Το ερώτημα που πλανάται τα τελευταία 24ωρα στις ΗΠΑ είναι εάν ο Τζο Μπάιντεν θα συνεχίσει να διεκδικεί την επανεκλογή του στην προεδρία. Η συζήτηση γύρω από το συγκεκριμένο θέμα διογκώθηκε ακόμα περισσότερα μετά τη δημοσίευση του άρθρου του Τζόρτζ Κλούνεϊ στους New York Times μέσω του οποίου ο διάσημος αστέρας του Χόλιγουντ του ζητάει να αποσυρθεί.

«Αγαπώ τον Τζο Μπάιντεν. Ως γερουσιαστή. Ως αντιπρόεδρο και ως πρόεδρο. Τον θεωρώ φίλο μου και πιστεύω σε αυτόν. Πιστεύω στον χαρακτήρα του. Πιστεύω στην ηθική του. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια κέρδισε πολλές από τις μάχες που αντιμετώπισε. Αλλά η μόνη μάχη που δεν μπορεί να κερδίσει είναι η μάχη ενάντια στον χρόνο», έγραψε ο Κλούνεϊ.

Ο Μπάιντεν θεωρει ότι ο Ομπάμα τον στοχοποιεί

Την ίδια ώρα το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου θεωρεί ότι ο Μπάρακ Ομπάμα βρίσκεται πίσω από το άρθρο του Τζόρτζ Κλούνεϊ. «Ένα πράγμα που πρέπει να υπογραμμίσουμε είναι ότι το επιτελείο του Μπάιντεν και πολλοί αξιωματούχοι των Δημοκρατικών πιστεύουν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα το ενορχηστρώνει παρασκηνιακά», τόνισε ο οικοδεσπότης εκπομπής του MSNBC, Τζο Σκάρμπορο χθες Πέμπτη, άποψη που ενισχύθηκε μετά την αποκάλυψη ότι ο Κλούνεϊ είχε ενημερώσει τον Ομπάμα για την δραματική δημόσια έκκληση που θα έκανε στον Μπάιντεν να κάνει στην άκρη κι ότι εκείνος δεν παρότρυνε τον διάσημο ηθοποιό να κάνει αυτά τα σχόλια, αλλά ούτε προσπάθησε να τον σταματήσει.

Η απόφασή του αυτή φούντωσε τις φήμες για το τι πραγματικά σκέφτεται ο Ομπάμα για την προσπάθεια επανεκλογής του πρώην αντιπροέδρου του, μολονότι βγήκε και τον στήριξε μετά το ντιμπέιτ με τον Τραμπ . «Άσχημες βραδιές σε ντιμπέιτ συμβαίνουν. Πιστέψτε με, ξέρω. Αλλά αυτές οι εκλογές παραμένουν ως μία επιλογή ανάμεσα σε κάποιον που μάχεται για απλούς πολίτες σε όλη του τη ζωή και κάποιον που νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του», έγραψε ο Ομπάμα, βάζοντας δίπλα από την ανάρτηση την ιστοσελίδα του Τζο Μπάιντεν.

Ο ρόλος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ

Τα παραπάνω λόγια ήταν μία σπάνια δημόσια στήριξη του Μπάρακ Ομπάμα, την ώρα που αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν την ανησυχία του 44ου προέδρου των ΗΠΑ για το εάν μπορεί ή όχι να επανεκλεγεί ο αντιπρόεδρός του. Μάλιστα το CNN σχολίασε πως τόσο ο κ. Ομπάμα όσο και η άλλοτε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δρουν παρασκηνιακά εκφράζοντας τους φόβους τους για την πορεία του Τζο Μπάιντεν στην εκλογική κούρσα.

Τροφή στα σενάρια για τον φερόμενο παρασκηνιακό ρόλο του Ομπάμα, παρά τη μέχρι στιγμής δημόσια στήριξή του στον Μπάιντεν, δίνουν τα επικριτικά σχόλια πρώην συνεργατών του, που συγκαταλέγονται μεταξύ των δριμύτερων εσωκομματικών επικριτών του νυν προέδρου και του Λευκού Οίκου, όπως ο Ντέιβιντ Άξελροντ, που κάλεσε προ ημερών τον Μπάιντεν «να σκεφτεί τι είναι το σωστό», ή τον Τόμι Βίετορ, που χαρακτήρισε τις πρόσφατες δημόσιες εμφανίσεις του ενοίκου του Λευκού Οίκου «κακές και ενίοτε πολύ σκληρό να τις βλέπει κανείς».

Ο Τζον Φάβρο, ένας άλλος πρώην συνεργάτης του Ομπάμα, τόνισε ότι η αδυναμία του Μπάιντεν να αρθρώσει λόγο με σαφήνεια στην εκδήλωση στο Λος Άντζελες δεν τον εξέπληξε. «Ήμουν εκεί. Ο Κλούνεϊ έχει δίκιο και κάθε άτομο με το οποίο συνομίλησα στην εκδήλωση σκέφτεται το ίδιο, εκτός από εκείνους που βρίσκονται στη δούλεψη του Μπάιντεν, ή τουλάχιστον δεν το ομολόγησαν», είπε στο podcast «Pod Save America.

Στο ίδιο podcast ο Φάβρο και ο Βίετορ παρέθεσαν τους λόγους για τους οποίους πιστεύουν ότι πρέπει να παραμερίσει ο Μπάιντεν με το επιτελείο του να απαντά δηκτικά χαρακτηρίζοντάς τους «κομματική ελίτ» και τον ίδιο τον πρόεδρο να αντιδρά με υβριστικούς χαρακτηρισμούς.

Η κόντρα φέρεται να κρατάει εδώ και καιρό. Οι προσπάθειες του Ομπάμα να πείσει τον Μπάιντεν να μην κατεβεί υποψήφιος για την προεδρία το 2016 φέρονται να προκάλεσαν μόνιμη δυσαρέσκεια μεταξύ των δύο ομάδων, λένε άνθρωποι που έχουν γνώση του παρασκηνίου, όπως γράφει η The Telegraph.

Συνεργάτες του κ. Μπάιντεν, εκτιμούν ότι ο Μπάρακ Ομπάμα και το επιτελείο του, τον έκαναν συχνά στην άκρη όταν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ παρά τη σημαντική εμπειρία του στην Ουάσιγκτον. Ο Ομπάμα περίμενε το 2020 να ολοκληρωθούν οι προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Μπάιντεν, κάτι που η ομάδα του νυν προέδρου δεν έχει ακόμη ξεχάσει. Οι συνεργάτες του Ομπάμα επιμένουν ότι οι ανησυχίες τους για τον Μπάιντεν είναι πολιτικές και όχι προσωπικές.

«Είναι απλώς παράλογη η ιδέα περί τεράστιας συνωμοσίας από το περιβάλλον του Ομπάμα να βγάλει εκτός κούρσας τον Μπάιντεν. Συνεργαστήκαμε μαζί του το μεγαλύτερο μέρος της οκταετούς διακυβέρνησης Ομπάμα», είπε ο Μπρετ Μπρούεν, διπλωμάτης επί Ομπάμα. «Το γεγονός είναι ότι πολλοί από τους ανθρώπους του Ομπάμα δεν είναι πλέον στην κυβέρνηση και είναι πιο ελεύθεροι στο να εκφράζουν τις σκέψεις τους», σημείωσε.