Συγκλονισμένη παραμένει η κοινή γνώμη στη Βρετανία από το άγριο έγκλημα με θύματα τη σύζυγο και τις δύο κόρες του παρουσιαστή του BBC Τζον Χαντ, με τον φερόμενο ως δράστη να έχει συλληφθεί από τις Αρχές.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τον 26χρονο Κάιλ Κλίφορντ, ο οποίος δολοφόνησε με βαλλίστρα την πρώην κοπέλα του, την αδελφή της και τη μητέρα της μέσα στο σπίτι τους την Τρίτη (9.7.24) και στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε. Πλέον βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας.

Η 61χρονη Κάρολ Χαντ και οι δύο κόρες της, η 25χρονη Λουίζ και η 28χρονη Χάνα, φέρεται να δέθηκαν πριν χτυπηθούν από βαλλίστρα σε μια στοχευμένη επίθεση στο σπίτι της οικογένειας στο Μπάσεϊ του Χερφορντσάιρ την Τρίτη.

Ο Κάιλ Κλίφορντ, πρώην σύντροφος της Λουίζ, συνελήφθη από την αστυνομία ύστερα από ανθρωποκυνηγητό που είχε εξαπολυθεί, αφού φέρεται να κρυβόταν μέσα σε νεκροταφείο στο βόρειο Λονδίνο.

Suspect Kyle Clifford found following manhunt

Ο Κλίφορντ παραμένει στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα, τα οποία πιστεύεται ότι προκάλεσε ο ίδιος στην προσπάθειά του να βάλει τέλος στη ζωή του με τη βαλλίστρα.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Guardian», το ένα από τα θύματα φέρεται να κάλεσε το 999 (το αντίστοιχο 100) και ενημέρωσε την αστυνομία για το περιστατικό «σε μια γενναία, τραγική, τελευταία πράξη, πριν ο δράστης διαφύγει από τη σκηνή». Στην κλήση ακούστηκαν κραυγές και έπειτα σιωπή.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μία από τις γυναίκες έστειλε μήνυμα στον σύντροφό της καλώντας τον να ενημερώσει άμεσα την αστυνομία.

Η σορός της Κάρολ Χαντ, η οποία έχει μία ακόμα κόρη με τον Τζο Χαντ, βρέθηκε στον διάδρομο του σπιτιού με ένα βέλος στο στήθος της, ενώ και στα άλλα δύο θύματα βρέθηκαν ενδείξεις από δέσιμο.

Βίντεο με τις κινήσεις του δράστη

Νωρίτερα την Τετάρτη δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει τον πρώην στρατιώτη Κάιλ Κλίφορντ να φεύγει από το σημείο της τριπλής δολοφονίας.

Στο βίντεο φαίνεται ο Κλίφορντ να φεύγει από το σπίτι των θυμάτων, αφού τις είχε δέσει και σκοτώσει, κουβαλώντας ένα μεγάλο αντικείμενο, τη βαλλίστρα, όπως τονίζει το βρετανικό Μέσο, τυλιγμένο με ένα λευκό σεντόνι.

Η σύλληψη

Ο Κλίφορντ εντοπίστηκε τραυματισμένος σε νεκροταφείο έξω από τον οικισμό Ένφιλντ του βόρειου Λονδίνου το απόγευμα της Τετάρτης, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία της κομητείας του Χερτφορντσάιρ, όπου ανήκει το Μπούσι.

Ο φερόμενος ως δράστης, σύμφωνα με το Sky News, εργαζόταν ως σεκιούριτι σε ιδιωτική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφάλειας, ενώ γείτονες που τον γνώριζαν στην περιοχή του Ένφιλντ τον περιέγραψαν ως «καλό παιδί» και ότι «πάντα φαινόταν φυσιολογικός».

Οι δολοφονίες έχουν προκαλέσει πραγματικό σοκ στη βρετανική κοινωνία, όπου μεν οι μαζικές δολοφονίες είναι σπάνιες, όμως η βία κατά των γυναικών έχει χαρακτηριστεί εθνική απειλή από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Μια γυναίκα σκοτώνεται από έναν άνδρα κάθε τρεις μέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο και μία στις τέσσερις γυναίκες θα βιώσει ενδοοικογενειακή βία στη διάρκεια της ζωής της είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τη βία κατά των γυναικών, Ριμ Αλσαλέμ.

«Η παγιωμένη πατριαρχία σχεδόν σε κάθε επίπεδο της κοινωνίας, σε συνδυασμό με την αύξηση του μισογυνισμού που διαπερνά τον φυσικό και διαδικτυακό κόσμο, αρνείται σε χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο το δικαίωμα να ζουν με ασφάλεια, χωρίς φόβο και βία», σημείωνε η Αλσαλέμ από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ εξέφρασε τα συλλυπητήριά της μετά τις δολοφονίες: «Η απώλεια των ζωών 3 γυναικών στο Μπούσι είναι πραγματικά συγκλονιστική. Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια και τους φίλους εκείνων που σκοτώθηκαν, καθώς και με την κοινότητα», έγραψε η Κούπερ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στη Βρετανία, είναι νόμιμο για ένα άτομο να αγοράσει ή να έχει στην κατοχή του μια βαλλίστρα αν είναι άνω των 18 ετών, όμως αν κάποιος μεταφέρει δημόσια μια βαλλίστρα χωρίς λογική δικαιολογία μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης. Τον Φεβρουάριο η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ξεκινήσει μια αναθεώρηση των κανόνων κατοχής βαλλίστρας και της δυνατότητας υιοθέτησης ενός συστήματος αδειοδότησης ενός τέτοιου όπλου.


Ποιος ήταν ο δράστης

Ο Κλίφορντ που εγκατέλειψε τον Βρετανικό Στρατό το 2022 ύστερα από μια μικρή περίοδο υπηρεσίας αναζητούνταν από την αστυνομία για τους θανάτους της 61χρονης Κάρολ Χαντ, της 28χρονης Χάνα και της 25χρονης Λουίζ.

*Διαβάστε ακόμα: Βρετανία: "Tόση οδύνη, σε αγαπάμε" - Τα σπαρακτικά μηνύματα στον σχολιαστή του BBC που δολοφονήθηκαν η σύζυγος και δύο κόρες του

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2mgcejgs2mp)
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι ο φερόμενος ως δράστης είχε σχέση με μία από τις κόρες.

Η υπόθεση έχει συγκλονίσει την τοπική κοινωνία. Μία γυναίκα που ξέρει πολύ καλά την οικογένεια περιέγραψε τα θύματα ως «ευγενικά και φιλικά» που πάντα είχαν χρόνο για τους άλλους.