Η μεγαλύτερη ανταμοιβή που έχει προσφέρει ποτέ η ολλανδική Εισαγγελία για πληροφορίες σχετικά με έναν φυγόδικο είναι 200.000 ευρώ για πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκεται ο Ολλανδός ναρκέμπορας Jos Leijdekkers, γνωστός και ως Bolle Jos. Για περισσότερα από δύο χρόνια ο Leijdekkers βρίσκεται στην εθνική και την ευρωπαϊκή λίστα με τους πλέον καταζητούμενους εγκληματίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, παραλίγο να συλληφθεί αρκετές φορές στην Τουρκία, αλλά κατάφερνε να δραπετεύει κάθε φορά.

Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα ίχνος του Bolle Jos, η Εισαγγελία αποφάσισε να ασκήσει δίωξη εναντίον του για μεγάλης κλίμακας λαθρεμπόριο κοκαΐνης και εμπλοκή σε μια σειρά από σοβαρά βίαια περιστατικά. Στις 10 Ιουνίου η Εισαγγελία ζήτησε ποινή φυλάκισης 24 ετών ερήμην κατά του Leijdekkers. Ο ύποπτος δεν ήταν παρών και δεν είχε εξουσιοδοτήσει δικηγόρο να εκπροσωπήσει τα συμφέροντά του. Την Τρίτη, το δικαστήριο του Ρότερνταμ συμφώνησε με αυτήν την ποινή: ο Leijdekkers πρέπει να εκτίσει 24 χρόνια φυλάκιση για διακίνηση κοκαΐνης. Επιπλέον, ο Leijdekkers αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης δώδεκα ετών στο Βέλγιο. Επίσης, διεξάγεται ποινική έρευνα εναντίον του και στη Γερμανία.

Όταν ήταν 19 χρονών, πυροβόλησε χωρίς δεύτερη σκέψη δύο άνδρες ύστερα από έναν καβγά σε μπαρ στη Χάγη. Τα θύματα επιβίωσαν, αλλά ο Leijdekkers καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης έξι ετών για διπλή απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Μαρμπέγια

Η εγκληματική καριέρα του Bolle Jos πιθανότατα πήρε νέα ώθηση στη φυλακή. Δύο χρόνια μετά την αποφυλάκισή του, ο Leijdekkers ταξίδεψε στη Μαρμπέγια της Ισπανίας, όπου Ολλανδοί εγκληματίες συναναστρέφονται με ηγέτες της διεθνούς μαφίας της κοκαΐνης. Λίγο αργότερα, αναφορές έφτασαν στην αστυνομία ότι ο Bolle Jos έκανε λαθρεμπόριο κοκαΐνης. Σύμφωνα με την Εισαγγελία, ο Leijdekkers ανέβηκε στην κορυφή της ευρωπαϊκής μαφίας της κοκαΐνης μέσα σε λίγα χρόνια.

Ο Bolle Jos διατηρεί επίσης επαφή με τον Flor Bressers, έναν Φλαμανδό έμπορο ναρκωτικών. Στα τέλη Μαΐου, η βελγική δικαιοσύνη ζήτησε δώδεκα χρόνια φυλάκιση για τον Leijdekkers και πέντε χρόνια για τον Bressers για λαθρεμπόριο κοκαΐνης. Ο Bressers διώκεται επίσης για λαθρεμπόριο 16.000 κιλών κοκαΐνης.

Η βία του υποκόσμου

Εκτός από το λαθρεμπόριο κοκαΐνης, ο Bolle Jos καταδικάστηκε επίσης για την εντολή μιας δολοφονίας στις αρχές του 2020. Στόχος ήταν ο Robin van Ouwerkerk, ο οποίος θεωρήθηκε ο εγκέφαλος πίσω από τα κοντέινερ βασανιστηρίων. Η απόπειρα δολοφονίας δεν προχώρησε και ο Van Ouwerkerk πέθανε από καρκίνο το 2022.

Ο Bolle Jos φαίνεται να σχετίζεται επίσης με την εξαφάνιση της Naima Jillal, μιας Μαροκινο-ολλανδής που είχε σημαντικό ρόλο στην ολλανδική μαφία της κοκαΐνης. Η Jillal εξαφανίστηκε τον Οκτώβριο του 2019 και σχεδόν σίγουρα δολοφονήθηκε. Η έρευνα για τον ρόλο του Leijdekkers στην εξαφάνισή της είναι ακόμη σε εξέλιξη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα δίωξη.

Φωτογραφίες του άψυχου, γυμνού σώματος της Jillal ήταν αποθηκευμένες σε ένα τηλέφωνο που βρέθηκε στο Ντουμπάι στα τέλη του 2019 κατά τη σύλληψη του Ridouan Taghi. Ο Taghi έχει πλέον καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Κατά της ποινής αυτής έχει ασκηθεί έφεση.

Πηγή: NRC