Το θέμα που μονοπωλεί τα διεθνή ΜΜΕ μετά και την σύνοδο του ΝΑΤΟ και τα όσα αποφασίστηκαν ή ειπώθηκαν - ακόμα και αθέλητα, εν είδει... γκάφας - είναι το εάν ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να μείνει μέχρι τέλους στην κούρσα για μια νέα θητεία στον Λευκό Οίκο και αν θα αντέξει για να δώσει τη μάχη για τις καθοριστικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Τα μηνύματα που έχει στείλει, δε, ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος είναι πολλά και συγκλίνουν στην ίδια κατεύθυνση: «Σας υπόσχομαι ότι είμαι καλά», «δεν πάω πουθενά» διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά υποστηρικτές του σε προεκλογική εκδήλωση τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) στο Ντιτρόιτ, στο Μίσιγκαν, πολιτεία η οποία ενδέχεται να είναι καθοριστική στις προεδρικές εκλογές. Ένα από τα συνθήματα, δε, που ακούγονταν έντονα ήταν το «Μην παραιτηθείς».



Για πρώτη φορά στην εν λόγω συγκέντρωση, μάλιστα, ο Μπάιντεν μίλησε για αρκετή περισσότερη ώρα από το σύνηθες (περί τη μισή ώρα), ενώ έθεσε επίσης τις προτεραιότητές του για τις πρώτες 100 ημέρες της δεύτερης θητείας του, οι οποίες περιλαμβάνουν την κωδικοποίηση της απόφασης Roe v. Wade (σε σχέση με τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, που είχε ανακληθεί ως ομοσπονδιακό δικαίωμα), τη μονιμοποίηση των φοροελαφρύνσεων για τα παιδιά, την επέκταση του Medicare και του Medicaid, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την απαγόρευση των πυροβόλων όπλων, σε μια προσπάθεια περιορισμού του εμμένοντος ζητήματος της οπλοκατοχής.

«Πρέπει να τελειώσουμε τη δουλειά», είπε ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, 81 ετών, ο οποίος υποσχέθηκε να εντατικοποιήσει την εκστρατεία του, παρά τις εκκλήσεις στο στρατόπεδο του Δημοκρατικού κόμματος να αποσύρει την υποψηφιότητά του, εν μέσω αμφισβητήσεων για την πνευματική του οξύτητα.

Τα μηνύματα Μπάιντεν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, η αντιδιαστολή με τον Τραμπ και οι... γκάφες

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ομιλία του κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ την Τετάρτη (10/7). Φάνηκε πολύ περισσότερο «σε φόρμα» σε σχέση με το καταστροφικό debate απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, υποσχόμενος 5 νέα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία (που υπενθυμίζεται πως λαμβάνει ήδη και παρτίδα F-16 από τη Δανία και την Ολλανδία, ενώ το αυτό θα πράξουν και το Βέλγιο και η Νορβηγία). 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2nhbzl3z6o1)

Θέλησε, δε, να στείλει το μήνυμα του εγγυητή του ΝΑΤΟ, καθησυχάζοντας τόσο τους Συμμάχους και το Κίεβο, όσο και το εσωτερικό ακροατήριο: «Ας θυμηθούμε: το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ παραμένει το προπύργιο της παγκόσμιας ασφάλειας δεν συνέβη τυχαία. Δεν ήταν αναπόφευκτο. Ξανά και ξανά, σε κρίσιμες στιγμές, επιλέξαμε την ενότητα έναντι της διάσπασης, την πρόοδο έναντι της υποχώρησης, την ελευθερία έναντι της τυραννίας και την ελπίδα έναντι του φόβου», είπε χαρακτηριστικά.

biden_nato_press_conference
 

Όλα αυτά, βέβαια, την ώρα που γινόταν γνωστό το αποκλειστικό δημοσίευμα του Politico μέσα στην εβδομάδα, βάσει του οποίου ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ - πιστός στη λογική της μείωσης της αμερικανικής εμπλοκής στο ΝΑΤΟ - σκέφτεται να μειώσει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ και των κρατών-μελών της Συμμαχίας στην Ευρώπη, με το διεθνές μέσο να επικαλείται τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους και έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του ΝΑΤΟ, οι οποίοι μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.

Ωστόσο, υπάρχει και το μεγάλο «αλλά», το οποίο και αφορά τις μεγάλες γκάφες του Τζο Μπάιντεν στη Σύνοδο. Απαντώντας στην πρώτη ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Τζο Μπάιντεν είπε πως «δεν θα είχα επιλέξει τον αντιπρόεδρο Τραμπ αν δεν θεωρούσα πως έχει τα προσόντα για να γίνει πρόεδρος», αντί να προφέρει το όνομα της Κάμαλα Χάρις. «Σπουδαία δουλειά, Τζο», κάγχασε αμέσως ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω Truth Social, του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που αποτελεί προσωπικό του δημιούργημα.

Biden Refers to Vice President Harris as ‘Vice President Trump’ | WSJ News


Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος διέπραξε άλλο ένα μνημειώδες φραστικό ολίσθημα. Στη σύνοδο του NATO, ανήγγειλε τον «πρόεδρο Πούτιν» καθώς υποδεχόταν επί σκηνής τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Και τώρα θα δώσω τον λόγο στον πρόεδρο της Ουκρανίας, που έχει τόσο θάρρος όσο και αποφασιστικότητα. Κυρίες και κύριοι, ο πρόεδρος Πούτιν», είπε ο Τζο Μπάιντεν, προτού συνειδητοποιήσει το λάθος, επιστρέψει στο μικρόφωνο και δηλώσει: «...θα νικήσει τον πρόεδρο Πούτιν. Ο πρόεδρος Ζελένσκι!», με τον Ουκρανό πρόεδρο να απαντά: «Είμαι καλύτερος (σ.σ. από τον Πούτιν)» και τον Αμερικανό ομόλογό του να απαντά πως σίγουρα είναι πολύ καλύτερος.

Biden Accidentally Introduces Ukraine’s Zelensky as ‘President Putin’ | WSJ News


Τα 100 μέτρα και ο... Θεός 

Είχε προηγηθεί την προηγούμενη εβδομάδα η συνέντευξη στο ABC News και τον George Stephanopoulos, με τον Αμερικανό πρόεδρο να θέλει να εκπέμψει άλλο μήνυμα... σφρίγους στον απόηχο του απογοητευτικού ντιμπέιτ της 27ης Ιουνίου από το swing state (πολιτεία-κλειδί που δεν αποτελεί προπύργιο ούτε των Δημοκρατικών, ούτε των Ρεμπουμπλικάνων) του Ουισκόνσιν.

Όπως είπε στη συνέντευξη διάρκειας 22 λεπτών, «δεν μπορώ να κάνω τα 100 μέτρα σε 10 δευτερόλεπτα, αλλά παραμένω σε καλή φόρμα», ενώ έδωσε και την δική του απάντηση σε όσους του ζητούν να παραιτηθεί: «Αν ο Κύριός μας κατέβει και μου πει, "Τζο, πρέπει να αποσυρθείς από την κούρσα, θα το έκανα», προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Όμως, ο Θεός δεν κατεβαίνει». 

Βέβαια, ο ίδιος ο Ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος, «έριξε» περισσότερο νερό στο μύλο, όταν ρωτήθηκε τυχαία από περαστικό, χωρίς να προσδιορίσει την ταυτότητά του και χωρίς να αναγνωρίζεται από το αθλητικό ντύσιμό του: «Πιστεύετε ότι ο Μπάιντεν πρέπει να αποσυρθεί;», ερωτήθηκε σε βίντεο, με τον ίδιο να απαντά πως «δεν μπορεί να βγάλει ακόμη τέσσερα χρόνια στην προεδρία των ΗΠΑ», τοποθέτηση που επιβεβαίωσε ο ίδιος πως έκανε, λέγοντας εκ των υστέρων πως δεν έπρεπε να το έχει κάνει.

Biden: ‘I don’t think anybody’s more qualified to be president’

Στο «ζενίθ» η ανησυχία των Δημοκρατικών για τον Μπάιντεν - Τα βλέμματα στο συνέδριο των Δημοκρατικών τον Αύγουστο, ο ρόλος του Ομπάμα και ο Κλούνεϊ

Τα παραπάνω, όμως, δεν σημαίνουν πως σταματούν οι εκκλήσεις στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών για να αποσυρθεί από την κούρσα, εξαιτίας των ανησυχιών για την πνευματική του διαύγεια.

Πάνω από είκοσι πρώην κοινοβουλευτικοί των Δημοκρατικών κάλεσαν χθες Παρασκευή, με ανοικτή επιστολή τους, τον Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει να γίνει «ανοικτό» συνέδριο της παράταξης τον επόμενο μήνα, ή αλλιώς να επιτρέψει την υποβολή και άλλων υποψηφιοτήτων για την προεδρία.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα υπηρετούσε καλύτερα το έθνος που αγαπά αν αποδέσμευε τους αντιπροσώπους που έχουν ταχθεί να του δώσουν το χρίσμα ώστε να είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία. Εάν το αποφάσιζε, αυτό θα σήμαινε πως θα είχαμε ανοικτό συνέδριο τον Αύγουστο. Του ζητάμε να λάβει αυτή την απόφαση», ανέφεραν οι 24 πρώην κοινοβουλευτικοί στην επιστολή τους, που δημοσίευσε το Politico.

«Δεν θέλουμε να πούμε πως έχουμε κάποιον άλλο υποψήφιο που προτιμάμε να ονομαστεί στη θέση του», πάντως «έχουμε την πεποίθηση πως ένας ή περισσότεροι Δημοκρατικοί υποψήφιοι θα κάνουν ένα βήμα εμπρός», πρόσθεσαν.

«Η ακεραιότητα και το όραμα του προέδρου είναι ανέπαφα», όμως «η ενέργεια και η αντοχή που χρειάζεται για να διεξαγάγει προεκλογική εκστρατεία και να ασκήσει νέα θητεία έχουν μειωθεί», αναφέρει ακόμη το κείμενο. «Το πρόβλημα βασανίζει τη χώρα εδώ και μήνες κι έφθασε σε παροξυσμό πριν από και μετά το ντιμπέιτ της 27ης Ιουνίου», εξηγούν οι πρώην κοινοβουλευτικοί.

Παράλληλα, κάπου δεκαπέντε νυν κοινοβουλευτικοί των Δημοκρατικών έχουν ήδη προτρέψει δημόσια τον αμερικανό πρόεδρο να αποσύρει την υποψηφιότητά του πριν από το συνέδριο στο οποίο αναμένεται πως θα λάβει και τυπικά το χρίσμα, τον Αύγουστο στο Σικάγο.

Ξεχωριστή αναφορά, δε, πρέπει να γίνει και στον Μπαράκ Ομπάμα, με το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου να θεωρεί ότι βρίσκεται πίσω από το άρθρο του Τζόρτζ Κλούνεϊ, στο οποίο ο διάσημος ηθοποιός τον καλούσε να αποσυρθεί σημειώνοντας πως «η μόνη μάχη που δεν μπορεί να κερδίσει είναι η μάχη ενάντια στον χρόνο». «Ένα πράγμα που πρέπει να υπογραμμίσουμε είναι ότι το επιτελείο του Μπάιντεν και πολλοί αξιωματούχοι των Δημοκρατικών πιστεύουν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα το ενορχηστρώνει παρασκηνιακά», τόνισε ο οικοδεσπότης εκπομπής του MSNBC, Τζο Σκάρμπορο την Πέμπτη, άποψη που ενισχύθηκε μετά την αποκάλυψη ότι ο Κλούνεϊ είχε ενημερώσει τον Ομπάμα για την δραματική δημόσια έκκληση που θα έκανε στον Μπάιντεν να κάνει στην άκρη κι ότι εκείνος δεν παρότρυνε τον διάσημο ηθοποιό να κάνει αυτά τα σχόλια, αλλά ούτε προσπάθησε να τον σταματήσει.

Το CNN, άλλωστε, σχολίασε πως τόσο ο κ. Ομπάμα όσο και η άλλοτε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δρουν παρασκηνιακά εκφράζοντας τους φόβους τους για την πορεία του Τζο Μπάιντεν στην εκλογική κούρσα. 

Μέχρι αυτήν την στιγμή, πάντως, η μόνη δημόσια τοποθέτηση του Μπαράκ Ομπάμα ήταν αμέσως μετά το ντιμπέιτ, στο οποίο ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος στήριξε τον Τζο Μπάιντεν. «Άσχημες βραδιές σε ντιμπέιτ συμβαίνουν. Πιστέψτε με, ξέρω. Αλλά αυτές οι εκλογές παραμένουν ως μία επιλογή ανάμεσα σε κάποιον που μάχεται για απλούς πολίτες σε όλη του τη ζωή και κάποιον που νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του», έγραψε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα, βάζοντας δίπλα από την ανάρτηση την ιστοσελίδα του Τζο Μπάιντεν.