στην Ελλάδα - Συναγερμός και στην Αττική


Σημειώνεται πως κάθε ωκεάνια και παράκτια περιοχή βίωσαν τα θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί ποτέ είτε το 2022 είτε το 2023.

Κατά τη σύγκριση των δεδομένων από τα προηγούμενα 20 χρόνια, ο ρυθμός θέρμανσης της επιφάνειας των ωκεανών γύρω από τη Νέα Ζηλανδία έχει ξεπεράσει τον παγκόσμιο μέσο όρο ανά δεκαετία των 0,18 βαθμών Κελσίου δύο φορές, με μία περιοχή - την άνοδο του Chatham - τρεις φορές θερμότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με επιστήμονα στο Εθνικό Ινστιτούτο Νερού και Ατμόσφαιρας.

Όπως εξήγησε η Νέα Ζηλανδία μπορεί να βιώνει υψηλότερες θερμοκρασίες λόγω της γεωγραφικής της θέσης και του τρόπου με τον οποίο τα παγκόσμια ωκεάνια ρεύματα κινούνται και μεταφέρουν θερμότητα, διαψεύοντας την άποψη που εικρατεί ότι ως νησιωτική περιοχή προστατεύεται από ακραίες θερμοκρασίες.

Σε νέα επίπεδα οι θαλάσσιοι καύσωνες

Οι θαλάσσιοι καύσωνες – παρατεταμένες περίοδοι ασυνήθιστης ζέστης του θαλασσινού νερού – έφτασαν επίσης σε νέα επίπεδα. Το Δυτικό Βόρειο Νησί αντιμετώπισε συνθήκες καύσωνα για το 89% του 2022 - το υψηλότερο μεταξύ των παράκτιων περιοχών - ενώ η Θάλασσα της Τασμανίας πέρασε το 61% του έτους σε καύσωνα, το υψηλότερο μεταξύ των ωκεάνιων περιοχών.

Προηγούμενοι έντονοι θαλάσσιοι καύσωνες έχουν ήδη συνδεθεί με μεγάλης κλίμακας οικολογική αλλαγή, ικανής να διαταράξει τα οικοσυστήματα.

Οι ωκεανοί του πλανήτη απορροφούν περίπου το 90% της επιπλέον θερμότητας που δημιουργείται από την κλιματική αλλαγή, που προκαλείται από τον άνθρωπο.