Οι πάγιοι τουρκικοί ισχυρισμοί εναντίον της Ελλάδας για την τακτική των επαναπροωθήσεων (pushbacks) επαναλαμβάνονται για ακόμα μία φορά σε ρεπορτάζ του Associated Press το οποίο φιλοξενείται στο abcnews.

Αφορμή ήταν ναυάγιο που σημειώθηκε ανοιχτά του Τσεσμέ το οποίο κόστισε τη ζωή σε 7 ανθρώπους. Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γερλίκαγια, επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι περισυνελέγησαν από την περιοχή τα πτώματα επτά ανθρώπων. Επίσης ανέφερε, ότι η τουρκική Ακτοφυλακή, περισυνέλεξε σώους συνολικά 19 παράτυπους μετανάστες, τους 18 από παρακείμενη νησίδα, ενώ ένα ακόμη άτομο διεσώθη από αλιευτικό σκάφος στην περιοχή.



Το ρεπορτάζ του Associated Press επικαλείται στέλεχος της τουρκικής ακτοφυλακής το οποίο μετέφερε μαρτυρίες επιζώντων σύμφωνα με τους οποίους «τους έβαλαν σε μια σωσίβια λέμβο και αφέθηκαν από τις ελληνικές αρχές να παρασυρθούν σε τοποθεσία κοντά στα τουρκικά χωρικά ύδατα» προσθέτοντας ότι η λέμβος στη συνέχεια χτύπησε σε βράχους και βυθίστηκε.

Στο ίδιο ρεπορτάζ του Associated Press προστίθεται επίσης ότι «η Τουρκία κατηγορεί τακτικά την Ελλάδα ότι εμπλέκεται σε «επαναπροωθήσεις» ή συνοπτικές απελάσεις μεταναστών χωρίς πρόσβαση σε διαδικασίες ασύλου που απαιτούνται από το Διεθνές Δίκαιο» συμπληρώνοντας πως «η Ελλάδα αρνείται ότι στέλνει νεοαφιχθέντες μετανάστες πίσω στην Τουρκία». Το ίδιο ρεπορτάζ καταλήγει ως εξής: Η Ελλάδα χρησιμεύει ως σημαντικό σημείο εισόδου για τους μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι περισσότεροι εισέρχονται παράνομα από την Τουρκία με επισφαλείς βάρκες που προμηθεύονται από διακινητές.