Με σημερινή (12/7) ανακοίνωσή του μέσω την πλατφόρμας X ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έκανε γνωστό πως οι εκπρόσωποι της Χαμάς και του Ισραήλ συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο κατάπαυσης του πυρός.

«Πριν από έξι εβδομάδες έθεσα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για το πώς να επιτύχω μια κατάπαυση του πυρός και να φέρω τους ομήρους στο σπίτι.

Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και αυτά είναι πολύπλοκα ζητήματα, αλλά αυτό το πλαίσιο έχει πλέον συμφωνηθεί τόσο από το Ισραήλ όσο και από τη Χαμάς.

Η ομάδα μου σημειώνει πρόοδο και είμαι αποφασισμένος να ολοκληρώσω τη δουλειά».


Τζο Μπάιντεν: Οι τρεις φάσεις της πρότασης εκεχειρίας


Τέσσερις φάσεις περιελάμβανε η πρόταση του Τζο Μπάιντεν για εκεχειρία ανάμεσα σε Χαμάς και Ισραήλ, που είχε ανακοινώσει τον Μάιο.

Πιο συγκεκριμένα:

Η πρώτη φάση της προτεινόμενης συμφωνίας θα είναι μια εκεχειρία διάρκειας έξι εβδομάδων, κατά τη διάρκεια της οποίας το Ισραήλ και η Χαμάς θα διαπραγματευθούν τον οριστικό τερματισμό των μαχών στη Γάζα, είπε ο Μπάιντεν.

Εάν οι διαπραγματεύσεις διαρκέσουν περισσότερες από έξι εβδομάδες, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί για όσο χρόνο χρειάζεται για να επιτευχθεί συμφωνία, πρόσθεσε.

Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει την παράδοση από τη Χαμάς όλων των εναπομεινάντων ομήρων και την απόσυρση όλων των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ από τη Γάζα.

Η τελική φάση θα αφορά ένα «μεγάλο σχέδιο ανασυγκρότησης» για τη Γάζα, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο.