Ο Κανονισμός της ΕΕ για την Τεχνητή Νοημοσύνη (Κανονισμός (ΕΕ) 2024/1689) δημοσιεύτηκε στο Επίσημο Φύλλο της ΕΕ στις 12 Ιουλίου, και ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή του στα Κράτη Μέλη. Ο πολυαναμενόμενος Κανονισμός θέτει ένα νέο πρότυπο για την υπεύθυνη ανάπτυξη και εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη. Επικεντρώνεται στη διαφάνεια, την ασφάλεια, την ηθική και προάγει το ανταγωνιστικό περιβάλλον και την καινοτομία.

Ο Κανονισμός θα εφαρμοστεί σε στάδια, με βασικά τμήματα του που θα ισχύσουν από τον Φεβρουάριο του 2025 (Κεφάλαια Ι (γενικές διατάξεις) & ΙΙ (απαγορευμένα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης)) έως τον Αύγουστο του 2027, όταν θα εφαρμοστεί ολόκληρος ο Κανονισμός, συμπεριλαμβανομένου του Άρθρου 6 (κριτήρια κατάταξης για υψηλού κινδύνου συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης), το οποίο ήταν προηγουμένως εξαιρεμένο. Οι κυρώσεις, οι προβλέψεις για τα παραγωγικά μοντέλα (ChatGPT) και οι υποχρεώσεις εμπιστευτικότητας εκκινούν τον Αύγουστο 2025 (Κεφάλαιο 12). Οι φορείς συστημάτων και μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης θα πρέπει να συμμορφώνονται τόσο με τον Κανονισμό για την Τεχνητή Νοημοσύνη όσο και με τον ήδη υπάρχοντα GDPR.

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς ένα αξιόπιστο οικοσύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη, έτοιμο να συνδυάσει και να αξιοποιήσει διεθνείς επενδύσεις, επιστημονικούς φορείς και ανθρώπινο δυναμικό. Δεδομένου του όγκου των προβλέψεων κρίνεται απαραίτητη η ανάλυση άμα τμήμα και υποχρεώσεις που προκύπτουν για εταιρείες και φορείς του δημοσίου.

Το νεοσύστατο Ευρωπαϊκό Γραφείο Τεχνητής Νοημοσύνης (AI Office), μαζί με νομικούς εμπειρογνώμονες και ειδήμονες της τεχνητής νοημοσύνης, έχουν πλέον την σκυτάλη να παρέχουν καθοδήγηση και ερμηνεία σε επιχειρήσεις και κράτη μέλη για τη συμμόρφωση με τον Κανονισμό.

*Δρ. Μαρία - Ωραιοζήλη Κουτσουπιά

Δικηγόρος, εξειδικευμένη στο δίκαιο Τεχνητής Νοημοσύνης